Äänekosken uljas kurki lentää Viiskulman liikenneympyrään viimeistään ensi viikolla

Äänekosken keskustan Viiskulman liikenneympyrän upea Kurki-taideteos valaistuksineen pystytetään näillä näkymin viimeistään ensi viikolla. 

Äänekosken kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsi liikenneympyrään vuonna 2019 kaikille avoimen taidekilpailun perusteella Jari Suurosen suunnitteleman Metsästä nousee kurki -teoksen. 

Kilpailussa suunnittelun lähtökohtana tuli olla, että teos lisää Äänekosken kaupungin identiteettiä ja viihtyisyyttä, se kestää ilmasto-olosuhteita ja on mahdollisimman huoltovapaa. Aiheeksi annettiin Äänekosken vaakunassa olevat kurjet ja valmistusmateriaaliksi metalli. Taidekilpailuun tuli yhteensä 16 ehdotusta.

Puukuidut kertovat metsästä ja elinvoimasta

Jari Suurosen suunnitelmassa kuvaillaan, kuinka ”kurki kaartaa Äänekosken yllä - kohoaa siivilleen metsän yllä”. Suurosen kurki ei ole lentämässä Äänekoskelta pois, vaan se kaartelee Äänekosken yllä ihaillen kaunista Keitelettä ja kutsuu muut alueen kurjet Konginkankaalta, Sumiaisista ja kotipaikaltaan Suolahdesta mukaan. Vaikka uljas kurki on selkeästi tunnistettava, teos muuttuu saa uusia piirteitä valon, varjon ja heijastusten mukaan. 

– Jalustakiven päällä olevan tuulen taivuttaman puun ja kurjen yhdistävät lukuisat ”puukuidut”, joilla viitataan Äänekosken vihreään kultaan, Suuronen kuvailee. – Kurki kohoaa metsästä, metsät ovat Äänekosken tulevaisuus ja sen asukkaiden vihreä voimavara. 

– Kurjella, puukuiduilla, puulla ja kivellä kuvataan vahvasti eteenpäin suuntautumista, energistä Äänekosken kaupunkia ja sen elinvoimaa, joka kumpuaa sen asukkaista, luonnosta ja innovaatioista, Suuronen sanoo.

POKEn opiskelijat toteuttivat

Taiteilija Jari Suuronen ideoi, että patsaan voisivat toteuttaa POKEn opiskelijat. Suurosen tekemän pienoismallin mukaan patsaan tekivät Poken kone- ja tuotantotekniikan opiskelijat Miska Viik ja Nuutti Rossi. 

Teos on tehty ruostumattomasta teräksestä ja kivestä, joten sen elinikä on sadoissa vuosissa. Patsas on kiillotettu kiiltäväksi ja muut metalliosat hiekkapuhallettu mataksi, jolloin kurki itse erottuu selvemmin teoksessa. ”Puukuidut” ovat terästankoa.

Liikenneympyrässä ilmava ja läpinäkyvä teos ei peitä merkittävästi näkyvyyttä. Kurkipatsaan korkeus on noin neljä metriä, pituus 2,4 metriä ja siipien kärkiväli 3,5 metriä. Se tulee noin kahden metrin korkeuteen jalustakivelle, joka siirrettiin paikalle jo aikaisemmin syksyllä. 

– Taideteosta valaistaan alhaaltapäin kolmella led-valaisimella ja valaistuksen väri on valkoinen, kertoo Äänekosken kaupungin rakennuttaja Jukka Karppinen.

Lisätietoja:

Rakennuttaja Jukka Karppinen, 040 559 1632, jukka.karppinen@aanekoski.fi

Taiteilija Jari Suuronen, 040 767 0075, jari.suuronen@icloud.com

Muokattu 23.11.2021