Terveyspalvelut tiedottaa

Tiedote 12.2.2021
Kaupungin hoivayksiköissä voi vierailla etukäteen sopien

Tapaamiset hoivayksiköissä ovat edelleen mahdollisia ja ne tulee sopia etukäteen. Henkilökunta ohjeistaa vierailijoita ennen tapaamisia. Vierailulle voi tulla enintään 1-2 henkilöä kerrallaan.

Kaupunki muistuttaa, että vierailuille yksikköön voi tulla vain täysin terveenä, jottei asumisyksiköiden asukkaita altisteta tartunnoille. Jos vierailulle yritetään saapua flunssaoireisena tai muutoin infektio-oireisena, henkilökunta pyytää poistumaan tiloista ja siirtää vierailua. Henkilöstö varmistaa vierailijoiden voinnin kysymällä sitä ennen vierailua.

Äänekosken asumisyksiköiden vierailut toteutetaan asukkaan omassa huoneessa tai erillisessä vierailutilassa kaikkien niiden asukkaiden osalta, joilla ei ole käytössä omaa huonetta. Vierailujen kestoa ei rajoiteta.

Tapaamisten aikana ohjataan käyttämään hengityssuojainta, jotka annetaan yksiköstä. Kaikissa tapaamisissa huolehditaan hyvästä käsihygieniasta, joka varmistetaan antamalla käsidesinfiointiainetta ennen hengityssuojaimen asettamista. Lähikontaktia suositellaan edelleen vältettävän, mutta esimerkiksi pyörätuolia voi ulkoilmassa omainen tai läheinen työntää. 

Omaiset pääsevät vierailemaan asumisyksiköiden sisätiloihin asukkaan omaan huoneeseen tai yksikössä erikseen järjestettyyn vierailutilaan. Kulkemista yleisissä tiloissa vältetään. Vierailuista tulee sopia etukäteen, jotta henkilökunta osaa ottaa vieraat vastaan ja sovitella vierailuaikoja vierailutiloihin sekä antaa asianmukaiset ohjeet ja suojavarusteet vierailijoiden käyttöön. Tapaamiseen voi tulla ainoastaan 1-2 henkilöä kerrallaan. Tapaamisten alussa henkilöstö ohjaa vierailijat käsien desinfiointiin ennen yksikön sisätiloihin tuloa ja ennen hengityssuojainten asettamista. Hengityssuojainta käytetään koko vierailun ajan. Joukkotapaamisia, kuten isoja syntymäpäiväjuhlia ei tiloissa edelleenkään järjestetä.

Vanhuspalveluyksiköissä ei suositella kotilomia.Yksiköiden asukkaat voivat ulkoilla omaisten, ystävien, vapaaehtoistyöntekijöiden tai muiden avustajien kanssa. Tämä edellyttää sitä, että ulkoilua toteuttava taho noudattaa annettuja ohjeista ja käyttää annettuja suojaimia. Myös ulkoilusta tulee sopia etukäteen yksikön henkilökunnan kanssa.

Lisätietoja:

Keijo Lukkarinen
Ylilääkäri
Äänekosken terveyskeskus
040 500 4313
keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Saara Kuusela
Perusturvajohtaja
Äänekosken kaupunki
020 632 2100
saara.kuusela@aanekoski.fi

 

Tiedote 10.2.2021
Koronarokotusten toteuttaminen Äänekoskella

Äänekosken terveyspalveluissa etulinjan henkilöstö on saanut ensimmäiset koronarokoteannokset. Myös hoivayksiköiden asiakkaiden ja henkilöstön ensimmäisistä rokoteannoksista on annettu valtaosa. Hoivapalveluiden asiakkaiden rokotuksia jatketaan vielä viikoilla 7 ja 8.

Kotona asuvien riskiryhmien rokotukset aloitetaan viikolla 8. Itsenäisesti kotona asuville yli 80-vuotiaille tarjotaan rokotusaikoja henkilökohtaisesti. Äänekosken kaupungin työntekijä soittaa kaikille 80 vuotta täyttäneille ja heitä vanhemmille henkilöille (noin 1 400 henkilöä) ja sopii samalla rokotusajan Äänekosken terveysasemalle. Soitot tehdään arkisin klo 8-16 välillä 15.2.2021 alkaen. Rokotusaikoja tarjotaan 23.2.2020 alkaen.

Kotihoidon piiriin kuuluvat asiakkaat saavat koronarokotteet kotihoidon käyntien yhteydessä. Asiakkaat saavat tiedon rokotuspäivästä kotihoidon kautta.

70–79-vuotiaiden (n. 2 500 henkilöä) tarkemmista rokotusaikatauluista ja ajanvarauksen avautumisesta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin. Rokotukset pystytään aloittamaan todennäköisesti maaliskuun aikana. 80 vuotta täyttäneitä rokotetaan suositusten mukaisesti Pfizerin ja Modernan rokotteilla, jotka tutkitusti toimivat ikääntyneillä parhaiten.

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien rokotukset alkavat viikolla 8

Kaikkien alle 70-vuotiaiden rokotuksissa käytetään Astra Zenecan rokotetta. 

