Äänekosken kaupunki tarjoaa ilmaiset bussivuorot vastaanottokeskuksen asiakkaille

Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin ja asiakkaita on nyt noin 200. Suurin osa tulijoista asuu kaupungin omistaman Ääneseudun Asunnot Oy:n vuokraamissa asunnoissa Äänekoskella ja osa Suolahdessa, jossa vastaanottokeskuksen palvelut järjestetään. Äänekosken vastaanottokeskustoiminnasta vastaa Maahanmuuttoviraston alaisena Hemcare Oy.
Lapsia leikkii ulkona.

Äänekosken kaupunki linjasi tänään 10.6.2022, että kaupunki tarjoaa jatkossa linja-autokuljetuksia kaksi kertaa viikossa Äänekosken vastaanottokeskuksen asiakkaille. Ilmaiset vuorot ajetaan tiistaisin ja torstaisin: lähtö on klo 10 Suolahdesta entiseltä Keski-Suomen Opistolta ja bussi ajaa Äänekosken linja-autoasemalle. Takaisin Suolahteen lähdetään klo 12.30 Äänekosken linja-autoasemalta.

Vuoroa aletaan ajamaan jo heti ensi viikolla 14.6.2022 alkaen. Vastaanottokeskuksen asiakkaiden kotiutumista tukevaa palvelua tarjotaan ainakin kesä- ja heinäkuun ajan. Ilmaiskuljetus on tarkoitettu ainoastaan vastaanottokeskuksen asiakkaille.

Äänekosken kaupunki on aikaisemmin lahjoittanut vastaanottokeskuksen asiakkaille uimahallilippuja, joilla pääsee maksutta myös uimahallien kuntosaleille.

Äänekosken kaupunki vie myös nuorisotyötä vastaanottokeskukselle lasten, nuorten ja perheiden iloksi. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaaran väki ottaa vastaanottokeskuksen väkeä mukaan toimintaan säännöllisesti koko kesän ajan. Tavoitteena on saada vastaanottokeskuksen lapset ja nuoret mukaan toimintaan yhdessä äänekoskelaisten lasten ja nuorten kanssa. Nuorisotoimen väki ilmoittaa tapatumistaan ja reiteistään etukäteen vastaanottokeskuksen väelle.

Äänekosken kaupunki on koonnut kotisivuilleen infosivut vastaanottokeskuksen asiakkaille. Tiedot päivittyvät sitä mukaa kun eri toiminnot käynnistyvät ja tietoa saadaan. Sivut ovat tässä vaiheessa vain englannin kielellä.

Äänekosken kaupungin tapahtumakalenterille saadaan englanninkielinen versio elokuussa 2022, mutta nyt jo kaikista ilmaistapahtumista löytyy lyhyt englanninkielinen tiivistys vastaanottokeskuksen asiakkaita varten.

Kaupunki lisää kesäkuulle maahanmuuttoneuvonnan palveluaikoja sekä tulkkipalveluja, mutta heinäkuussa Äänekosken kaupungin maahanmuuttoneuvonta on lomien vuoksi kiinni.

Äänekoskelaisten auttamisenhalu on arvokas ja tärkeä resurssi sekä ukrainalaisille että kaupungille. Tavaralahjoitukset tulisi kuitenkin lähteä asiakkaiden toiveista ja lahjoituksia koordinoidaan vapaaehtoisvoimin Apua ukrainalaisille pakolaisille Ääneseudulla -nimisen Facebook-ryhmän kautta. Lahjoituspiste toimii vanhalla seurakuntatalolla osoitteessa Kautonkatu 3, Äänekoski. Suolahden vastaanottokeskuksen asunnot ovat olleet asukkaille valmiiksi kalustettuja, joten lahjoituspisteen sijainti Äänekoskella on ollut hyvä.

Vastaanottokeskus huolehtii siitä, että asiakkaiden perustarpeet on tyydytetty.

Kunnat huolehtivat vastaanottokeskuksen lasten ja nuorten varhaiskasvatus- ja opetuspalveluista. Tulevan syksyn lapsiryhmiä suunnitellaan ja valmistellaan parhaillaan. Suurin osa lapsista ja nuorista tulee kouluun ja päiväkotiin Äänekoskelle, sillä Suolahden vastaanottokeskuksella lapsia ja nuoria asuu vähemmän.

Lapsi leikkii ulkona.
Lapset jousipyssyineen leikkii.
Ohjaaja.

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 020 632 2010, matti.tuononen@aanekoski.fi

Muokattu 10.6.2022