Äänekosken taidemuseon vaikuttava kesänäyttely 'Maan kaiku' avataan tänään 15.6.2022

”Ihmisten tarve luoda ja ilmaista on ollut aina”

Äänekosken taidemuseo avaa ovensa juuri valmistuneen valaistusremontin jälkeen tänään keskiviikkona 15.6.2022. Vaihtuvissa näyttelyissä esillä on Maan kaiku - Jaana Bombinin 30-vuotisjuhlanäyttely.
Näyttelyjuliste

Maan kaiku -näyttelyssä on esillä Jaana Bombinin tuotantoa neljän vuosikymmenen ajalta. Kiviveistosten lisäksi näyttelyssä on nähtävillä Pohjoisen Keski-Suomen kylissä ja muissa yhteisöissä sekä Brasilian Sao Paolossa toteutettuja yhteisötaideteoksia sekä -prosesseja videon ja valokuvien keinoin.

– Kuvanveisto- ja yhteisötaide ovat olleet minulle tasaveroisia taiteen tekemisen muotoja 90-luvun alusta lähtien. Viime vuosina painotus yhteisötaiteeseen on korostunut yhteisöjen aktiivisuuden myötä. Ihmisten tarve luoda ja ilmaista on ollut aina ja on edelleen osa yhteisöjen kertomusta, Jaana Bombin kertoo.

Suolahden mustaa graniittia

Maan kaiku -näyttelyssä on esillä 16 kiviveistosta, joista vanhin, Bombinin ensimmäinen kiviveistos Kassandra, on vuodelta 1991. Teokset ovat katsaus veistossarjoihin Taivaankantaja, Ikipuu ja Alkuvene. Teokset ovat suomalaista graniittia ja suurin osa niistä on paikallista, Suolahden mustaa graniittia.

– Minulle luonto, juuret ja identiteetti ovat taiteen tekemisen perusta: ihminen ja ympäristö ovat yhtä ja päättymättömässä vuorovaikutuksessa. Taide, kuten yhteisötaide, on tämän näkyväksi tekemistä. Samalla se on etenkin pienille yhteisöille tärkeä ja näkyvä viesti: olemme olemassa, Bombini kertoo.

Kiven oma, ikiaikainen luonne on hyvä lähtökohta pelkistetylle muotokielelle.

– Teosteni teemat nousevat sisäisestä ja kiinnittyvät syvälle ihmiskunnan yhteisille juurille universaaliin mytologiaan. Veistosten näkyvän muodon kautta pyrin ilmentämään teoksen näkymätöntä muotoa.

Äänekosken taidemuseon näyttelyt ovat avoinna ke-pe klo 11-17 sekä la-su klo 11-15 (ei juhannuksena 24.-25.6.) aina 28.8.2022 saakka. Pääsymaksu 5/3/0 euroa tai vapaasti Museokortilla. Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja:

Museonjohtaja Marjo Ahola, 0400 115 432, marjo.ahola@aanekoski.fi

Äänekosken taidemuseon esittelyvideo löytyy täältä (julk. 14.6.2022)

Muokattu 15.6.2022