Äänekosken seniorineuvola tuo palveluja ikäihmistä lähelle

– Olen ollut erittäin kiitollinen, että on näin lähellä tällaiset palvelut. Ei tarvitse lähteä verenpaineen mittaamisen vuoksi pidemmälle, Niilo Nuutinen, 83, kertoo Sumiaisten seniorineuvolan vastaanotolla.
Asiakkaalta mitataan verenpainetta.

Seniorineuvoloista puhutaan nykyään paljon ja niistä visioidaan ympäri Suomen, mutta Äänekoskella palvelu on toiminut jo yli viiden vuoden ajan, myös koronapandemian aikana. Äänekosken kaupunki tarjoaa seniorineuvolan palveluita yli 65-vuotiaille ilman ajanvarausta Sumiaisissa, Konginkankaalla ja Suolahdessa.

– Seniorineuvolat toimivat matalan kynnyksen lähipalveluna, josta voidaan tarjota ohjausta ja neuvontaa sosiaali- ja terveysasioissa, ylilääkäri Keijo Lukkarinen kuvaa. 

– Ne osaltaan tukevat ikäihmisten hyvinvointia.

Luottamuksen syntyminen on myös hoidon kannalta tärkeää

Äänekosken kaupungin uutena ennaltaehkäisevän työn ohjaajana aloitti vuoden alusta Susanna Lehtonen. Vastaanotoilla käy 3-12 asiakasta päivässä.

– Seniorineuvolassa voidaan asiakkaan toiveiden mukaan esimerkiksi mitata verenpaineita ja verensokereita, huuhdella korvia ja puhdistaa kuulolaitteita, tehdä alustavia muistitestejä ja jutella kuulumisia. Myös erilaisten lomakkeiden täyttöön saa apua. Vähäinen määrä tikkejä voidaan poistaa ja B-vitamiinipistoksia voidaan antaa, mutta muuten hoidolliset toimenpiteet suoritetaan edelleen terveyskeskuksessa sairaanhoitajien vastaanotoilla, Lehtonen kuvailee.

– Terveyshuolissa voidaan ohjata terveysasemalle jatkoselvittelyihin, Lukkarinen lisää.

– Se on myös siitä kiinni, millainen ihminen istuu pöydän toisella puolella, että haluaako tänne tulla, Niilo Nuutinen tuumaa.

– Erittäin miellyttäviä ovat hoitajat täällä olleet, jollain tavalla ihan ikävä edellisiä, kun kerkesi kiintyäkin heihin. Vaikka Susanna on ollut vasta vähän aikaan, niin kyllä minä olen ominut hänet jo ihan omaksi hoitajakseni ja aina on kiva tulla käymään. Susanna on erittäin ystävällinen ja asiallinen ja hänen kanssaan voi keskustella mistä asiansa hyvänsä.

Susanna Lehtonen pitää tärkeimpänä luottamuksen syntymistä asiakkaan kanssa. Kun sama tuttu hoitaja tapaa samoja asiakkaita, tullaan tutuiksi puolin ja toisin.

– On tärkeää päästä asiakasta lähelle. Säännöllisesti tapaamalla ja asiakkaan vointia seuraamalla huomataan puhkeavat sairaudet ja hoitoon voidaan tehdä tarvittavia muutoksia nopeastikin, Lehtonen kertoo.

Kaikin puolin toimiva systeemi

Nuutinen käy joka toinen viikko seniorineuvolassa mittauttamassa verenpaineet. Hän voi mitata niitä myös kotona, mutta seniorineuvolan kautta tieto menee suoraan lääkärille ja omalle sairaanhoitajalle ja hoitoon voidaan tarvittaessa tehdä muutoksia saman tien.

– Tämä on todella hyvä palvelu ja toivon, että tämä säilyy tulevaisuudessakin, Nuutinen sanoo. Monelle kulkeminen Äänekoskelle terveyspalveluihin on vaikeaa ja kallistakin, jos ei ole omaa autoa.

Seniorineuvolan palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia ja tarkoitettu ikääntyville yli 65-vuotiaille kotona asuville. Toiminnan lähtökohtana on tukea kotona asumista auttamalla heitä pitämään yllä omaa toimintakykyä, hyvinvointia ja terveyttä.

Seniorineuvolan matalan kynnyksen vastaanottoajat ovat: Sumiaisissa (os. Kuoppatie 3) joka toinen tiistai klo 8-10.30 parittomilla viikoilla, Konginkankaan (Konginkankaantie 195) joka toinen tiistai klo 8-10.30 parillisilla viikoilla ja Suolahdessa (Kisakatu 4) joka toinen torstai klo 8-10.30 parillisilla viikoilla. Paikalle voi tulla ilman ajanvarausta. Seniorineuvolat ovat suljettuina kesällä 2022 kesälomaviikot 26-27 ja 31-32.

Seniorineuvolan lisäksi Äänekosken kaupunki tarjoaa yli 75-vuotiaiden ennaltaehkäiseviä kotikäyntejä sekä omaishoitajien voimavaroja tukevia hyvinvointitarkastuksia. Näistä kaupunki lähettää asukkaille kutsun, kun ne ovat ajankohtaisia.

Rollaattori parkissa

Lisätietoa:

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen, 040 500 4313, keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Ennaltaehkäisevän työn ohjaaja Susanna Lehtonen, 040 673 4379, susanna.lehtonen@aanekoski.fi

Muokattu 28.4.2022