Alle 70-vuotiaiden perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvien rokotukset aloitetaan todennäköisesti viikolla 8 ja puhelinajanvaraus avataan ensi viikolla. Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila, rokotetaan ensin. Tällaisia on mm. elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö (esim. perna poistettu), vaikea krooninen munuais- tai keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes sekä Downin oireyhtymä aikuisilla.

Tämän jälkeen vuorossa ovat ne alle 70-vuotiaat henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila. Tällaisia on jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus (mm. sydämen vajaatoiminta, EI kuitenkaan pelkkä verenpainetauti), aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin I diabetes tai lisämunuaisen vajaatoiminta, vaikea uniapnea, psykoosisairaus, sairaalloinen lihavuus (painoindeksi eli BMI yli 40) sekä immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen (esim. reuma).

Yli 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten kanssa samassa taloudessa asuvat ovat oikeutettuja saamaan rokotteen samassa aikataulussa. Heille varataan oma rokotusaika.

Muun 16 vuotta täyttäneen väestön (noin 10 000 henkilöä) rokotukset aloitetaan loppukeväällä. Ne toteutetaan THL:n ohjeistaman rokotusjärjestyksen mukaisesti, mutta sitä ei ole vielä julkistettu.

Rokotusten etenemiseen vaikuttaa merkittävästi rokotteiden saatavuus. Ensiannoksia on saatu ja annettu tähän mennessä noin 100/viikko. Mikäli rokotetoimitukset toteutuvat suunnitellusti, viikosta 7 lähtien niitä annetaan 200–300 kappaletta viikossa.

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi rokoteannosta. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmän ohjeen mukaisesti kaikkien koronarokotteiden annosväli on pidennetty 12 viikkoon.

Lisätietoa koronarokotuksesta saa Äänekosken kaupungin korona-sivuilta sekä Äänekosken kaupungin facebook-sivuilta.

Lisätietoja:

Keijo Lukkarinen
Ylilääkäri
Äänekosken terveyskeskus
040 500 4313
keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Riina Kainu
tartuntatautivastaava / osastonhoitaja
020 632 2485

 

Tiedote 5.11.
Äänekosken terveyskeskuksen koronapuhelin otettu käyttöön

Äänekosken terveyskeskuksessa on otettu keskiviikosta 4.11.2020 lähtien käyttöön erillinen koronapuhelin, joka palvelee kuntalaisia kaikissa koronaan liittyvissä asioissa. Palvelun tuottaa Luona Oy. Koronapuhelimen avulla pyritään vapauttamaan terveyskeskuksen palvelunumeroille resursseja ajanvaraukseen ja muihin neuvonta-asioihin.

Koronapuhelin p. 040 529 9769 palvelee arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15. Koronapuhelimeen jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana.

Soita koronapuhelimeen, jos asiasi koskee:                                       

 • Koronaepäilyä ja oireiden arviointia
 • Koronavilkku-sovelluksen ilmoitusta mahdollisesta altistumisesta
 • Koronanäytteenoton ajanvarauksia, toteuttamista tai tuloksia
 • Omaehtoista tai viranomaisen määräämää karanteenia
 • Muita koronaan liittyviä asioita

Muina, kuin edellä mainittuina koronapuhelimen palveluaikoina, soita korona-asioissa omaan terveyskeskukseen p. 020 632 2470.

Klo 18-08 ota yhteyttä Keski-Suomen keskussairaalan päivystysapuun p. 116 117

Lisätietoja:

Keijo Lukkarinen
Ylilääkäri
Äänekosken terveyskeskus
040 500 4313
keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Tiedote 6.10.2020

ÄÄNEKOSKEN TERVEYSKESKUS TIEDOTTAA KAUDEN 2020 -2021 INFLUENSSAROKOTUSTEN TOTEUTTAMISESTA

COVID-19 (korona)-tilanteen vuoksi influenssarokotukset toteutetaan vain ajanvarauksella. Tarkempi ohjeistus ja influenssarokotusten ajanvaraus tulee sähköisenä kaupungin www-sivuille lähiviikkoina. Aikoja on mahdollisuus varata myös puhelimitse.

Influenssarokotteita saadaan terveyskeskuksiin alustavan tiedon mukaan loka-marraskuun vaihteessa. Mikäli ilmoitettu aikataulu pitää paikkaansa, rokotukset ajanvarauksella aloitetaan viikosta 46 (9.11.2020) alkaen.

Lisätietoja influenssasta ja rokotteista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta:  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/influenssarokote

 

Tiedote 21.9.

Kaupungin tartuntatautitoimenpiteet tehonneet

 Äänekosken kaupungin tartuntatautitoimenpiteet (karanteenit, etäkoulu, tiedotus) ovat olleet vaikuttavia ja tehokkaita ja koronatilanne on saatu hyvin hallintaan.  Myös kaupungin sidosryhmien vapaaehtoisuuteen perustuvat toimet (urheiluseurojen sisäharjoitukset tauolla, ravintolat kiinni vkonloppuna) ovat edistäneet koronan saamista hallintaan. Uutta tartuntarypästä ei ole ilmaantunut. 

