Astetta alemmas – näin voit osaltasi osallistua energiatalkoisiin

Astetta alemmas on valtionhallinnon yhteinen energiansäästökampanja, joka alkaa maanantaina 10. lokakuuta. Se tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, työssä ja liikenteessä. Nyt on aika tehdä nopeavaikutteisia energiansäästötoimia.
vilasukkia

Jotta energiaa riittää meille kaikille

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat johtaneet energian hinnan ja saatavuuden ongelmiin Suomessa ja koko Euroopassa. Talvella sähkönkäytön ja lämmityksen kustannukset ovat poikkeuksellisen korkealla.

Jokaisen on myös varauduttava siihen, että sähköstä voi olla ajoittain pulaa. Saatavuutta heikentävät esimerkiksi pitkät ja tuulettomat pakkasjaksot, pohjoismaisen vesivoimalla tuotetun sähkön vähäinen tarjota, sähkön tuotantolaitosten huolto- tai käyttökatkokset sekä Keski-Euroopan sähkön kysyntä. 

Sähköpula voi johtaa jakelun keskeytyksiin. Sähkökatkojen riskiä pienennetään kiinnittämällä huomiota omiin sähkönkäyttötapoihin ja -ajankohtaan.

Astetta alemmas -kampanjan tavoitteena on, että:

  • Kaikki suomalaiset tekevät konkreettisia ja nopeasti tehoavia energiansäästötekoja.
  • Sähkön käyttöä rajoitetaan omatoimisesti vuorokauden huippukulutustunneilla – arkisin klo 8-10 ja 16-18 välisenä aikana – siirtämällä sähkölaitteiden käyttöä ja lataamista toiseen ajankohtaan.
  • Energiankulutusta vähennetään kauttaaltaan koko yhteiskunnassa; kodeissa ja taloyhtiöissä, yrityksissä, kunnissa, järjestöissä ja oppilaitoksissa.

Näin voit osallistua talkoisiin

Kampanjan järjestäjät haastavat meidät kaikki mukaan energiansäästötalkoisiin. Energiaa voi säästää monilla eri tavoin ja konkreettisia ohjeita löydät Astetta alemmas -verkkosivustolta.

Hyödyllistä lisätietoa:

Kysyttävää sähkösopimuksista, sähkönmyyjän vaihdosta, sähkölaskusta tai ongelmatilanteista? Tutustu Energiaviraston verkkoaineistoon

Huolestuttaako sähköpula? Tietoa ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin saat kantaverkkoyhtiö Fingridin verkkosivuilla

Miten varautua sähkökatkoon? Tutustu jo ennakkoon viranomaisten ja järjestöjen laatimaan varautumissuositukseen 72 tuntia -sivustolla

Muokattu 10.10.2022