Näin kuntakokeilu on vaikuttanut työllisyyteen Äänekoskella 

Kuntakokeilun vaikutukset näkyvät Äänekosken työllisyystilastoissa. Viimeisen viiden vuoden aikana työttömiä työnhakijoita ei ole koskaan ollut näin vähän työttömyysasteella mitattuna. Äänekosken työttömyysaste eli työttömien osuus työvoimasta oli syyskuun lopussa 10,8 %. Työttömyysaste on liki puolittunut kahden vuoden takaisesta. Myös alle 25-vuotiaiden työttömyysasteessa näkyy sama positiivinen suunta. Alle 25-vuotiaiden työttömien osuus saman ikäisestä työvoimasta oli syyskuun lopussa 14,1 %. 
elokuun tilastot kuvana

Työllisyyden kuntakokeilussa keskitymme sellaisiin asioihin, jotka auttavat asiakasta aidosti työllistymään nopeasti. Tiedämme kokemuksesta, että työttömyyden kestäessä pitkään myös työn löytämisestä tulee aiempaa haastavampaa. Kuntakokeilun aikana luomme vaikuttavia toimintamalleja ja palveluita, joiden avulla työllistämistä voidaan nopeuttaa, kertoo Äänekosken työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen.

Pitkäaikaistyöttömyys laskusuunnassa

Kuntakokeilun omavalmentajien henkilökohtaisella tuella myös pitkäaikaistyöttömyys on käännetty laskuun Äänekoskella.  Jokainen työnhakija on saanut kuntakokeilun aikana yksilöllistä tukea omaan urasuunnitteluun ja työn hakemiseen. 

Syyskuun 2022 lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli 272, eli 163 vähemmän kuin vuosi aiemmin. Näissä luvuissa ovat mukana sekä TE-toimiston että työllisyyden kuntakokeilun asiakkaat. 62 % kaikista äänekoskelaisista pitkäaikaistyöttömistä on työllisyyden kuntakokeilun asiakkaita.

Pitkäaikaistyöttömien määrä on laskenut varsinkin alle kaksi vuotta työttömänä olleiden joukossa. Pitkäaikaistyöttömäksi lasketaan työnhakijat, jotka ovat olleet työttömänä yli vuoden. Valtakunnallisen työllisyyden kuntakokeilun tarkoitus on tukea niitä työnhakijaryhmiä, jotka tarvitsevat eniten tukea työllistymiseen. 

Työnhakijat käyttävät runsaasti palveluita

Työnhakijat, jotka vielä etsivät töitä, osallistuvat runsaasti myös työllistymistä edistäviin palveluihin. Kuntakokeilun asiakkaiden aktivointiaste oli syyskuun lopussa 2022 Äänekoskella 45,1%. Aktivointiaste on poikkeuksellisen korkea verrattuna valtakunnalliseen aktivointiasteeseen, joka on 32,7 %.  Äänekoskella työnhakuun ja työnhaun palveluihin on ohjaamassa kymmenen omavalmentajaa. Yhdellä omavalmentajalla on noin 100 työnhaun asiakasta.

Kuntakokeilu säästää myös euroja

Kaupungin maksettavaksi jäävät työllisyyden kustannukset ovat kuntakokeilun myötä pienentyneet. Työmarkkinatuen kuntaosuus on tänä vuonna ollut lähes 250 000 euroa vähemmän kuin tavallisesti syyskuun loppuun mennessä. Tulevan syksyn aikana kuntakokeilussa paneudutaan entistä tarkemmin nuorten työnhakijoiden tilanteeseen. Alle 30-vuotiaiden nuorten työttömyys on jo saatu laskusuuntaan kuntakokeilussa. Alle 30-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli kuntakokeilun asiakkaina syyskuun 2022 lopussa 152.

Tuemme nuoria laaja-alaisesti siirtymään opiskeluihin tai työelämään. Omavalmentajan kanssa nuori voi puhua mistä vain arjen asiasta ja sitä kautta voi saada tukea myös elämän muille osa-alueille, jotka on oltava kunnossa ennen työn saamista. Äänekoskella on ollut myös paljon avoimia työpaikkoja tarjolla, joten nuorilla on mahdollisuuksia työllistyä myös omalle paikkakunnalle, Hytönen jatkaa.

Lisätietoja: 

Työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen, 040 194 6100, riikka.hytonen@aanekoski.fi

Valtakunnallinen työllisyyden kuntakokeilu alkoi 1.3.2021. Työllisyyden palveluiden järjestämisvastuu siirtynee kuntiin vuoden 2025 alusta alkaen. Järjestämisvastuun työllisyyspalveluista voi ottaa alue, jonka työikäisten väestöpohja on vähintään 20 000 henkilöä.  Työllisyysalueiden muodostaminen on tunnusteluvaiheessa kuntien kesken.

Äänekosken työllisyyspalveluiden asiointipiste osoitteessa Hallintokatu 4 on avoinna ilman ajanvarausta tiistaisin kello 9-15.00.

Uutinen julkaistu 31.10.2022

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023