Kaupunki haluaa kiittää asukkaita jaksamisesta haasteellisena aikana ja koronaturvallisuusohjeiden noudattamisesta. Yhteistuumin tauti voitetaan! Kaupunki kehottaakin asukkaita jaksamaan edelleen samalla linjalla. 

Äänekoskella on todettu maanantai aamuun mennessä yhteensä 29 koronapositiivista samaan, syyskuun alussa alkaneeseen, tartuntaketjuun. 

Lisätietoja: 

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen 040 500 4313 keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Tiedote 18.9.

Terveyskeskus tiedottaa 18.9.

Äänekoskella on todettu viimeisen kahden viikon aikana 26 COVID-19-, eli koronavirustartuntaa.

Altistuneita on noin 200. Tapaukset liittyvät samaan, syyskuun alussa Äänekoskella todettuun tartuntaryppääseen. Altistuneet on asetettu terveysviranomaisten toimesta karanteeniin. Uutta tartuntarypästä ei ole todettu, joten uusiin rajoitustoimiin ei ole toistaiseksi syytä ryhtyä.

Hygieniaohjeet on syytä muistaa: pidä riittävät turvavälit, pese kädet riittävän usein ja vältä turhaa liikkumista ihmisjoukoissa. Hengityssuojainten käyttöä suositellaan käytettäväksi mahdollisuuksien mukaan. Flunssaoireisena pysy kotona, hakeudu koronatestaukseen soittamalla joko Äänekosken kaupungin terveyskeskukseen tai omaan työterveyshuoltoon.

Asiakkaita ja kuntalaisia pyydetään huomioimaan terveyskeskuksessa asioidessaan seuraavat ohjeet:

Flunssaoireisia potilaita hoidetaan tällä hetkellä ainoastaan ajanvarauksella epidemiavastaanotolla. Epidemiavastaanotto (pääovesta oikealle) palvelee joka päivä klo 8-16 erillään päivystyksestä ja päiväpolista. Infektio-oireissa on aina varattava aika etukäteen puh. 020 632 2470 (numero palvelee joka päivä klo 8-18). Älä jätä samana päivänä samasta asiasta useaa eri soittopyyntöä      - se aiheuttaa puhelujen ruuhkautumisen ja palvelunsaanti hidastuu. Epidemiavastaanotolle tullessasi, desinfioi kädet ja pue maski heti pääovella. 

Äänekosken terveyskeskuksen päivystys palvelee joka päivä klo 8-18. Äkillisten terveysongelmien arviointia ja hoitoa tarjotaan myös päiväpolilla arkisin klo 8-15. Korona-tilanteen vuoksi hengitystieinfektio-oireisia potilaita ei hoideta päiväpolilla tai päivystyksessä. Päiväpolin jonotustilanne kannattaa tarkastaa www-sivuilta ennen terveysasemalle lähtöä, jotta ei tarvitse odottaa isossa ihmisjoukossa.

Päiväpolin jonotustilanne

Päivystyksellisessä hoidon tarpeessa klo 18–08 välillä ota yhteyttä Keski-Suomen keskussairaalan Päivystysapuun, puh. 116 117.

Mikäli olet saanut positiivisen koronavastauksen tai tiedon altistumisesta koronalle ja sinulla on kahden viikon sisällä aiemmin sovittu vastaanottoaika missä tahansa Äänekosken terveyskeskuksen palveluissa: Ole yhteydessä kyseisen palvelun ajanvaraukseen ja kerro tilanteestasi. Kiireettömissä asioissa aikasi siirretään yhteisesti sopien myöhempään ajankohtaan. Mikäli sinulla on kiireellistä tutkimusta tai hoitoa vaativia oireita, saat toimintaohjeet puhelun yhteydessä. Tarjoamme soveltuvasti vastaanottoja ja neuvontaa myös etäyhteyksien avulla.

Terveyskeskussairaalassa voi vierailla vain terveenä ja oireettomana henkilökunnan kanssa etukäteen ajankohdasta sopien, puh. 020 632 2615. Yksittäisen potilaan luona vierailijoita saa olla kerrallaan 1-3. Sairaalaosastolle tultaessa hissien läheisyyteen on varattu vierailijoiden käsihygienian varmistamiseksi desinfektiohuuhdetta. Lisäksi vierailijoiden on käytettävä koko vierailun ajan suunenäsuojusta (ns. maskia). Vierailun aikana on pidettävä riittävä turvaväli (1-2 metriä) sekä henkilökuntaan että potilaisiin. Vieraat ohjataan suoraan kyseisen potilaan huoneeseen. Henkilökunta ohjeistaa vierailijaa soittamaan tarvittaessa apua potilaan hälytysrannekkeella tai seinähälyttimellä.

Äänekosken terveyskeskus 18.9.2020

Tiedote 17.9.

