Koronarokotusten eteneminen Äänekoskella, tilanne 15.9.2021

Ensirokotteen on saanut noin 13 100 kuntalaista ja kaksi rokoteannosta saaneita on noin 9 900. Aikoja rokotuksiin on hyvin tarjolla. Myös tehosterokotusaika on mahdollista varata sähköisesti. Täysin rokotetuksi arvioidaan henkilö, joka on saanut kaksi koronarokotetta. Koronan sairastanut ja sen lisäksi yhden rokotuksen saanut rinnastetaan täysin rokotettuun, kun rokotuksesta on kulunut viikko. Täysin rokotettuna saat suojaa vakavalta koronavirustaudilta ja vältyt mm. toistuvalta koronatestaukselta lievissä oireissa. Samalla autat myös suojaamaan muita.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/rokotteet-ja-koronavirus/koronarokotuksen-jalkeen

Rokotettuja Äänekoskella on vähemmän kuin muualla Keski-Suomessa. Ikäihmisten rokotuskattavuus on hyvällä tasolla, mutta erityisesti nuorten aikuisten rokotuksiin tarvitaan parannusta.  Vaikka koronatilanne on tällä hetkellä Äänekoskella rauhallinen, aikaisemmat kokemukset ovat osoittaneet, että tautitapaukset voivat ryöpsähtää nopeastikin. Rokotuksiin tulee varata aika etukäteen. Nyt myös tehosterokotusajan voi halutessaan varata sähköisesti. Tehosterokoteajan voi varata aikaisintaan kuuden viikon päähän ensimmäisen rokotteen saamisesta.

Ajanvaraus on avoinna kaikille vähintään 12 vuotta täyttäneille äänekoskelaisille. Jos nuori ei ole terveydenhuollon ammattihenkilön arvion mukaan kykenevä päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumus huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta. Kirjallinen lupalomake löytyy THL:n sivulta tai alla olevasta linkistä:

https://thl.fi/documents/533963/6240821/THL_Huoltajan_suostumus_nuoren_koronarokotukselle_FI_06082021_Tulostus.pdf/4d672b80-27b0-a7af-62d8-4f05d2d65b8b?t=1628582031925

Koronan sairastaneet henkilöt voivat ottaa rokotteen 6 kuukauden kuluttua sairastamisesta. Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen, eikä hedelmällisyyshoitoja tarvitse siirtää koronarokotteen vuoksi. Myös koronarokotteen varoaika muihin rokotteisiin on poistunut.

Asiakkaiden on itse varattava ensimmäinen rokotusaikansa sähköisesti tai soittamalla keskitettyyn ajanvaraukseen. Rokotuspaikka täytyy tarkastaa toimipaikkavalikosta.

Alla linkki sähköiseen asiointiin ja omahoitoon:

https://www.aanekoski.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/sahkoinen-asiointi-ja-omahoito

Mikäli ohjelma ei lataudu kunnolla, tyhjennä välimuisti. Avattuasi linkin, klikkaa ylimpänä olevasta otsakkeesta ”Sähköinen ajanvaraus”. Päästäksesi varaamaan aikaan, klikkaa ”Jatka palveluun”.

Valitse palvelusta toiminnoksi ”Rokotus” ja varauksen syyksi ”Covid19 rokotus”. Sen jälkeen valitse toimipaikaksi valikosta se toimipiste, missä haluat rokotuksen tapahtuvan. Rokotukset toteutetaan pääsääntöisesti Äänekosken terveysasemalla.

Mikäli et valitse ”Päivä” -kohtaan tiettyä päivää, järjestelmä tarjoaa siihen ”tämän päivän”. Klikkaamalla kohtaa ”Hae ajat”, järjestelmä näyttää kaikki tulevat vapaat ajat. Valitse itsellesi sopiva aika ja klikkaa ”Varaa”. Täytä tietosi varausvahvistukseen. Valitse varauksen syyksi rokotus. Mikäli varaat aikaa tehosterokotteeseen, se täytyy kirjoittaa kohtaan ”Kuvaile lyhyesti varauksen syytä” (ensirokotteen syytä ei tarvitse erikseen kuvailla). Käyttöehdot hyväksyttyäsi klikkaa ”Vahvista”. Halutessasi voit tulostaa itsellesi varausvahvistuksen. ”Sulje”- kohdasta painettuasi voit poistua ohjelmasta. Saat muistutuksen varauksesta tekstiviestinä ilmoittamaasi numeroon ja/tai sähköpostiisi, riippuen siitä, mitkä vaihtoehdot olet valinnut.

Varauskoodin avulla voit tarvittaessa perua varauksesi. Peruuttaessasi aikaa, ohjelma pyytää vielä varmistamaan peruutuksen klikkaamalla ”Peruuta aika” ja vielä klikkaamaan ”Kyllä” kysymykseen ”Haluatko varmasti perua ajan?”. Peruutettuasi ajan voit palata takaisin ajanvaraukseen tai poistua suoraan rastilla ohjelmasta. Huom! Sähköinen ajanvaraus päivitettiin uuteen versioon 24.8.2021. Vanhalla sähköisellä ajanvarauksella tehtyjä varauksia ei voi perua uudella ohjelmistoversiolla, vaan ne on tehtävä soittamalla keskitetyn ajanvarauksen numeroon.

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta varata tai perua aikaa sähköisesti, voit varata (tai perua) ajan soittamalla Äänekosken ajanvarausnumeroon, puh 020 632 2821. Numero palvelee ma-to klo 8-15.30 ja pe klo 8-14.

Asiakas saa ajan tehosterokotukseen (2.rokotus) 12 viikon päähän ensimmäisestä rokotteesta. Halutessaan asiakas voi itse lyhentää rokotteiden annosvälin 6-8 viikkoon.  

Mikäli varattu tehosterokotusaika on tarve vaihtaa, sen voit tehdä nyt myös sähköisen ajanvarauksen kautta. Tehosterokoteaikaa varatessasi, muista kirjoittaa varauksen syyn kuvailuun maininta, että kyse tehosterokotteesta! Tämä tieto välittyy terveyskeskukseen, eikä asiakkaan tarvitse erikseen perua aiemmin saamaansa tehosterokotusaikaa.

EU:n koronatodistukset on saatavilla Omakannassa. Todistuksen koronarokotuksista, testituloksesta ja sairastetusta koronataudista saa kanta.fi –sivulta. Kirjautuminen vaatii verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen käyttöä.

Rokotusten etenemisen varmistamiseksi joudumme antamaan pitkäaikaissairauksien kontrolliajat tavallista pidemmälle. Tarvittaessa sairauden oireiden vaikeutuessa, ota yhteyttä terveyskeskukseen kontrolliajan nopeuttamiseksi. Akuutissa tilanteessa hakeudu päiväpolille tai päivystykseen.   

Rokotustiedotteita julkaistaan www-sivuilla vähintään kerran viikossa. Uusimmat tiedotteet löytyvät parhaiten Äänekosken kaupungin etusivun kohdasta Äänekosken kaupungin ajankohtaiset koronatiedotteet. Koska valtakunnalliset ohjeistukset muuttuvat välillä tiuhaankin, ajantasaiset tiedot kannattaa katsoa aina viimeisimmästä tiedotteesta.

Lisätietoa koronarokotteista saa THL:n verkkosivuilta osoitteesta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/oma-koronarokotus-miten-miksi-ja-milloin-

Lisätietoja:

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen, p. 040 500 4313, keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Tartuntatautivastaava / Osastonhoitaja Riina Kainu, p. 020 632 2485, riina.kainu@aanekoski.fi

Muokattu 15.9.2021