"Ainahan Kolarit on Äänekoskella rakentaneet” – Tommi Kolari on rakennusalan ammattilainen jo neljännessä polvessa

image description

Tommi Kolari lienee monelle syntyperäiselle Äänekoskelaiselle tuttu kaveri. Jo neljännen polven rakennusalan ammattilainen ja puuseppä pyörittää oman Rakennusliike T. Kolari Ky yrityksensä lisäksi myös vanhempiensa kanssa Noblessa-keittiöiden myymälää Jyväskylässä ja Äänekoskella. 

Yrittäjänä Äänekoskella

Suvussa kulkenut taito rakennusalan hommiin nappasi mukaansa myös Tommin, joka perusti oman yrityksensä jo 19-vuotiaana. Siitä lähtien töitä onkin saanut tehdä täysipäiväisesti. 

– Jos olisin silloin alussa tiennyt mitä tiedän nyt yrittämisestä, niin en tiedä olisiko sitä tähän hommaan lähtenyt, Tommi Kolari nauraa ja kertoo, että huolimatta ulkopuolelta saaduista neuvoista, on kaikki asiat opeteltava kuitenkin viime kädessä itse. Nyt yrityksen kanssa auttaa myös Tommin avopuoliso Veera, joka hoitaa firman paperityöt. 

Tommi kehuu Äänekosken yhteisöllistä tunnelmaa ja pienemmän paikkakunnan etuja yrittäjyyden kannalta. 

– Yrittäjien kesken täällä on hyvää meininkiä. Kukaan ei noki toisiaan. Arvostavat, eivätkä arvostele toisten tekemisiä. Pienemmän paikkakunnan etuna yrittäjälle on se, että täällä tunnetaan toisemme. Aina kun käyn bensa-asemilla tai rautakaupoissa, niin tulee joku tuttu vastaan, jonka kanssa voi piipahtaa kahvilla, jutella niitä näitä ja vaihtaa kuulumisia. Suurin osa omista töistäkin tulee paikallisten tuttujen vinkkauksesta puskaradion kautta.

Omaa kotia rakentamassa

Tommi ja Veera ovat parhaillaan rakentamassa taloa Äänekosken Paatelan omakotitaloalueelle. Pariskunta sai napattua itselleen Keiteleen rannalla sijaitsevalta alueelta reilun kokoisen tontin. Tontille nousee nimittäin myös pariskunnan omakotitalon lisäksi iso varastorakennus yrityksen käyttöön.

Työ tontilla alkoi kolme vuotta sitten puiden kaatamisella. Tommi on tehnyt kaiken työn alusta alkaen itse, joten hommat ovat edenneet rauhalliseen tahtiin sitä mukaa, kun Tommi on muilta töiltään ehtinyt. – Monesti omakotitaloprojekteissa lähdetään turhan kunnianhimoisella aikataululla liikkeelle ja sitten petytään, kun aikataulut eivät pitäneetkään. Meillä ei ole ollut hoppua projektin kanssa, vaikka ei tässä köllöttelemäänkään olla ehditty.

Taloprojekti alkaa olla nyt siinä vaiheessa, että muuttoa suunnitellaan syksyllä. – Nyt kun perushommat on tehty ja siirrytään pintoihin, heitän suosiolla kapulan Veeralle, Tommi naurahtaa ja kertoo, että myös Veeran isä on pitkän linjan yrittäjä alalla, joten rakennushommat kulkevat molemmilla selkärangassa. 

Äänekoskella on tilaa ja luonto lähellä

Tommi kertoo, että sopivaa tonttia etsiessä mietinnässä oli myös muutto Jyväskylään. – Vuoden päivät me varmaan etsittiin sopivaa tonttia, mutta ei meinannut tärpätä. Pohdinnassa oli silloin myös Jyväskylä, mutta kun mietittiin, että mistä Jyväskylästä saisi tarpeeksi ison tontin järven rannalta ja vieläpä meille sopivalla hinnalla, niin ne ajatukset jäivät sitten siihen.

Äänekoskella ollaan kaiken keskellä

Tiiviisti työllistetty yrittäjä kulkee milloin missäkin. Omat firmat vievät hänet keikoille ympäri Suomea ja lisäksi muualle Pohjoismaihin. Äänekoski on yrittäjän mielestä sopivasti kaiken keskellä, joten työreissulle pääsee kätevästi suuntaan kuin suuntaan. Jyväskylä-Äänekoski väliä mies suhailee töiden puolesta luultavasti eniten, joskus kuusikin kertaa viikossa. – Kunhan tuo Nelostie saadaan kuntoon, nopeuttaa se entisestään Jyväskylässä käyntiä.

Mikä sitten on yrittäjän "suosikkipiilopaikka" juuri Äänekoskella? Tommi naurahtaa, ettei ole paljoa ehtinyt töiden ja taloprojektin takia viime vuosina lähimatkailua harrastaa, mutta osaa silti nimetä suosikkinsa heti: – Keiteleen rannalla Sumiaisissa sijaitseva Matilan Ankkuri on todella hieno kesäpaikka. Saa hyvää ruokaa, on A-oikeudet ja muutenkin sellainen paikka, jossa kaikki aina käyvät, kun se vaan on niin hyvä!

Lähde sinäkin Tommin suosituksesta Matilan Ankkuriin nautiskelemaan kesäpäivistä! Mikäli haaveissa siintää oman unelmatalon rakentaminen Äänekosken seudulla, käy tutustumassa kaupungin tonttitarjontaan nettisivuillamme sekä uusi Kotakennään omakotialue omarantaisilla tonteilla

Muokattu 29.12.2021