Ilmastovahti tuli kaupunkiin!

Äänekosken kaupunki ottaa käyttöön Ympäristö- ja ilmastovahti-palvelun päästövähennysten seuraamiseen

Ympäristö- ja ilmastovahdilla seurataan Äänekosken kaupungin ympäristö- ja ilmasto-ohjelman toimenpiteiden edistymistä sekä alueellisten päästövähennysten toteutumista.
Kolme henkilöä katsoo tietokonetta ja hymyilee.

Äänekosken kaupunkistrategiassa on päästövähennystavoitteeksi vuoteen 2030 määritelty 80 prosentin vähennys vuoteen 2005 verrattuna. Tähän mennessä päästöt ovat vähentyneet noin kolmasosalla vertailuvuodesta.

Näyteikkuna kaupungin ympäristö- ja ilmastotyöhön

– Kaupungilla on tehty paljon ympäristö- ja ilmastotoimia ja ne on nyt saatu koottua ympäristö- ja ilmastovahtiin avoimesti kaikkien saataville. Asukkaat, päättäjät ja kaupungin työntekijät voivat seurata tehtyjä toimia ja mitä on meneillään. Palvelu tarjoaa siis näyteikkunan kaupungin ympäristö- ja ilmastotyöhön, ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen sanoo.

– Todella vaikuttavaa, kuinka yhdeltä sivustolta näkee konkreettisesti ja selkeästi Äänekosken kaupungin ympäristö- ja ilmasto-ohjelman toimenpiteet ja niiden etenemisen, kaupunginjohtaja Matti Tuononen toteaa.

Tällä hetkellä Äänekosken ympäristö- ja ilmastovahdissa on jo yli sata toimenpidettä jaoteltuna eri aihealueittain. Myös kaupunkikonserniin kuuluvat organisaatiot ovat palvelussa mukana. Toimenpiteitä ovat esimerkiksi aurinkopaneelien asennukset kaupungin omistamiin kiinteistöihin, purkubetonin uusiokäyttö infrarakennushankkeissa sekä Häränvirran varrelle vuonna 2015 perustettu lahopuupuisto. Jokaisesta toimenpiteestä on lyhyt kuvausteksti. Oheistiedoista selviää projektiaikataulu, edistymisen tilanne sekä toimenpiteestä vastaava vastuutaho. Toimenpiteiden lisäksi ympäristö- ja ilmastovahti sisältää alueellisten päästöjen seurantaikkunan.

– Tällä hetkellä palvelussa ilmoitetut toimenpiteet ovat pääosin aiemmin tehtyjä tai nyt meneillään olevia. Jatkossa sinne lisätään myös lähivuosille suunniteltuja asioita. Lisäksi mittaristoa pyritään ulottamaan toimenpidetasolle havainnollistamaan niiden edistymistä. Esimerkiksi aurinkopaneelien tapauksessa voidaan kuvata energiantuotannollinen kehitys vuositasolla, ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen kertoo.

Ideoita otetaan vastaan

Ympäristö- ja ilmastovahti perustuu alun perin Helsingin kaupungille vuonna 2019 luotuun, Kausal Oy:n kehittämään avoimeen lähdekoodiin. Sittemmin vastaava palvelu on otettu käyttöön useissa muissa kaupungeissa ja kunnissa, hiljattain myös Jyväskylässä ja Viitasaarella. Äänekosken kaupungin ympäristö- ja ilmastovahti on toteutettu osana Elämän kestävä Äänekoski -hanketta, joka on Ympäristöministeriön rahoittama.

– Ympäristö- ja ilmastovahtia on tarkoitus kehittää jatkuvasti. Otammekin mielellämme vastaan ideoita palvelun jalostamiseksi sekä toimenpide-ehdotuksia siitä, mitä kaupunki voi tehdä kestävämmän ympäristön eteen, Liimatainen sanoo.

lisätietoja:

Äänekosken ilmastovahtiin voi tutustua täällä:

Ilmasto- ja ympäristövahti

Ilmastokoordinaattori
Juho Liimatainen
040 681 8813
juho.liimatainen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 17.1.2023, muokattu 5.7.2023 klo 11:45

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023