Äänekoskella kahdeksan uutta koronapositiivista aiempaan tartuntaryppääseen

Keskiviikkoon mennessä on tullut kahdeksanuutta koronatapausta. Tapaukset liittyvät samaan, aiemmin Äänekoskella todettuun tartuntaryppääseen.  Yhteensä siinä on nyt todettu 25 tapausta. Asukkaita pyydetään huomioimaan, että kaupunki tiedottaa uusista koronatapauksista heti niiden ilmennettyä ja THL:n tilastot tulevat hieman jäljessä, mikä on saattanut aiheuttaa epätietoisuutta koronaluvuissa. 

Altistuneet on asetettu terveysviranomaisten toimesta karanteeniin. 

Lue karanteeniohje

Asia on hallinnassa ja uutta tartuntarypästä ei ole todettu, joten uusiin rajoitustoimiin ei ole toistaiseksi syytä ryhtyä. 

Turvallisuus- ja hygieniaohjeet on syytä muistaa. 

Lisätietoja:

Ylilääkäri Keijo Lukkarinen, p. 040 500 4313 keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Tiedote 14.9.

Edellisen viikon korona-altistuksesta on löytynyt jälleen yksi koronapositiivinen. 

Terveysviranomaiset asettavat  koronavirukselle altistuneet  karanteeniin. Karanteeni kestää 14 vuorokautta. Karanteeni tarkoittaa, että henkilö välttää lähikontaktia muihin aina kun mahdollista, ja pysyy kotona. Jos perheessä on altistunut, muut perheenjäsenet voivat käydä töissä ja koulussa.  

Huomaa, että  karanteenin suositus on voimassa, vaikka olisit käynyt koronatestissä ja saanut negatiivisen tuloksen. Näin siksi, että testitulos kertoo tilanteesta testaushetkellä. Negatiivinen testitulos ei sulje pois sitä, että testin ottamisen jälkeen saat tartunnan tai että tartunta on itämässä.  

 • Karanteenissa  ei mennä työpaikalle tai muualle kodin ulkopuolelle, vaan pysytään kotona. Näin suojataan muita tartunnalta. Sovitaan työnantajan kanssa toimintatavoista. 
 • Välttämätön liikkuminen on mahdollista. Välttämätöntä liikkumista on esimerkiksi lääkärissä käynti. Muistetaan kuitenkin pitää riittävä turvaväli ja käytetään kasvomaskia. Harrastuksissa käynti ei ole välttämätöntä liikkumista. 
 • Lapsi ei osallistu varhaiskasvatukseen, kun hän on karanteenissa.  
 • Myös perusopetuksessa oleva lapsi jää kotiin. Sovi opetuksen järjestäjän kanssa  opetuksen erityisjärjestelyistä. 
 • Vältä julkisen liikenteen käyttämistä.
 • Oireettomia ei testata. Jos oireita ilmenee, tulee ottaa viipymättä yhteyttä omaan terveyden huoltoon. Yhteyttä voi ottaa omaan terveyskeskukseen 020 632 2470 (numero palvelee joka päivä klo 8-18)  tai päivystysnumeroon 116 117 (klo 18-08)

Soita hätänumeroon 112 vain kiireellisessä hätätilanteessa. 

Tarkemmat karenteeniohjeet voi ladata täältä

Jos perheessä on koronapositiivinen, kaikki perheen jäsenet ovat tällöin karanteenissa. Kun sinut määrätään koronakaranteeniin kahdeksi viikoksi, muista nämä asiat: Karanteeni ei pääty, vaikka käyt koronatestissä. Useimmiten koronaviruksen oireet ovat lieviä. Silloin voit sairastaa kotona. Jos oireet ovat vakavia, saat sairaalahoitoa. 

Terveysviranomaiset tekevät tartunnan jäljitykset koronapositiivisen tuloksen löydyttyä.

Lisätietoja:
Ylilääkäri
Keijo Lukkarinen
040 500 4313
keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Tiedote 1.9.2020

Äänekosken terveyskeskus/Perusturva tiedottaa 1.9.2020


Keski-Suomen muuttuneen koronatilanteen vuoksi vierailukielto astuu voimaan 2.9.2020 alkaen Äänekosken terveyskeskussairaalassa (3.krs), arjen tuen ympärivuorokautisissa yksiköissä sekä asumispalveluissa. Vierailukiellolla suojataan riskiryhmiin kuuluvia potilaita ja asukkaita mahdollisilta tartunnoilta.

Vierailukiellon aikana olkaa puhelimitse suoraan yhteydessä läheiseenne, mikäli mahdollista. Muissa tapauksissa voitte ottaa yhteyttä sen yksikön hoitohenkilökuntaan, missä läheisenne on hoidossa tai asuu. Oireettomien ja koronalle altistumattomien läheisten tapaaminen pyritään järjestämään ulkona säiden sallimissa rajoissa henkilökunnan kanssa etukäteen sopien.

1.9.2020 Ylilääkäri Keijo Lukkarinen

Lisätietoja:
Keijo Lukkarinen
Ylilääkäri
040 500 4313
keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Saara Paananen
Palvelujohtaja
0400 115 656
saara.paananen@aanekoski.fi

Tiedote fysioterapian lisähenkilöstöstä 27.8.

