Äänekosken kaupungin työntekijä Jaana Hirvijoki-Piispanen voitti Kevan sanoituskilpailun

”Pitäisi olla armollinen itselleen ja huomata hyvä ympärillä”

Äänekosken kaupunki on ollut mukana Kevan Mielenterveyden tuen polut -hankkeessa, joka keskittyy mielen hyvinvoinnin tukeen. Osana hanketta Keva järjesti talven aikana teemalaulun sanoituskilpailun, jonka voitti Äänekosken terveyskeskussairaalan osastonhoitaja Jaana Hirvijoki-Piispanen.
Nainen hymyilee.

Hirvijoki-Piispanen kutsuttiin mukaan hankkeen päätösseminaariin keskiviikkona 30.3. Helsinkiin, jossa voittajatekstistä tuotettu kappale ensiesitettiin Kevan musiikkitaitureiden tahtiin. Laulusta tehdään myöhemmin myös studioäänitys. Raati arvosti erityisesti tekstin yhteyttä mielen hyvinvoinnin teemaan sekä sävellettävyyttä.

Mielenterveys koostuu pienistä arjen asioista

– Teksti kertoo siitä, kuinka pitäisi olla armollinen itselleen, ja että huomaisi kaiken hyvän ympärillään. Mielenterveys on osa meidän kaikkien arkea ja se koostuu kuitenkin aika pienistä asioista, Jaana Hirvijoki-Piispanen pohtii.

Palkitsemistilaisuus.

Myös työhön Äänekosken terveyskeskussairaalassa mielen hyvinvointi liittyy olennaisena osana.

– Kun arjen asiat ovat kunnossa, niin potilas jaksaa sairastaa ja työntekijä jaksaa tehdä työtä. Äänekoskella onkin satsattu entistä enemmän juuri ennaltaehkäisevään työhön.

Hirvijoki-Piispanen kiittää, että Äänekosken kaupunki työnantajana tuo myös hyvin esille tällaisia tempauksia ja tarjoaa työntekijöilleen erilaisia mahdollisuuksia osallistua.

– Tässä voitossa on mukana koko työporukka, koska kaikki ajatukset, jotka kirjoitin, kumpuaa työyhteisöstämme ja yhteisistä keskusteluistamme, Hirvijoki-Piispanen sanoo.

Nainen seisoo sillalla.

– Osallistuin kilpailuun hetken mielijohteesta, kun huomasin ilmoituksen intrassa. Voitto oli yllätys, koska minulla ei ole aikaisempaa kirjoittamistaustaa - postikorttitervehdyksiä lukuun ottamatta, Hirvijoki-Piispanen sanoo. Musiikkia ja teatteria hän harrastaa suurella intohimolla ja olikin jännittävää kuulla, millainen kappale tekstistä syntyi ammattilaisten käsissä.

Lasikatto.

Äänekoskella ei jäädä vain tuloksia ihmettelemään

Kevan valtakunnalliseen Mielenterveyden tuen polut -hankkeeseen pääsi mukaan kuusi työnantajaa. Keski-Suomesta mukana oli Äänekosken ja Jämsän kaupungit. Äänekosken edustajia mukana hankkeessa oli perhepalvelujohtaja Pirjo Heinonen, työsuojelupäällikkö Anne Hakkarainen, henkilöstöasiantuntija Heidi Kovanen ja työterveyshuollon edustaja Outi Pipinen.

Hanke alkoi viime syksynä ja päättyi keskiviikkoiseen seminaariin. Hankkeen puitteissa saatiin sparrausta Äänekosken kaupungin aktiivisen tuen toimintamallin päivitystyöhön ja siihen otettiin vahvemmin mukaan ennakoiva varhaisen tuen näkökulma ja mielen hyvinvointiin liittyviä asioita. Niitä esitellään esihenkilöille 7.4. ja koko henkilöstölle 12.4. järjestettävissä tilaisuuksissa.

– Vaikka hanke päättyy, työ vasta alkaa, Anne Hakkarainen sanoo.

