Äänekoskelle ollaan perustamassa yksi tai kaksi vastaanottokeskusta

Ukrainasta paenneiden rekisteröityminen on tärkeää

Äänekosken kaupunki on perustanut oman Ukrainan kriisin johtoryhmän, joka käsittelee kokouksissaan säännöllisesti Venäjän hyökkäyksen aiheuttamaa pakolaistilannetta Äänekosken kaupungin näkökulmasta. Johtoryhmän tehtävänä on muun muassa koordinoida sitä, että tänne saapuvien pakolaisten suhteen noudatetaan yhteisiä pelisääntöjä.
Ukrainan lippu

Äänekosken kaupungin Ukrainan kriisin johtoryhmä totesi kokouksessaan tänään 14.4.2022, että on tärkeää saada ihmiset rekisteröitymään poliisilaitoksella, jotta he pääsevät kaikkien heille kuuluvien palveluiden ja tuen piiriin. Äänekoskea lähin rekisteröitymismahdollisuus on Jyväskylän poliisiasemalla.

Johtoryhmän mukaan Äänekoskella yksityistä kotimajoitusta tulisikin välttää, sillä maahanmuuttoviraston yhteistyökumppanit ovat perustamassa kaupunkiin vielä tämän kevään aikana yhden tai kaksi vastaanottokeskusta, joiden kautta ukrainalaisten majoitus ja muut palvelut hoituvat parhaiten. Äänekoskella ukrainalaiset pääsevät valmiiksi kalustettuihin ja varusteltuihin huoneistoihin.

Ukrainalaisten maahantuloon liittyvistä kustannuksista vastaa lähtökohtaisesti valtio. Valtio huolehtii maahanmuuttoviraston ja vastaanottokeskusten kautta palveluiden järjestämisestä, lukuun ottamatta varhaiskasvatus- ja opetuspalveluita, joista kunnat huolehtivat.

Äänekosken päiväkodeissa ja kouluissa ollaankin jo valmistauduttu ukrainalaisten lasten ja nuorten tuloon. Tällä hetkellä Äänekoskella asuu vasta muutamia Venäjän hyökkäyksen jälkeen saapuneita ukrainalaisia perheitä.

Asukkaiden auttamisenhalu on arvokas ja tärkeä resurssi sekä ukrainalaisille että kaupungille. Kaupunki kuitenkin korostaa, että viranomaiset Äänekoskella ja muualla Suomessa huolehtivat ihmisten terveys- ja sosiaalipalveluissa ja muuten arjessa. Äänekosken kaupunki ei voi ottaa vastaan tavaroita tai rahaa ukrainalaisten auttamiseksi. Lahjoitusten osalta voi olla yhteydessä paikallisiin yhdistyksiin ja seurakuntiin.

Suunnitelmissa on, että Äänekosken kaupungin perhekeskus alkaisi koordinoimaan ukrainalaisille järjestettävää toimintaa, ja tähän toiminnan järjestämiseen tullaan tarvitsemaan myös vapaaehtoisia kaupunkilaisia mukaan.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 020 632 2010, matti.tuononen@aanekoski.fi

Muokattu 14.4.2022