Äänekosken terveyskeskuksessa luovutaan eristyspäätöksistä koronassa ja kiristetään näytteenoton kriteerejä / tiedote 15.2.2022

Äänekosken kaupungin koronajohtoryhmä on linjannut, että kaupungissa luovutaan pääsääntöisesti tartuntatautilain mukaisten eristyspäätösten tekemisestä. Koronatartunnat ovat lisääntyneet voimakkaasti omikronmuunnoksen levitessä Suomessa nopeasti. Virus tarttuu jo ennen oireiden alkamista ja itämisaika on lyhyt. Tämä on johtanut siihen, että tartunnanjäljityksestä on pitkälti tullut vaikuttamatonta.  Näin ollen päätöksillä ei voida enää vaikuttaa epidemiatilanteen kehitykseen. 

Äänekoskella todettiin viime viikolla (viikko 6) 112 uutta koronatartuntaa, kun edeltävällä viikolla (viikko 5) uusia tartuntoja ilmeni 106. Ilmaantuvuusluku viimeiseltä 14 vuorokaudelta on noin 1100 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Otetuista näytteistä on positiivisia yli 50 %. Todellinen tartuntamäärä on suurempi, sillä osa sairastaa tartunnan kotioloissa kotitestin tehtyään eikä siten kirjaudu kaupungin tilastoihin.

Kaupunki supistaa eristyspäätösten tekemistä, eikä niitä kirjoiteta enää tartunnan saaneille muutoin kuin erillisestä, perustellusta syystä. Tartunnanjäljityksessä keskitytään tästä päivästä lähtien vain erityisessä riskissä olevan väestön suojelemiseen.

Eristys- ja karanteenipäätöksiä tehdään jatkossa vain, jos sillä on merkitystä tartuntojen leviämisen ehkäisyssä. Näitä tilanteita ovat esimerkiksi riskiryhmien asumisyksiköiden tartuntatilanteet.

Äänekosken kaupunki suosittelee, että kaikki hengitystieinfektio-oireiset jäävät pois töistä työyhteisöjen normaaleja sairaspoissaolokäytäntöjä noudattaen. Malli perustuu Keski-Suomen sairaanhoitopiirin 21.1.2022 antamaan suositukseen.

Sovi työnantajasi kanssa poissaolosta tai etätyömahdollisuudesta. Tarvittaessa hae sairauslomaa työterveyshuollosta tai omalta terveysasemalta.

Hakeudu terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronatartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi 1) työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa tai 2) kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät tai 3) olet raskaana.

Ota aina viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon, jos vointisi sitä vaatii! Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä.

Rokotusten ottamista sekä hygieniaohjeita maskien ja käsidesien käytöstä samoin kuin turvaväleistä huolehtimista suositellaan edelleen vahvasti. Tärkeää on myös se, että sairaana ollessa pysytään kotona eli liikutaan vain terveinä.

Lisätietoja:

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen, 040 500 4313, keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Apulaisylilääkäri Marju Tammelin, 040 549 3120, marju.tammelin@aanekoski.fi

Tartuntatautivastaava / Osastonhoitaja Riina Kainu, 020 632 2485, riina.kainu@aanekoski.fi

Muokattu 15.2.2022