Energian säästämiseksi Äänekosken katuvalaistukseen tehdään määräaikaisia ohjausmuutoksia

Äänekosken kaupunki jatkaa energiansäästötoimenpiteitä ja katuvalaistuksen toimintaan tulee muutoksia Suolahden ja Äänekosken taajamien alueilla maanantaista 12.12.2022 alkaen.
Äänekosken kaupungin logo valona

Katuvalaistuksen ns. yösammutusta laajennetaan taajamissa niin, että katuvalot sammuvat jo klo 19 illalla ja syttyvät aamulla vasta klo 7. Valoja on kuitenkin säädetty niin, että mahdollisuuksien mukaan risteysalueilla ja suojateiden kohdalla katuvalot ovat toiminnassa.

Ohjausmuutoksen myötä katuverkon valaistuksesta on toiminnassa klo 19-07 välillä noin kolmasosa valaistuksesta.

Suolahden ja Äänekosken keskustan alueella osa valaistuksesta toimii kuitenkin tavalliseen tapaan, eli yösammutus on klo 22.30-05 välillä. Katuvalokeskusten jakorajat aiheuttavat sen, että mitään tarkkaa rajausta ei pystytä tekemään vain tiettyjä katuja koskevaksi. Valaistuksen ohjaus toimii kuten nykyisinkin, eli ne syttyvät ja sammuvat hämäräkytkimen ohjaamana.

Kaupungin katuverkolla on yhteensä 6 500 valopistettä, joiden sähkönkulutus on noin 1 800 MWh vuodessa. Katuvalaistuksen omistaa Äänekosken kaupunki.

Katuvalaistuksen ohjausmuutokset ovat määräaikaisia ja niiden tarpeellisuus tarkastellaan taas ensi vuonna talven jälkeen.

Lisätietoja:

Energiainsinööri Juha Saari, 040 5729182, juha.saari@aanekoski.fi

Muokattu 9.12.2022