Äänekosken kaupunki rauhoittelee yli 70-vuotiaita hallituksen antaman suosituksen vaikutuksista ja lupaa tarvittaessa apua koteihin

18.3.2020 

Maan hallitus antoi 16.3. toimintaohjeen, jonka mukaan yli 70-vuotiaat suositellaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Toimintaohjeella halutaan suojella riskiryhmään kuuluvia ikääntyneitä mahdolliselta tartunnalta. Maailmalta saadut seurantatiedot osoittavat, että koronavirus on erityisen haastava ikääntyneellä väestöllä.

Mitä toimintaohje tarkoittaa?

Karanteenin omaiset olosuhteet tarkoittavat käytännössä pitkälti pysymistä kotioloissa. Kyseessä on toimintaohje, joka ennen kaikkea suosittaa välttämään kontakteja laajoihin ihmisjoukkoihin. Yli 70-vuotiaat päättävät viime kädessä itse, miten tiukasti he toimintaohjetta noudattavat.

Karanteeniomaisissakin olosuhteissa voi ulkoilla normaalisti, mutta välimatkaa vastaantulijoihin kannattaa pitää. Kaupassa ja apteekkipalveluissa ei suositella asioimaan ainakaan ruuhka-aikoina. Täydellistä kieltoa kaupassa asioimiseen ei kuitenkaan ole.

Ruokaa ja apteekkipalveluita voi myös tilata suoraan kotiin ja ennen kaikkea kannattaa pyytää läheisiä auttamaan niiden hoitamisessa.

- Kun kontakteja muihin ihmisiin tulee välttää, niin ruokakassit voi aina pyytää jättämään oven ulkopuolelle. Kaupassa tai apteekissa asioidessasi on syytä välttää ruuhka-aikoja, muistaa ehdottomasti hyvä käsihygienia ja pitää välimatkaa kaupassa asioiviin ihmisiin, Arjen Tuen palvelujohtaja Saara Paananen muistuttaa.

Viime kädessä apua saa Äänekosken kaupungilta

Jos ikääntynyt ei saa muuten apua ruokapalveluiden hoitamiseen, Äänekosken kaupunki on varautunut auttamaan yli 70-vuotiaita ruokapalvelun järjestämiseksi. Arjen tuen vastuualueella on olemassa neuvontapuhelin, p. 040 646 3859, jonka kautta pyyntöjä voi tehdä. Puhelimeen voi soittaa arkisin 9-15 välisenä aikana.

Terveyspalvelut ikääntyneille toimivat myös suosituksen aikana

Yli 70-vuotiaat voivat käyttää suosituksen aikaan välttämättömiä terveyspalveluita. Näin ollen esimerkiksi laboratoriokokeissa tai jo varatuilla vastaanottoajoilla saa käydä. Käynneillä kannattaa muistaa hyvä käsihygienia ja pitää välimatkaa muihin potilaisiin. Kaupungilta ollaan yhteydessä asiakkaisiin, jos jokin varattu vastaanottoaika perutaan.

Lisätietoja vanhuspalveluiden osalta: Arjen tuen palvelujohtaja Saara Paananen, p. 0400 115 656

Muokattu 27.3.2020