Kuvassa Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeen mahdollistajat: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Keski - Suomen liitto ja Äänekosken kaupunki.

VUÄ: Kestävä elämäntapa kannattaa ja kantaa!

Riitta Koiviston blogi 10.6.2021

Omaan arkeen ekologiset ratkaisut ovat löytyneet jo vuosia sitten. Olen vähentänyt tarpeetonta kulutusta, jättänyt lihansyönnin ja käyttänyt luonnonmukaisia tuotteita niin siivouksessa kuin kosmetiikan parissakin. Kestävät elämäntavat ovat siis osa minua, mutta hiilijalanjälkeni ei ole vieläkään 2500 kg CO2e, niin kuin sen olisi meillä oltava 2030 mennessä, jotta tavoite 1,5 asteen lämpötilan noususta ei ylittyisi. 
Kuvassa sydämin varustettu maapallo sekä Äänekosken kaupungin että Vihreä Uusiutuva Äänekoski -hankkeen sivinvihreät logot symboloimassa luonnon ja ihmisen yhteisyyttä.

Kokeiluun lähdin ihan vain silkasta mielenkiinnosta, ilman sen suurempia odotuksia. Toivoin kuitenkin löytäväni motivaatiota ja vaihtoehtoja arkeen ja kestävämmän elämäntavan eteenpäin kehittämiseen, sillä monet valinnoistani olin tehnyt jo vuosia sitten, enkä koe tehneeni enää suuria muutoksia viime vuosina.

Usein kuulee sanottavan, että ”ei sinun henkilökohtaisilla valinnoillasi ole merkitystä”. Ymmärrän pointin tuon lauseen takana, sillä eihän kukaan voi tehdä kaikkea, mutta kaikki voivat tehdä jotain. Ekologisten arvojen lisäksi myös eettiset asiat ovat minulle tärkeitä ja en henkilökohtaisesti halua, että oma toimintani vaikuttaisi negatiivisesti niin luontoon, eläimiin kuin ihmisiinkään. Lieneekö se sitten jonkun mielestä vaan omantunnon puhdistamista kaaoksen keskellä, mutta minulla se tukee omaa henkistä hyvinvointia.

Kokeilun alussa laskettu hiilijalanjälkeni on jo keskiverto suomalaiseen verrattuna yli puolet pienempi, mutta matkaa tavoitteeseen on vielä. Kahden kuukauden kokeilun aikana sain laskettua sitä 100 kg CO2e pienillä teoilla; kiinnitin huomiota ruokahävikkiin ja juuston syömiseen. Täysin vegaaninen ruokavalio on tällä hetkellä lähin seuraava tavoitteeni, mutta sekään ei tule tarjoamaan minulle toivottua vähennystä hiilijalanjälkeeni.

Seuraavat askeleet ovat niin suuria, että ne ovat tulevaisuudessa. Pitää miettiä asumista, lämmitystä ja sellaisia isoja asioita, jotka eivät tämänhetkisessä elämäntilanteessa tunnu ajankohtaisilta. Mielestäni omia kestävän elämäntavan tavoitteita pitääkin aina miettiä tilanteen mukaan. Toiselle pieni muutos voi olla toiselle koko elämän muuttava hetki, joten arvostelu ei tällä saralla auta, kun asiat pitää lähteä itsestään. Täytyy myös muistaa, että varsin positiivisesti omiin lukemiini vaikuttaa vallitseva tilanne, kun matkustamista rakastavana ei ole tarvinnut poistua kotimaan kamaralta puoleentoista vuoteen. Silläkin saralla olen jo valinnut ja aion valita jatkossakin enemmän muita vaihtoehtoja lentämisen sijaan.

Parasta antia tässä kokeilussa oli keskustella muiden, samoja asioita pohtivien ihmisten kanssa. Sai erilaisia näkökulmia ja mittasuhteita moniin asioihin. Myös asiantuntijoiden kanssa jutteleminen tukee omia valintoja. Internetistä löytää tänä päivänä loputtomasti tietoa ja kiistelyä monista asioista, mutta omaan toimintaan tukea antoi esimerkiksi Sammakkokankaan toimitusjohtajan Outi Ruuskan kanssa keskustelu kierrätyksestä; biopussien sijaan on hyvä jatkaa sanomalehtien käyttöä ja likaisimpien muovijätteiden paikka ei ole muovinkierrätyksessä, jottei nosteta turhaan vedenkulutustamme. Keski-Suomen mehiläishoitajien liiton puheenjohtaja Anssi Hiekkala puolestaan muistutti pörriäisten ja muiden hyönteisten tärkeästä merkityksestä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eikä tarvitse tuntea enää huonoa omaatuntoa siitä, että nurmikkoa ei ole ajettu ja voikukkia nyhdetty pihasta, minähän suojelen vain pörriäisiä.

Viimeisen kerran tapasimme kokeilun tiimoilta 8.6. kun suuntasimme porukalla Tarvaalaan Pirttilän tilalle. Oli mielenkiintoista kuulla tarina Nordic for you -yrityksen takaa ja saada muistutus siitä, kuinka paljon ruokaa on silmiemme edessä koko ajan. Suomen luonto on ihan uskomaton ja sen tarjoamat edut ovat niin monipuoliset, että niitä pitäisi muistaa arvostaa. Täytyykin ehdottomasti lähteä jollekin villiyrttikurssille, jotta oppii hyödyntämään luontoamme myös sillä saralla.

Kestävät valinnat vaativat aina henkisiä resursseja, koska kyse on muutoksista omassa arjessa. Ehkä ne eivät ole ajankohtaisia jokaiselle juuri nyt, sillä elämä koostuu niin monesta asiasta. Mielestäni jokainen silti voisi hetken uhrata ajatuksia erilaisille vaihtoehdoille, joku yksittäinen juttu saattaisikin sopia omaan arkeen mainiosti. Sen lisäksi, että työmatkan kulkeminen pyörällä auton sijaan vähentää päästöjä, se vaikuttaa positiivisesti myös omaan terveyteen. Asioilla on niin monta puolta, ettei niitä aina huomaakaan. Kannattaa ainakin tehdä Sitran Elämäntapatesti, jolla saa laskettua oman hiilijalanjäljen. Se voi auttaa löytämään vaihtoehtoja arkeen, tai sitten on vain mielenkiintoista tietää, minkä kokoisilla hiilikengillä jalanjälkiäsi jätät. 

Julkaistu 15.6.2021

Muokattu 8.4.2022