Koronatilanteessa on nyt asemasotavaihe – Tilanteesta päästään eteenpäin vain rokotteita ottamalla

– Kuvailisin koronatilannetta nyt asemasotavaiheeksi. Tilanne on jämähtänyt, se ei pahene, mutta ei myöskään parane, totesi ylilääkäri Keijo Lukkarinen Äänekosken koronajohtoryhmän kokouksessa tänään 12.11.2021.

Koronan ilmaantuvuusluku on nyt koko Keski-Suomessa 132, kun se Äänekoskella on 199. Viime viikolla (1.11. alkaneella viikolla) uusia korontartuntoja oli Äänekoskella 12 ja tällä viikolla tähän mennessä viisi. Tartunnat leviävät pääasiassa perheiden sisällä, jolloin myös kaksi rokotetta eli täyden rokotesuojan saanut henkilö voi saada lieväoireisena taudin.

– Äänekosken terveyskeskuksen epidemiavastaanotto toimii edelleen ja meillä on 30-40 potilasta päivässä, mikä on edelleen suhteellisen iso volyymi, Lukkarinen näkee. – Myös yksittäisiä koronatapauksia on hoidossa osastolla.

Lukkarisen mukaan rokotukset vähentävät nyt karanteeneja. Rokotukset estävät tehokkaasti myös koronan vuoksi sairaalahoitoon joutumista.

Äänekosken tartuntojen jäljitys toimii edelleen joka päivä ainakin vuodenvaihteeseen saakka.

Terveyspalveluiden kuormitus on lisääntynyt, koska vastaanotolla ja mielenterveyspalveluissa näkyy nyt koronan aiheuttama hoitovelka.

Äänekosken kouluissa on ollut joitain yksittäisiä tartuntoja ja karanteenien vuoksi on tehty opetusjärjestelyjä ja tarjottu oppilaille ruokakasseja.

Valtuuston kokouksiin pääsee taas yleisö mukaan

Keski-Suomessa laaja maskisuositus jatkuu edelleen, myös yläkouluissa ja toisella asteella. Opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiän mukaan Äänekosken kouluissa maskeja käytetäänkin hyvin.

Vuoden loppuun saakka yleisötapahtumat tulee järjestää koronaturvallisesti. Koronajohtoryhmä kehottaakin esimerkiksi perjantaina 19.11. kaupungin joulukadun avajaisissa käyttäytymään koronaturvallisesti ja käyttämään maskeja, vaikka tilaisuus järjestetäänkin ulkona.

Kaupunginvaltuuston kokoukset on pidetty lukion salissa ilman yleisöä, mutta koronajohtoryhmä linjasi, että jatkossa kokoukset pidetään kaupungintalon valtuustosalissa ja lehterille saa tulla yleisöä seuraamaan kokousta paikan päälle. Koronajohtoryhmä painottaa, että valtuustonkokouksissa tulisi kaikkien käyttää maskia, eikä paikalle saa tulla sairaana. Seuraavan kerran Äänekosken kaupunginvaltuusto kokoontuu tiistaina 7.12. klo 18 valtuustosalissa. Kokousten striimauksia jatketaan.

Tehostettua siivousta jatketaan Äänekosken terveyskeskuksessa edelleen. Tehostetusta siivouksesta on luovuttu jo aiemmin varhaiskasvatuksen yksiköissä ja kouluissa, ja koronajohtoryhmä linjasi, että myös Arjen tuen tiloissa siitä voidaan tässä vaiheessa luopua, koska tilanne on rauhallinen. Lukkarisen mukaan koronavirus ei juuri tartu pinnoilta.

Rokotuksissa olisi vielä kirittävää

Ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut noin 14.000 äänekoskelaista, mikä on 75,6 prosenttia koko kaupungin väestöstä. Toisen annoksen on saanut 12.300 eli 66,6 prosenttia. – Ensimmäisen rokotteen osalta ollaan hyvässä vauhdissa, toisen annoksen suhteen olisi vielä kirittävää, kuvailee Lukkarinen.

Kolmas rokotekierros on aloitettu riskiryhmään kuuluville ja niille yli 60-vuotiaille, joiden edellisestä rokotuksesta on kulunut puoli vuotta. Suomessa alle 12-vuotiaiden lasten rokottamisesta ei ole tehty vielä päätöksiä.

Lukkarinen kertoo, että myös influenssarokotukset ovat alkaneet Äänekoskella erittäin aktiivisesti. – Nyt kaikki ajat ovat loppu, mutta ehkä ensi viikolla voimme avata lisää aikoja.

Äänekosken kaupunki kannustaa kuntalaisia ja erityisesti nuoria aikuisia rokottautumaan. Rokote on turvallinen ja suojaa tehokkaasti koronaviruksen aiheuttamalta vakavalta tautimuodolta.

Lisätietoa:

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen, 040 500 4313, keijo.lukkarinen@aanekoski.fi 

Opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä, 020 632 3000, ville.hartsia@aanekoski.fi

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen.

Muokattu 12.11.2021