Äänekosken Rantapuistossa on nyt kokeilussa painopakalliset ulkokuntosalilaitteet

laitteet
Moni on ohikulkiessaan huomannut, että Äänekosken Rantapuistoon on kaupungintalon alapuolelle, kuntoportaiden juurelle ilmestynyt kahdeksan sinisenä kiiltävää ulkokuntosalilaitetta. Äänekosken kaupungin liikuntapalvelut tarjoaakin nyt asukkaille mahdollisuuden voimaharjoitteluun raikkaassa kevätauringossa Omnigymin ulkokuntosalilaitteilla. 

Rantapuistossa on asukkaiden vapaassa käytössä siirtoalustoilla olevat säädettävillä painoyksiköillä varustetut laitteet.

Äänekoskella on jo ennestään lukuisia ulkokuntosalipihoja ja toiminnallisia puistoja, joissa lihasvoiman harjoittelu onnistuu ulkona, mutta Äänekoskella ei ole vielä painopakallista ulkokuntoilupaikkaa.

Säädettävyys mahdollistaa nousujohteisen harjoittelun ja sopii myös urheilijoiden käyttöön. Yhdistettynä pyörälenkkiin, Äänejärven ympärikävelyyn tai kaupungintalon edustan kuntoporrasharjoitteluun, päivän liikunta-annos tulee taatusti täyteen ja vielä monipuolisesti.

Lihasvoimaharjoittelu – liian vähän käytetty täsmälääke

Liikunnan Käypä hoito -suosituksessa suositellaan kaikille aikuisille kestävyysliikunnan ohella myös lihasvoimaharjoittelua vähintään kahtena päivänä viikossa. Lihavuuspandemian takia tyypin 2 diabetes on jo arviolta puolella miljoonalla suomalaisella.

Toinen suuri haaste tulee olemaan hauraus-raihnausoireyhtymä, sillä Suomi on nopeimmin ikääntyvä pohjoismainen hyvinvointivaltio. Lihasvoimaharjoittelu muuttaa kehon koostumusta edullisemmaksi lisäämällä lihasmassaa ja vähentämällä rasvakudosta.

Lihasvoimaharjoittelu on varsinaista täsmälääkettä lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen ja hauraus-raihnausoireyhtymän ehkäisyssä ja hoidossa.

laitteet

Laitteet kokeiltavissa 4.6.2023 saakka

Rantapuiston ulkona treenaamisen mahdollistaa kotimainen laitevalmistaja Omnigym, osana Global User Study -tutkimushanketta. Täysin kotimaiset ulkoliikuntalaitteet ovat kokeiltavissa Rantapuistossa 4.6.2023 asti, minkä jälkeen ne siirretään pois.

Unelmien liikuntapäivässä keskiviikkona 10.5. klo 16-19 paikalla on laite-edustaja opastamassa ja kertomassa käynnissä olevasta tutkimushankkeesta.

Yhdessä laitteista on QR-koodi, jonka kautta pääsee vastaamaan tutkimuskysymyksiin. Laitteet itsessään keräävät myös dataa toistokerroista.

laite

Äänekoskella on 7 vakituista ulkokuntoilupihaa

Äänekoskella on kaikkiaan 2 toiminnallista puistoa ja 7 eri tasoisesti varusteltua ulkokuntoilupihaa. Rantapuistossa on Häränvirran toiminnallinen puisto ja Rantapuiston ulkokuntoilupiha. Toinen toiminnallinen puisto sijaitsee Mikonpuistossa.

Suolahden satamassa on oma ulkokuntoilupiha lasten leikkipaikan vieressä pienen kävelymatkan päässä kuntoportaista. Sumiaisissa Leijonat ovat olleet aloitteellisia ja hankkineet entisen Suharin pihan viereen monipuoliset laitteet.

Uusimmat ulkokuntoilupihat löytyvät Hietaman koulun läheisyydestä laavun edustalta, Honkolan koulun kaukalon vierestä, Pankkarin uimarannasta ja Konginkankaan satamasta.

Ulkoilupihat tutuiksi ryhmässä

Jollet rohkene yksin lähteä kokeilemaan laitteita, tule mukaan liikuntapalveluiden tarjoamiin ohjattuihin työikäisten ulkoiluryhmiin tai erityisryhmien puistoharjoitteluryhmiin. Ryhmät pyörivät juhannukseen saakka.

