Koronarokotusten eteneminen Äänekoskella, tilanne 23.9.202

 

Ensirokotteen on saanut noin 13 100 kuntalaista ja kaksi rokoteannosta saaneita on noin 10 300. Aikoja rokotuksiin on hyvin tarjolla. Myös tehosterokotusaika on mahdollista varata sähköisesti. Täysin rokotetuksi arvioidaan henkilö, joka on saanut kaksi koronarokotetta. Koronan sairastanut ja sen lisäksi yhden rokotuksen saanut rinnastetaan täysin rokotettuun, kun rokotuksesta on kulunut viikko. Täysin rokotettuna saat suojaa vakavalta koronavirustaudilta ja vältyt mm. toistuvalta koronatestaukselta lievissä oireissa. Samalla autat myös suojaamaan muita. Immuunipuutteisiin otetaan yhteyttä terveyskeskuksesta kolmannen rokotusajan sopimiseksi.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Rokotettuja Äänekoskella on vähemmän kuin muualla Keski-Suomessa. Ikäihmisten rokotuskattavuus on hyvällä tasolla, mutta erityisesti nuorten aikuisten rokotuksiin tarvitaan parannusta. Vaikka koronatilanne on tällä hetkellä Äänekoskella rauhallinen, aikaisemmat kokemukset ovat osoittaneet, että tautitapaukset voivat ryöpsähtää nopeastikin. Rokotuksiin tulee varata aika etukäteen. Myös tehosterokotusajan voi varata sähköisesti. Tehosterokoteajan voi varata aikaisintaan kuuden viikon päähän ensimmäisen rokotteen saamisesta.

 

Ajanvaraus on avoinna kaikille vähintään 12 vuotta täyttäneille äänekoskelaisille. Jos nuori ei ole terveydenhuollon ammattihenkilön arvion mukaan kykenevä päättämään rokotuksestaan itse, rokottamiseen kysytään suostumus huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, suostumus tarvitaan kaikilta huoltajilta. Kirjallinen lupalomake löytyy THL:n sivulta tai alla olevasta linkistä:

https://thl.fi/documents/533963/6240821/THL_Huoltajan_suostumus_nuoren_koronarokotukselle_FI_06082021_Tulostus.pdf/4d672b80-27b0-a7af-62d8-4f05d2d65b8b?t=1628582031925

Koronan sairastaneet henkilöt voivat ottaa rokotteen 6 kuukauden kuluttua sairastamisesta. Raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen, eikä hedelmällisyyshoitoja tarvitse siirtää koronarokotteen vuoksi. Myös koronarokotteen varoaika muihin rokotteisiin on poistunut.

 

Asiakas saa ajan tehosterokotukseen (2.rokotus) 12 viikon päähän ensimmäisestä rokotteesta. Halutessaan asiakas voi itse lyhentää rokotteiden annosvälin 6-8 viikkoon.  

 

Alla linkki sähköiseen asiointiin ja omahoitoon:

https://www.aanekoski.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/sahkoinen-asiointi-ja-omahoito

Sähköisestä ajanvarauksesta on julkaistu 23.9.2021 ”ajankohtaista koronasta”-sivulla erillinen ohje. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta varata tai perua aikaa sähköisesti, voit varata (tai perua) ajan soittamalla Äänekosken ajanvarausnumeroon, puh 020 632 2821. Numero palvelee ma-to klo 8-15.30 ja pe klo 8-14.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on suositellut kuntia tarjoamaan kolmannen koronarokoteannoksen immuunipuutteisille henkilöille. Äänekosken terveyskeskus ottaa yhteyttä niihin immuunipuutteisiin henkilöihin, jotka Keski-Suomen keskussairaalan ohjeen mukaisesti kuuluvat tähän riskiryhmään ja sopii ajan kolmannen rokotteen saamiseksi. Kolmatta annosta ei anneta vielä alle 30-vuotiaille miehille. Kolmatta rokotusta ei asiakas voi toistaiseksi varata itse.

 

EU:n koronatodistukset on saatavilla Omakannassa. Todistuksen koronarokotuksista, testituloksesta ja sairastetusta koronataudista saa kanta.fi –sivulta. Kirjautuminen vaatii verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen käyttöä.

 

Rokotusten etenemisen varmistamiseksi joudumme antamaan pitkäaikaissairauksien kontrolliajat tavallista pidemmälle. Tarvittaessa sairauden oireiden vaikeutuessa, ota yhteyttä terveyskeskukseen kontrolliajan nopeuttamiseksi. Akuutissa tilanteessa hakeudu päiväpolille tai päivystykseen.   

 

Rokotustiedotteita julkaistaan www-sivuilla vähintään kerran viikossa. Uusimmat tiedotteet löytyvät parhaiten Äänekosken kaupungin etusivun kohdasta Äänekosken kaupungin ajankohtaiset koronatiedotteet. Koska valtakunnalliset ohjeistukset muuttuvat välillä tiuhaankin, ajantasaiset tiedot kannattaa katsoa aina viimeisimmästä tiedotteesta.

 Lisätietoa koronarokotteista saa THL:n verkkosivuilta osoitteesta:

 https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/oma-koronarokotus-miten-miksi-ja-milloin-

Lisätietoja:

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen, p. 040 500 4313, keijo.lukkarinen@aanekoski.fi  

 

Tartuntatautivastaava / Osastonhoitaja Riina Kainu, p. 020 632 2485, riina.kainu@aanekoski.fi

Muokattu 28.9.2021