Koronarokotusten eteneminen Äänekoskella, tilanne 14.7.2021

Ensirokotuksen on saanut noin 10 700 äänekoskelaista. Rokotusaikoja voivat varata kaikki 16 vuotta täyttäneet kuntalaiset sekä sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluvat vähintään 12 vuotta täyttäneet.

Rokotukset ovat edenneet Äänekoskella samassa tahdissa kuin muualla Keski-Suomessa. Ajanvaraus on avattu kaikille vähintään 16 vuotta täyttäneille äänekoskelaisille. Myös 12-15-vuotiaat perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat voivat varata rokotusajan.

Koronan sairastaneet henkilöt voivat ottaa rokotteen 6 kuukauden kuluttua sairastamisesta. Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen eikä hedelmällisyyshoitoja tarvitse siirtää koronarokotteen vuoksi. Myös koronarokotteen 7-14 vuorokauden varoaika muihin rokotteisiin on poistunut.

Perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvien alaraja on laskenut 12 vuotta täyttäneisiin, sen sijaan terveille alle 16-vuotiaille ei rokotetta tällä hetkellä anneta. Vakavalle koronavirustaudeille altistavista sairauksista löytyy tarkempaa tietoa 22.6.2021 päivitetystä erillisestä tiedotteesta.       

Asiakkaiden on itse varattava ensimmäinen rokotusaikansa sähköisesti tai soittamalla keskitettyyn ajanvaraukseen. Kaikki sähköisessä ajanvarauksessa olevat ajat on tarkoitettu ensirokotteiden saajille. Aikoja on varattavissa noin kolmeksi viikoksi eteenpäin. Rokotuspaikka on Äänekosken terveyskeskus, Terveyskatu 8.

Rokotusaikoja luodaan järjestelmään sitä mukaa, kun saadaan varmistus rokotteiden toimituksesta. Soittamisen sijasta vapaita aikoja kannattaa seurata sähköisestä ajanvarauksesta, jonne peruutusten ja rokotteiden saatavuuden paranemisen myötä saattaa aikoja vapautua lähipäivillekin. Alla linkki sähköiseen asiointiin ja omahoitoon:

https://www.aanekoski.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/sahkoinen-asiointi-ja-omahoito

Avattuasi linkin, klikkaa ylimpänä olevasta otsakkeesta ”Sähköinen ajanvaraus”.

Valitse ajanvarauksen toiminnoksi palvelutuoteluokan valikosta ”Rokotusajanvaraus”. Sen jälkeen klikkaa ”Siirry ajanvaraukseen” palkkia. Valitse ”Palvelu”-kohtaan Covid19 rokotus. Halutessasi voit muuttaa ”Kellonaikaan” itsellesi sopivan kelloaikavälin (esim. 13.00-15.00) tai jättää valmiin kelloaikavälin näkyviin.

Tämän jälkeen klikkaa kohtaa ”Hae vapaat ajat”. Ne päivät, joilla on vapaita aikoja, näkyvät vihreinä. Valitse seuraavaksi kalenterista klikkaamalla päivä, jolloin haluamasi vastaanottoaika tulisi olla.

Valitsemasi päivän vapaat ajat näkyvät kalenterin alapuolella. Valitse haluamasi aika klikkaamalla ”Valinta”-ruutu valituksi. Lopuksi paina ”Tee ajanvaraus” painiketta ja täytä tietosi varaukseen. Varauskoodi kannattaa laittaa talteen, sen avulla voi tarvittaessa myös perua sähköisen varauksensa.

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta varata aikaa sähköisesti, voit varata ajan soittamalla Äänekosken ajanvarausnumeroon, puh 020 632 2821. Numero palvelee ma-to klo 8-15.30 ja pe klo 8-14.

Työelämässä olevien kannattaa kysyä rokotusvaihtoehdoista myös omalta työnantajaltaan, sillä osa työnantajista on tehnyt sopimuksen koronarokotusten toteuttamisesta työterveyshuoltonsa kanssa. 

Ensirokotteen on saanut noin 10 700 kuntalaista ja kaksi rokoteannosta saaneita on noin 4 700.  

Tehosterokotukseen ajan (2.rokotus) asiakas saa ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Mikäli varattu tehosterokotusaika on tarve vaihtaa, sen voi tehdä ainoastaan soittamalla terveyskeskukseen – älä siis itse varaa korvaavaa aikaa sähköisesti! Toivomme, että tehosterokotteen aikaa vaihdetaan vain pakottavista syistä. Rokotteiden säilyvyysaika on lyhyt ja tehosterokotteiden määrä on varattu sen mukaisesti, paljonko ensimmäisiä rokotteita on kullakin viikolla annettu.

Rokotusten etenemisen varmistamiseksi joudumme antamaan pitkäaikaissairauksien kontrolliajat tavallista pidemmälle. Tarvittaessa sairauden oireiden vaikeutuessa, ota yhteyttä terveyskeskukseen kontrolliajan nopeuttamiseksi. Akuutissa tilanteessa hakeudu päiväpolille tai päivystykseen.   

Rokotustiedotteita julkaistaan www-sivuilla vähintään kerran viikossa. Uusimmat tiedotteet löytyvät parhaiten Äänekosken kaupungin etusivun kohdasta Äänekosken kaupungin ajankohtaiset koronatiedotteet. Koska valtakunnalliset ohjeistukset muuttuvat välillä tiuhaankin, ajantasaiset tiedot kannattaa katsoa aina viimeisimmästä tiedotteesta.

Lisätietoa koronarokotteista saa THL:n verkkosivuilta osoitteesta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/oma-koronarokotus-miten-miksi-ja-milloin-

Lisätietoja:

Apulaisylilääkäri Marju Tammelin p. 040 549 3120, marju.tammelin@aanekoski.fi

Apulaisosastonhoitaja Heini Tarvainen, p. 020 632 2481, heini.tarvainen@aanekoski.fi

Muokattu 14.7.2021