Äänekosken terveyskeskuksen päiväpoliklinikalla työskentelee fysioterapeutti arkipäivisinklo: 8 - 15 ottaen vastaan äkillisiä tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsiviä asiakkaita.

Tämän lisäksi maanantaina klo 8-12 ja keskiviikkona klo 9-13 tuki- ja liikuntaelinlinjalla työskentelee myös toinen fysioterapeutti nopeamman palvelun mahdollistamiseksi. 

Toivomme asiakkaiden hyödyntävän tätä mahdollisuutta!

Tiedote 30.7.

Terveyskeskus tiedottaa 30.7.2020 

Akuuteissa sairauden oireissa hakeudu ajoissa hoitoon ja pitkäaikaissairauksissa huolehdi sovituista seurantakäynneistä!

Flunssaoireisia potilaita hoidetaan tällä hetkellä ainoastaan ajanvarauksella epidemiavastaanotolla. Epidemiavastaanotto (pääovesta oikealle) palvelee joka päivä klo 8-16 erillään päivystyksestä ja päiväpolista. Infektio-oireissa on aina varattava aika etukäteen puh. 020 632 2470 (numero palvelee joka päivä klo 8-18). Sisäänkäynti epidemiavastaanotolle on pääovesta, sisään tultuasi desinfioi kätesi. Valtakunnallisen linjauksen mukaisesti, koronavirusnäytteitä ei oteta oireettomilta.

Äänekosken terveyskeskuksen päivystys palvelee joka päivä klo 8-18. Äkillisten terveysongelmien arviointia ja hoitoa hoitajan, fysioterapeutin ja lääkärin vastaanotoilla ilman ajanvarausta tarjotaan myös päiväpolilla arkisin klo 8-15. Korona-tilanteen vuoksi hengitystieinfektio-oireisia potilaita ei hoideta päiväpolilla tai päivystyksessä. Päiväpolin jonotustilanne kannattaa tarkastaa www-sivuilta ennen terveysasemalle lähtöä, jotta ei tarvitse odottaa isossa ihmisjoukossa. https://www.aanekoski.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/aanekosken-terveysaseman-jonotustilanne

Päivystyksellisessä hoidon tarpeessa klo 18–08 välillä ota yhteyttä Keski-Suomen keskussairaalan Päivystysapuun, puh. 116 117.

Hoitajien, lääkäreiden ja fysioterapeuttien ajanvarausvastaanotot, hoitotarvikejakelu ja apuvälinejakelu palvelevat asiakkaita normaaleina aikoina. Hoitotarviketilaukset voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen: hoitotarvike@aanekoski.fi

Suojataksesi muita asiakkaita, älä tule palveluihin flunssaoireisena – näissä tilanteissa soita keskitettyyn ajanvaraukseen puh. 020 632 2821 tai omalle hoitajallesi ja pyydä toimintaohjeita puhelimitse. Tarjoamme soveltuvasti vastaanottoja ja neuvontaa etäyhteyksien avulla.

Terveyskeskuksen älykuntosali on vapaavuorolaisten käytössä ma-pe klo 7-8 sekä klo 16–18 ja la-su klo 7-18. Älä tule kuntosalille flunssaoireisena.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat avoinna normaalisti. Matalan kynnyksen ajanvarauksetonta päivystyspalvelua tarjotaan ma-pe klo 9-11, Äänekosken terveyskeskus 2. kerros.Mikäli koet helpommaksi asioida puhelimitse, voit soittaa klo 8-15 puh. 040 738 6826 tai puh. 020 632 2665.

Neuvola- ja terapiapalvelut toimivat normaalisti 3.8.2020 alkaen.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto toimii normaalisti 10.8.2020 alkaen. Ajanvaraus on tehtävä puhelimitse oman oppilaitoksen terveydenhoitajalta. Oppilaitosten terveydenhoitajat tiedottavat vastaanotoista tarkemmin koulujen alkaessa.

Suun terveydenhuolto on avoinna normaalisti. Ajanvaraukset vain soittamalla arkisin klo 8-16, puh. 020 632 2595. Ammattihenkilö tekee hoidon tarpeen arvion ja antaa tarvitsemasi ajan vastaanotolle.

Terveyskeskussairaalassa vierailuaika on joka päivä klo 14–18. Yksittäisen potilaan luona vierailijoita saa olla kerrallaan 1-2. Sairaalaosastolle tultaessa hissien läheisyyteen on varattu vierailijoiden käsihygienian varmistamiseksi desinfektiohuuhdetta. Lisäksi vierailijoille on varattu suunenäsuojus (ns. maski) käytettäväksi sairaalassa vierailun aikana. Vierailun aikana kehotetaan muistamaan riittävät turvavälit (myös hississä).

Äänekosken terveyskeskus 30.7.2020

Tiedote 29.7.