– Yleisesti tiedetään, että mielenterveydellisistä syistä johtuvat poissaolot ovat lisääntyneet huomattavasti ja mielen tuen palvelujen kehittäminen on korostunut viimevuosina työterveyshuolloissa. Äänekoskella on tehty hyvää työterveysyhteistyötä ennenkin, mutta hankkeen tuloksena saatiin kuvattua Äänekosken Mielen tuen -hoitopolku, joka esittelee eri työntekijän, esihenkilön ja työyhteisön käyttöön tarkoitettujen työkalujen ja palvelujen kokonaisuutta paremmin hahmotettavaksi, Mehiläisen asiakkuuspäällikkö Outi Pipinen kertoo.

– Saamme henkilöstökyselyillä paljon tietoa, eikä meillä Äänekoskella jäädä vain ihmettelemään tuloksia, vaan työnantaja pyrkii aktiivisesti löytämään ratkaisuja työhyvinvoinnin parantamiseksi, Heidi Kovanen toteaa.

Neljä naista neuvottelupöydässä.

Lisätietoja:

Äänekosken kaupungin henkilöstöjohtaja Arja-Leena Kriivarinmäki, 020 632 2045, arja-leena.kriivanrinmaki@aanekoski.fi

Kevan työelämäasiantuntija Tuomas Erkkilä, tuomas.erkkila@keva.fi

Uutinen julkaistu 31.3.2022, muokattu 25.4.2022 klo 09:09

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023

Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta 19.4.2023

Osana Koskelan 80-vuotisjuhlaviikkoa kaupungintalolla vietettiin 19.4.2023 ”Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta” -tapahtumaa! Ympäristötoimen väki esitteli Äänekosken kaupungin tekemää kunnianhimoista ja strategista ilmastotyötä. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, mikä on viisi vuotta edellä kansallisista tavoitteista. Ympäristö- ja ilmastovahtisivustolle on koottu kaikki konkreettiset toimenpiteet, mitä ilmaston eteen on tehty, mitä on suunniteltu ja mitkä ovat kesken.

24.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen Äänekosken kouluterveydenhuollon tiedot (15.2.2023)

Kouluterveydenhoitaja on terveyden edistämisen asiantuntija koulussa. Hän vastaa hoitotyön asiantuntijuudesta opiskeluhuollossa. Terveydenhoitajan tehtävät liittyvät kouluyhteisöön ja ympäristöön, yksittäiseen oppilaaseen ja perheeseen sekä monialaiseen yhteistyöhön. Kouluterveydenhoitaja osallistuu opiskeluhuoltoryhmiin, opiskeluhuoltosuunnitelman laatimiseen sekä kouluyhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseen ja seurantaan.

15.2.2023

Asukkaat olivat yksimielisiä kaavoittamisen iltapäivässä Suolahdessa: Kukkulanmäen alue on oikea helmi

Äänekosken kaupungin kaavoittamisen iltapäivän 8.2.2023 työpajan aiheena oli Suolahden Kukkulan ja lähiympäristön asemakaavan muutos. Tavoitteena on saada tämän vuoden aikana alueesta kaavaluonnokset ja vanhat kaavamääräykset päivitetään ajantasaisiksi. Äänekosken kaupunki halusi hyvissä ajoin jo ennen luonnosten laatimista osallistaa asukkaita ja kuulla heidän toiveitaan, joita alueen kaavoittamisessa otetaan huomioon.

10.2.2023

Äänekoski-lisän myöntämisen perusteita yhdenmukaistettiin muiden kuntakokeilukuntien kanssa: ”Näemme pienissä yrityksissämme kasvupotentiaalin”

Jyväskylän työllisyyden kuntakokeilun kunnat, eli Äänekoski, Jyväskylä, Laukaa ja Muurame, yhdenmukaistivat työllistämisen kuntalisän myöntämisen periaatteensa. Äänekoskella muutokset astuvat voimaan 1.3.2023 alkaen. Muutokset aiempaan ovat kuntakokeilun kunnissa melko pieniä. Merkittävin muutos on kuitenkin se, että jatkossa yksinyrittäjien on helpompi palkata yrityksensä ensimmäinen työntekijä.

9.2.2023