Konginkankaan kotiseutumuseo

Museo sijaitsee vanhassa viljamakasiinissa Konginkankaan kirkon edustalla. Konginkankaan kirkonseutu on maakunnallisesti arvokas rakennusperintökohde. Museo on entinen viljamakasiini, josta tehtiin museo vuonna 1953. Rakennus kunnostettiin syksyyn 1956 mennessä. Museon kokoelmassa on yli 700 esinettä. 

Museon perusnäyttely avaa Konginkankaan historiaa. Näyttely koostuu etupäässä maatalouselinkeinoihin liittyvästä esineistöstä ja valokuvista. Museolla on Perusnäyttelyn lisäksi joka kesä erikoisnäyttely. Erikoisnäyttelyiden teemat ovat vaihdelleet kouluhistoriasta pukeutumiseen ja konginkankaalaisten harrastetöistä henkilökuviin, valokuvin ja äänityksin. Museoa ylläpitää Konginkankaan kotiseutuyhdistys Kömin Kilta.

Erikoisnäyttelyt:

Juuret Keski-Suomessa - näyttely 2021 (pdf)

Juuret Keski-Suomessa - näyttely 2020 (pdf)

Näyttely pohjautuu uuteen Kömin Killan tekemään tutkimus- ja kirjaprojektiin maailmalle muuttaneista ulkosuomailista ja paluumuuttajista. Näyttely esittelee siirtolaisvirtoja 1890-1990 Keski-Suomessa. Vuosisadan alussa Konginkankaalta lähti 263 ihmistä Amerikkaan ja 600-700 henkilöä Ruotsiin 1960-70 -luvuilla. Näyttelyn teemoina ovat mm. Amerikan-tarinat, Sotalapsuuden muistot, Työn sankarien elämää, Projektitöissä maailmalla ja Rakkaustarinoita. Näyttely kertoo myös Kouluttautumishingun tuottamia elämänkohtaloita ja Seikkailijoiden tarinoita. Suomen ensimmäinen maailmanympäripurjehtija Alex Hytönen lähti Konginkankaalta.

Muistoissa Mikko - kesänäyttely 2019 

Mikko Niskanen kesänäyttelyn 2019 mainoksessa

Vuoden 2018 näyttely ja tapahtuma olivat Mikko Niskasesta. Tapahtumaan liittyivät Marjo Steffanssonin kirjan Muistoissa Mikko -kirjan julkistus, museonäyttely Mikko Niskasen elämästä ja  Kalliojärven kuvauspaikkojen muistomerkin paljastus. 

Kyliä Keiteleen rannoilla – kesänäyttely 2018 

Konginkankaan keskusta ilmakuvassa

Konginkankaan kotiseutumuseon kesänäyttelyssä 2018 olivat esillä Urpo Minkkisen ilmakuvat "Kyliä Keiteleen rannoilla", jotka avaavat aluetta lintuperspektiivistä. 

Yhteystiedot:

Osoite: Kirkkotie 4, 44400 Konginkangas.
Museon toiminnasta vastaa Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta ry.

Yhteydenotot: Miia Vasama, kominkilta(at)gmail.com, puh. 040 843 5311.

Lisää museosta: http://www.konginkangas.fi/yhdistykset-ja-jarjestot/komin-kilta.php

Museon aukioloajat: 1. - 31.7.2021 ma-pe 10.00 - 15.30 sekä sunnuntaisin 12 - 15. Juuret Keski-Suomessa - näyttelystä osa on Konginkankaan kirkossa: Kutsumustyön kuljettamat -osio esittelee lähetyssaarnaajan, evankelistan, pappeja, vapaaehtoistyöntekijöitä sekä seurakunta-aktiiveja.

Muokattu 30.8.2021