Äänekosken kaupunki tarkentaa ohjeita ohjeistuksia vierailukäytännöistä ja asukkaiden kotilomista riskiryhmien asumispalveluissa 29.7.2020 alkaen

Kaupunki muistuttaa, että vierailuille yksikköön voi tulla vain täysin terveenä, jottei asumisyksiköiden asukkaita altisteta tartunnoille. Jos vierailulle yritetään saapua flunssaoireisena tai muutoin infektio-oireisena, henkilökunta pyytää poistumaan tiloista ja siirtää vierailua. Henkilöstö varmistaa vierailijoiden voinnin kysymällä sitä ennen vierailua. Henkilökunta ohjeistaa vierailijoita ennen tapaamisia.

Äänekosken asumisyksiköiden vierailut toteutetaan kesän aikana ensisijaisesti ulkoilmassa tai erillisessä vierailutilassa kaikkien niiden asukkaiden osalta, joiden toimintakyky sen sallii. Vierailujen kestoa ei rajoiteta. Tapaamisten aikana ohjataan käyttämään edelleen hengityssuojainta, jotka annetaan yksiköstä. Kaikissa tapaamisissa huolehditaan hyvästä käsihygieniasta, joka varmistetaan antamalla käsidesinfiointiainetta ulkotapaamisien osalta ennen hengityssuojaimen asettamista. Lähikontaktia suositellaan edelleen vältettävän, mutta esimerkiksi pyörätuolia voi ulkoilmassa omainen tai läheinen työntää.

Asukkaan voinnin ollessa sellainen, ettei tapaaminen ulkoilmassa onnistu, omaiset pääsevät vierailemaan asumisyksiköiden sisätiloihin asukkaan omaan huoneeseen tai yksikössä erikseen järjestettyyn vierailutilaan. Vierailuista tulee sopia etukäteen, jotta henkilökunta osaa ottaa vieraat vastaan ja antaa asianmukaiset ohjeet ja suojavarusteet vierailijoiden käyttöön. Vierailuun voi tulla enintään 1-2 henkilöä kerrallaan. Tapaamisten alussa henkilöstö ohjaa vierailijat käsien desinfiointiin ennen yksikön sisätiloihin tuloa ja ennen hengityssuojainten asettamista. Hengityssuojainta käytetään koko vierailun ajan. Tapaamiset toteutetaan asukkaiden omissa huoneissa tai erillisessä vierailutilassa ja kulkemista yleisissä tiloissa vältetään. Joukkotapaamisia, kuten isoja syntymäpäiväjuhlia ei tiloissa edelleenkään järjestetä.

Asukkaat voivat halutessaan lähteä asumispalveluyksiköistä käymään kotilomilla. Etukäteen varmistetaan, ettei kotilomilla kohdattaisi henkilöitä, joilla on ollut edellisen 14 vuorokauden aikana hengitystieinfektion oireita. Kotilomista ja vierailusta sekä käytännön toimista niiden suhteen tulee sopia hyvissä ajoin yksikön henkilöstön kanssa.

Yksiköiden asukkaat voivat ulkoilla omaisten, ystävien, vapaaehtoistyöntekijöiden tai muiden avustajien kanssa. Tämä edellyttää sitä, että ulkoilua toteuttava taho noudattaa annettuja ohjeista ja käyttää annettuja suojaimia. Myös ulkoilusta tulee sopia etukäteen yksikön henkilökunnan kanssa.

Lisätietoja:
 

Keijo Lukkarinen
Ylilääkäri
040 500 4313
keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Saara Paananen
Palvelujohtaja
0400 115 656
saara.paananen@aanekoski.fi

Tiedote 8.7.

Terveyskeskus muistuttaa epidemiavastaanoton käytöstä infektio-oireisena

Vaikka koronatilanne Suomessa on rauhallinen, matkustuksen lisääntymisen ja rajoitusten keventämisen myötä riski saada tartunta on olemassa. Näyte COVID-19 -tutkimusta varten otetaan kaikilta henkilöiltä, joilla on lieviäkin koronavirusinfektioon sopivia oireita. Koronavirus aiheuttaa akuutin hengitystieinfektion oireita kuten kuume, yskä ja hengenahdistus. Muita oireita voivat olla lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli.

Mikäli sinulla on edellä mainittuja oireita, SOITA aina ensin omalle terveysasemalle klo 8-18 välisenä aikana puh. 020 632 2470. Numero palvelee jokaisena päivänä. Hoitaja tekee puhelimessa arvion tilanteestasi ja antaa lisäohjeita. Tarvittaessa hän antaa sinulle ajan Äänekosken terveysaseman epidemiavastaanotolle sekä kertoo tarkemmat ohjeet vastaanotolle saapumisesta. Epidemiavastaanotto on avoinna joka päivä klo 8-16. Päivystys ja päiväpoli palvelevat muita kuin infektio-oireisia asiakkaita.

Klo 18–08 välillä ota yhteyttä Keski-Suomen keskussairaalan Päivystysapuun, puh. 116 117.

Mikäli sinulla on muun syyn vuoksi varattu aika kiireettömälle vastaanotolle, peru aikasi, jos sinulla on edes lieviä hengitystieoireita tai olet ollut lähikontaktissa koronaviruksen saaneeseen.

Äänekosken terveyskeskus      

Tiedote 8.7.