Myös yksilöllinen liikuntaneuvonta voidaan käynnistää ulkokuntoilupihojen ja puistoharjoittelun ympärille.

 • Työikäisille tiistaisin klo 17-18 Äänekosken Häränvirran avantouintikopilta lähtevä ryhmä ja torstaisin Suolahdessa sataman ulkokuntoilupihalla kokoontuva ulkoiluryhmä. Näihin ryhmiin ilmoittautuminen ja tiedustelut Maria Heikkinen, 040 190 2748. Voit kysyä myös yksilöllistä liikuntaneuvontaa.
 • Erityisryhmille tarkoitettuja puistoharjoitteluryhmiä pidetään:

Maanantaisin klo 9-10 Konginkankaan sataman ulkokuntoilupiha
Tiistaisin klo 9-10 Sumiaisten ulkokuntoilupiha
Tiistaisin klo 12.30-13.30 Suolahden Wanha Asema
Torstaisin klo 10-11 Äänekosken Häränvirran toiminnallinen puisto

Erityisryhmien puistoharjotteluryhmiin ei tarvitse ilmoittautua erikseen ja ne ovat maksuttomia.

Kesäkuussa rantaudutaan vielä Hietamalle ja Honkolaan kylien kanssa erikseen sovittavina päivinä ottamaan ulkokuntoilupihat aktiiviseen käyttöön.

Lisätietoja:

Liikuntapalveluvastaava
Jaana Kiiskinen
040 551 4016
jaana.kiiskinen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 5.5.2023, muokattu 9.5.2023 klo 07:46

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023

Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta 19.4.2023

Osana Koskelan 80-vuotisjuhlaviikkoa kaupungintalolla vietettiin 19.4.2023 ”Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta” -tapahtumaa! Ympäristötoimen väki esitteli Äänekosken kaupungin tekemää kunnianhimoista ja strategista ilmastotyötä. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, mikä on viisi vuotta edellä kansallisista tavoitteista. Ympäristö- ja ilmastovahtisivustolle on koottu kaikki konkreettiset toimenpiteet, mitä ilmaston eteen on tehty, mitä on suunniteltu ja mitkä ovat kesken.

24.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen Äänekosken kouluterveydenhuollon tiedot (15.2.2023)

Kouluterveydenhoitaja on terveyden edistämisen asiantuntija koulussa. Hän vastaa hoitotyön asiantuntijuudesta opiskeluhuollossa. Terveydenhoitajan tehtävät liittyvät kouluyhteisöön ja ympäristöön, yksittäiseen oppilaaseen ja perheeseen sekä monialaiseen yhteistyöhön. Kouluterveydenhoitaja osallistuu opiskeluhuoltoryhmiin, opiskeluhuoltosuunnitelman laatimiseen sekä kouluyhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseen ja seurantaan.

15.2.2023

Asukkaat olivat yksimielisiä kaavoittamisen iltapäivässä Suolahdessa: Kukkulanmäen alue on oikea helmi

Äänekosken kaupungin kaavoittamisen iltapäivän 8.2.2023 työpajan aiheena oli Suolahden Kukkulan ja lähiympäristön asemakaavan muutos. Tavoitteena on saada tämän vuoden aikana alueesta kaavaluonnokset ja vanhat kaavamääräykset päivitetään ajantasaisiksi. Äänekosken kaupunki halusi hyvissä ajoin jo ennen luonnosten laatimista osallistaa asukkaita ja kuulla heidän toiveitaan, joita alueen kaavoittamisessa otetaan huomioon.

10.2.2023

Äänekoski-lisän myöntämisen perusteita yhdenmukaistettiin muiden kuntakokeilukuntien kanssa: ”Näemme pienissä yrityksissämme kasvupotentiaalin”

Jyväskylän työllisyyden kuntakokeilun kunnat, eli Äänekoski, Jyväskylä, Laukaa ja Muurame, yhdenmukaistivat työllistämisen kuntalisän myöntämisen periaatteensa. Äänekoskella muutokset astuvat voimaan 1.3.2023 alkaen. Muutokset aiempaan ovat kuntakokeilun kunnissa melko pieniä. Merkittävin muutos on kuitenkin se, että jatkossa yksinyrittäjien on helpompi palkata yrityksensä ensimmäinen työntekijä.

9.2.2023