”Tulevaisuudessa tulee väistämättäkin olemaan paljon yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa”

Taina Laitisen työnä on edistää äänekoskelaisten hyvinvointia

Äänekosken kaupungin kasvun ja oppimisen toimialalla aloitti uudessa hyvinvointikoordinaattorin pestissä 1.9. Taina Laitinen. Hyvinvointikoordinaattorin tehtävänä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja vahvistaa sote-muutoksen jälkeen kaupungille jääviä hyvinvointipalveluita, eli kulttuuria, liikuntaa ja muita vapaa-ajan palveluita sekä suurimpana jäljelle jäävän toimialan eli opetuksen ja kasvatuksen palveluja.
Taina Laitinen

– Sote-muutoksessa hyvinvoinnin edistäminen ja ennaltaehkäisevät palvelut jäävät kuntien vastuulle. Yksilön hyvinvointia lisäävät eniten kulttuuri- ja liikuntapalvelut, joten niihin pitää kaupungin panostaa. Hyvinvointialueelle siirtyvät tukevat ja korjaavat palvelut, Laitinen kuvaa.

Ensitöikseen hyvinvointikoordinaattori valmistelee Äänekosken kaupungin hyvinvoinnin edistämisen ohjelmaa, joka korvaa aiemman laajan hyvinvointikertomuksen.

– Nyt sitä uudistetaan ja paljon onkin tekemistä, kun osa palveluista siirtyy hyvinvointialueelle. Tulevaisuudessa tulee väistämättäkin olemaan paljon yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa, Laitinen uskoo.

Laitinen toivoo, ettei sote-muutoksessa kärsisi tämänhetkinen ylisektorinen yhteistyö, jota tehdään lasten ja nuorten ja perheiden kanssa.

– Olen ollut kymmenen vuotta oppilashuollossa ja nähnyt, kuinka yhteydenoton kynnys on meillä matala. Nuorilla on myös usein oma tapansa kertoa aikuisille, että heillä on jotain sanottavaa, ja niitä pitäisi osata lukea, Laitinen sanoo.

– Siirtymäkauden ajan eli seuraavat kaksi vuotta mietitään, miten hommat hoidetaan. Vammais- ja vanhusneuvostot jäävät kuntiin tuttuun tapaan ja heidän kanssaan teen työssäni tiivistä yhteistyötä.

– Olen musiikin ja ilmaisun harrastaja ja sitä kautta yhdistyskenttä ja kulttuuripalvelut ovat lähellä sydäntäni. Järjestötyö on tärkeä osa asukkaiden hyvinvointia. Yhteistyötä kolmannen sektorin ja muiden toimijoiden kanssa syvennetään entisestään.

Laitinen muistuttaa, että hyvinvointi lähtee aika pienistäkin asioista, kuten säännöllisestä ateriarytmistä. Onkin tosi tärkeää, etteivät lapset ja nuoret jätä kouluruokaa väliin.

– Kaupungin ruokapalvelu onkin yksi merkittävä osa hyvinvointityötämme.

”Äänekoski on kohdellut minua hyvin”

Taina Laitinen on nähnyt hyvinvointiasiaa monesta eri näkökulmasta laajan koulutuksensa ja työkokemuksensa kautta. Hän on koulutukseltaan sosiaalityöntekijä, sosiaalikasvattaja, yhteiskuntatieteiden sekä kasvatustieteiden maisteri, ja hänellä on lisäkoulutusta nepsy-lapsiin liittyen. Tällä hetkellä Laitinen valmistelee väitöskirjaansa koulukuraattorien monialaisesta yhteistyöstä.

Laitinen on monelle äänekoskelaiselle perheelle tuttu kuraattorina. Laitinen on ollut Äänekosken kaupungilla vastaavana koulukuraattorina vuodesta 2013, mutta välillä ollut opettamassa Jyväskylän yliopistolla.

– Kun tulin tänne Suolahteen töihin, oli kuin olisin tullut omaan lapsuudenkylääni. Täällä on ollut kotoisaa ja ihmiset ovat avoimia ja sosiaalisia. Olen aina tuntenut oloni tosi tervetulleeksi. Kirjoitin nyt työhakemukseenikin, että Äänekoski on kohdellut minua hyvin.

Laitista ilahduttaa, miten Äänekosken kaupunki on voimakkaasti strategiastaan lähtien ottanut kuntalaisten osallistamisen ja avoimen hallinnon ohjenuorakseen. Osallistamisen näkökulmasta myös nuorisovaltuusto on tärkeä linkki.

Osallistamiseen panostetaan myös uudella Keski-Suomen hyvinvointialueella. Hyvinvointialue järjestää Äänekoskella Pankkari Areenalla kaikille avoimen kuntalaisten keskusteluillan tiistaina 11.10.2022 klo 18-19.30. Taina Laitinen kannustaa, että ihmiset tulisivat sinne mukaan kuuntelemaan, keskustelemaan ja jakamaan huoliaan ja ideoitaan sote-muutokseen liittyen.

Lisätietoja:

Hyvinvointikoordinaattori Laitinen Taina, 040 557 7070, taina.laitinen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 5.10.2022

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023