Omaisten tapaamisia ulkona riskiryhmiin kuuluvien asumisyksiköissä täsmennetty

Äänekosken kaupungin asumisyksiköissä asukasta voi tavata ulkona sovitulla tapaamispaikalla ja yksikön pihapiirissä. Tapaamisella ei ole aikarajoitusta. Samalla muistutetaan kuitenkin, että yli 15 min tapaamisissa tartuntariski kasvaa. Ensisijaiseksi tapaamismuodoksi Äänekosken kaupunki suosittaa etäyhteyttä.

Äänekosken kaupungin yksiköissä omaistapaaminen ulkona järjestyy seuraavin edellytyksin, päivitetty 8.7.2020:

1. Halukkuus tapaamiseen tulee mahdollisuuksien mukaan varmistaa asukkaalta itseltään (riski saada tartunta kasvaa). Kaikissa tilanteissa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, jolloin tapaaminen järjestetään myös omaisen toiveesta.

2. Tapaaminen tapahtuu yksikössä erikseen sovitulla tapaamispaikalla, jonne hoitaja tuo asukkaan yksiköstä. Ulkoilu pihapiirissä on mahdollista. Tapaamiset on sovittu yksikön henkilöstön kanssa etukäteen ja ne keskitetään pääosin klo 13-15 väliselle ajalle, jolloin yksikössä on henkilöstöä eniten.

3. Tapaamiseen voi tulla 1-2 henkilöä kerrallaan. Tapaamisesta sovittaessa varmistetaan, että tapaamaan tulevalla omaisella ei ole ollut flunssaoireita viimeisen 14 vrk:n aikana eikä hän ole ollut kontaktissa Covid-19 sairastuneeseen viimeisen 14 vuorokauden aikana.

4. Tapaaminen on mahdollista järjestää 1 krt/vko/asukas. Tapaamisen kestoa ei ole määritelty. Muistutetaan kuitenkin, että yli 15 minuutin kontaktit lisäävät riskiä saada tartunta.

5. Tapaamisella etäisyyttä pidetään yli 2 m, lähikontaktia ei sallita (pyörätuolin työntäminen, halailua tai kättelemistä)

6. Tapaamisessa läheisellä on käytössään kirurginen suu-nenäsuoja, myös saattamassa olevalla hoitajalla on käytössään kirurginen suu-nenäsuoja.

7. Vierailun alussa hoitaja varmistaa tapaamisen turvallisuuden ohjeistamalla omaisia (etäisyydet, hygieniaohjeet, asukkaan palauttaminen yksikköön)

Lisätietoja:YlilääkäriKeijo LukkarinenÄänekosken kaupunki040 500 4313keijo.lukkarinen@aanekoski.fi

Tiedote 24.6.2020

Terveyskeskussairaalassa voi vierailla 24.6. alkaen

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti vierailukielto Äänekosken terveyskeskussairaalassa päättyy.

24.6.2020 alkaen potilaiden läheisten vierailut sallitaan Äänekosken terveyskeskussairaalassa päivittäin klo 14 -18 välisenä aikana.

Yksittäisen potilaan luona vierailijoita saa olla kerrallaan 1-2. Sairaalaosastolle tultaessa hissien läheisyyteen on varattu vierailijoiden käsihygienian varmistamiseksi desinfektiohuuhdetta. Lisäksi vierailijoille on varattu suunenäsuojus (ns. maski) käytettäväksi sairaalassa vierailun aikana. Vierailun aikana kehotetaan muistamaan riittävät turvavälit (myös hississä).

Huom! Arjen tuen ympärivuorokautisissa yksiköissä vierailut järjestetään aiemmin tiedotetun mukaisesti ulkona riittävästä suojautumisesta huolehtien.

23.6.2020 Ylilääkäri Keijo Lukkarinen

Tiedote 11.5.

Akuuteissa sairauden oireissa hakeudu ajoissa hoitoon ja pitkäaikaissairauksissa huolehdi sovituista seurantakäynneistä!

Äänekosken terveyskeskuksen päivystys palvelee joka päivä klo 8-18. Äkillisten terveysongelmien arviointia ja hoitoa hoitajan, fysioterapeutin ja lääkärin vastaanotolla ilman ajanvarausta tarjotaan myös päiväpolilla arkisin klo 8-15. Päiväpolin jonotustilanne kannattaa tarkastaa www-sivuilta ennen terveysasemalle lähtöä, jotta ei tarvitse odottaa isossa ihmisjoukossa – odotusajat ovat olleet viime viikkoina lyhyitä.

Infektio-oireisille tarkoitettu Epidemiavastaanotto (pääovesta oikealle) palvelee joka päivä klo 8-16 erillään päivystyksestä ja päiväpolista. Infektio-oireissa aika on varattava etukäteen puh. 020 632 2470. Tullessasi vastaanotolle, sisäänkäynti pääovesta: Älä koske ripoihin, ovet avautuvat automaattisesti! Sisään tultuasi desinfioi kätesi käsidesillä.

