Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden kuljetuspalvelussa otetaan käyttöön toivetaksi - Taksin saatavuus paranee erityisesti viikonloppuisin, iltaisin ja yöaikaan

Toivetaksi toimii siten, että asiakas tilaa kuljetuksen normaaliin tapaan kyydinvälityskeskuksesta. Jos autoa ei välityskeskuksen kautta järjesty, toivetaksi-malli voidaan ottaa käyttöön.

Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden maakunnallisen henkilöliikenteen kuljetuspalveluiden piirissä mukana olevissa kunnissa otetaan 1.10.2022 käyttöön toivetaksi-malli. Toivetaksi on yksi osa vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisia kuljetuspalveluita. Toivetaksi-käytännön myötä asiakkaan on helpompi saada taksi haasteellisina ajankohtina, kuten iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Toivetaksi lisää myös palvelun joustavuutta, niin asiakkaan kuin autoilijan näkökulmasta. 

Toivetaksi toimii siten, että asiakas tilaa kuljetuksen normaaliin tapaan kyydinvälityskeskuksesta. Jos autoa ei välityskeskuksen kautta järjesty, välityskeskus neuvottelee asiakkaan kanssa ja sen jälkeen asiakas itse voi tilata kuljetuksen haluamaltaan sopimusautoilijalta ja sopia kuljetuksen aikatauluista. Autoilija ilmoittaa asiakkaan kanssa sovitusta kyydistä ja aikataulusta välityskeskukseen ja kyyti ohjataan suoraan autoilijalle. 

Toivetaksi-mallia on kokeiltu Jämsässä keväästä lähtien, ja siitä on saatu hyviä kokemuksia.  – Toivetaksi parantaa taksin saatavuutta haasteellisina aikoina erityisesti viikonloppuina ja yöaikaan. Tavoitteena on, että kuljetuspalvelut saadaan toimimaan niin asiakkaan, autoilijan kuin välityskeskuksen näkökulmasta mahdollisimman hyvin, laadukkaasti ja joustavasti, sovellusasiantuntija Sari Hyötyläinen selventää. 

Toivetaksi otetaan käyttöön Hankasalmella, Jyväskylässä, Jämsässä, Kuhmoisissa, Keuruulla, Kinnulassa, Laukaassa, Muuramessa, Saarikan alueella eli Saarijärvellä, Karstulassa, Kannonkoskella, Kyyjärvellä ja Kivijärvellä, Toivakassa, Wiitaunionin alueella Viitasaarella ja Pihtiputaalla sekä Äänekoskella. 

Hyvinvointialue vastaa kuljetuspalveluista 1.1.2023 alkaen 

Keski-Suomen hyvinvointialue vastaa 1.1.2023 lähtien sote-kuljetuksista. Hyvinvointialueen kuljetuspalveluiden hankinta on parhaillaan meneillään. Hankinnassa on huomioitu myös toivetaksin käyttö, mikäli valitut palveluntuottajat haluavat ottaa toivetaksin käyttöön. Hankinnassa on yhdistetty samaan sopimukseen kuljetusten välitys ja autojen saatavuus eli kyse on henkilöliikenteen kokonaispalvelusta. Jatkossa kyydinvälityskeskus ottaa vastaan kuljetusten tilaukset, aikatauluttaa kuljetukset ja vastaa myös siitä, että asiakas saa kuljetuksen. 

Mitä ovat vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut? 

Vaikeavammainen henkilö voi saada vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluita. Henkilöllä on pitkäaikaisesti erityisiä vaikeuksia liikkumisessa, eikä hän voi vammansa tai sairautensa vuoksi käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. Matkoja voidaan myöntää muun muassa asioimiseen, työssäkäyntiin, opiskeluun tai jokapäiväiseen elämään liittyviin matkoihin yksilöllisen tarpeen mukaan. 

Sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetukset ovat ikääntyneiden asiakkaiden asiointikyytejä, joita voidaan myöntää harkinnan mukaan. 

Lisätietoja:
Nita Sarja
vs.Palveluohjaaja
Vammaispalvelut/Arjen tuen vastuualue
Äänekosken kaupunki
puhelin: 040 523 6010
sähköposti: etunimi.sukunimi@aanekoski.fi 

Uutinen julkaistu 6.10.2022, muokattu 31.1.2023 klo 10:47

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta 19.4.2023

Osana Koskelan 80-vuotisjuhlaviikkoa kaupungintalolla vietettiin 19.4.2023 ”Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta” -tapahtumaa! Ympäristötoimen väki esitteli Äänekosken kaupungin tekemää kunnianhimoista ja strategista ilmastotyötä. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, mikä on viisi vuotta edellä kansallisista tavoitteista. Ympäristö- ja ilmastovahtisivustolle on koottu kaikki konkreettiset toimenpiteet, mitä ilmaston eteen on tehty, mitä on suunniteltu ja mitkä ovat kesken.

24.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen Äänekosken kouluterveydenhuollon tiedot (15.2.2023)

Kouluterveydenhoitaja on terveyden edistämisen asiantuntija koulussa. Hän vastaa hoitotyön asiantuntijuudesta opiskeluhuollossa. Terveydenhoitajan tehtävät liittyvät kouluyhteisöön ja ympäristöön, yksittäiseen oppilaaseen ja perheeseen sekä monialaiseen yhteistyöhön. Kouluterveydenhoitaja osallistuu opiskeluhuoltoryhmiin, opiskeluhuoltosuunnitelman laatimiseen sekä kouluyhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseen ja seurantaan.

15.2.2023

Asukkaat olivat yksimielisiä kaavoittamisen iltapäivässä Suolahdessa: Kukkulanmäen alue on oikea helmi

Äänekosken kaupungin kaavoittamisen iltapäivän 8.2.2023 työpajan aiheena oli Suolahden Kukkulan ja lähiympäristön asemakaavan muutos. Tavoitteena on saada tämän vuoden aikana alueesta kaavaluonnokset ja vanhat kaavamääräykset päivitetään ajantasaisiksi. Äänekosken kaupunki halusi hyvissä ajoin jo ennen luonnosten laatimista osallistaa asukkaita ja kuulla heidän toiveitaan, joita alueen kaavoittamisessa otetaan huomioon.

10.2.2023

Äänekoski-lisän myöntämisen perusteita yhdenmukaistettiin muiden kuntakokeilukuntien kanssa: ”Näemme pienissä yrityksissämme kasvupotentiaalin”

Jyväskylän työllisyyden kuntakokeilun kunnat, eli Äänekoski, Jyväskylä, Laukaa ja Muurame, yhdenmukaistivat työllistämisen kuntalisän myöntämisen periaatteensa. Äänekoskella muutokset astuvat voimaan 1.3.2023 alkaen. Muutokset aiempaan ovat kuntakokeilun kunnissa melko pieniä. Merkittävin muutos on kuitenkin se, että jatkossa yksinyrittäjien on helpompi palkata yrityksensä ensimmäinen työntekijä.

9.2.2023