Hoitajien, lääkäreiden ja fysioterapian ajanvarausvastaanotot, hoitotarvikejakelu ja apuvälinepalvelu palvelevat asiakkaita normaaleina aikoina. Suojataksesi muita asiakkaita älä tule palveluihin flunssaoireisena – näissä tilanteissa soita omalle hoitajallesi ja pyydä ohjeita puhelimitse. Tarjoamme soveltuvasti vastaanottoja ja neuvontaa etäyhteyksien avulla. Hoitotarvikkeiden ja apuvälineiden saatavuus pyritään turvaamaan tarvittaessa kotiinkuljetuksena. Hoitotarviketilaukset voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen: hoitotarvike@aanekoski.fi

Mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat avoinna normaalisti. Matalan kynnyksen ajanvarauksetonta päivystyspalvelua tarjotaan ma-pe klo 9-11 normaalin käytännön mukaisesti. Mikäli koet helpommaksi asioida puhelimitse, voit soittaa päivystysaikana numeroon 040 738 6826 tai 020 632 2665.

Terveyskeskuksen älykuntosali on edelleen kiinni, mutta yksilöllistä ohjausta kuntosalilla toteutetaan ajanvarauksella. Kiireettömiä vastaanottoja fysio- ja toimintaterapiassa lisätään asteittain, palvelua suunnataan erityisesti akuutin vaiheen kuntoutusta tarvitseville.

Suun terveydenhuolto hoitaa pääasiassa kiireellisiä ja puolikiireellisiä potilaita. Hoidon tarpeen arvion näissä tilanteissa tekee potilasta hoitava hammaslääkäri. Puolikiireelliseksi on luokiteltu tilanteet, joissa suun sairauden arvioidaan akutisoituvan hoitoajan pitkittyessä tai suun sairaus aiheuttaa ongelmia asiakkaan yleisterveyteen muun perussairauden vuoksi.

Neuvola- ja terapiapalvelut sekä kouluterveydenhuolto ovat avoinna normaalisti. Lapsen mukana vastaanotolle saa tulla poikkeuksellisesti vain yksi vanhempi. Opiskeluterveydenhuolto toimii edelleen Äänekosken lukion tiloissa, vastaanotolle tullaan vain ajanvarauksella. Ajanvaraus on tehtävä puhelimitse.

Tiedote 24.4.

THL:n ohjeistuksen mukaan näytteenottoa Suomessa on lisätty. Tällä hetkellä näyte COVID-19-tutkimusta varten otetaan kaikilta henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla on lääkärin arvion perusteella aihetta epäillä koronavirustartuntaa.  Oireettomien henkilöiden testausta ei ole tarkoituksenmukaista tehdä.

Koronavirus aiheuttaa akuutin hengitystieinfektion oireita kuten kuume, yskä ja hengenahdistus. Muita oireita voivat olla lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli.

Mikäli sinulla on edellä mainittuja oireita, SOITA aina ensin omalle terveysasemalle klo 8-18 välisenä aikana puh. 020 632 2470. Numero palvelee jokaisena päivänä. Hoitaja tekee puhelimessa arvion tilanteestasi ja antaa lisäohjeita. Tarvittaessa hän antaa sinulle ajan Äänekosken terveysaseman epidemiavastaanotolle sekä kertoo tarkemmat ohjeet vastaanotolle saapumisesta. Epidemiavastaanotto (pääovesta oikealle) palvelee joka päivä klo 8-16 erillään päivystyksestä ja päiväpolista. Vastaanotolle tullaan aina puhelinvarauksen kautta.

Klo 18–08 välillä ota yhteyttä Keski-Suomen keskussairaalan Päivystysapuun, puh. 116 117.

Mikäli sinulla on varattu aika kiireettömälle vastaanotolle terveysasemalle tai suun terveydenhoitoon, peru aikasi, jos sinulla on edes lieviä oireita tai olet ollut lähikontaktissa koronaviruksen saaneeseen.  Hoidon tai palvelun tarvetta voi arvioida digitaalisen sote-palvelun, Omaolon kautta: 

https://www.omaolo.fi/

18.3.2020

Terveyskeskuksen päivitetty tiedote asiakkaille koronaviruksesta ja 19.3.2020 avattavasta erillisestä epidemiavastaanotosta.

Valtakunnallisen linjauksen mukaisesti kiireettömät vastaanottoajat Äänekosken terveyskeskuksessa perutaan toistaiseksi kaikilta yli 70-vuotiailta. Peruutukset koskevat lääkäreiden ja hoitajien, suun terveydenhuollon sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen kiireettömiä ajanvarausvastaanottoja.

Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata eikä kansalaisten tarvitse lievissä oireissa enää soittaa omalle terveysasemalleen tai Päivystysapuun. Terveysasemien ja Päivystysapu –palvelun turhaa kuormittamista tulee välttää, jotta kiireellistä hoitoa tarvitsevat henkilöt saavat apua nopeasti.

 • Jos sinulla on LIEVÄN hengitystieinfektion oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume), lepää ja sairasta rauhassa kotona (vaikka olisit palannut ulkomailta lähiaikoina). Pysy kotona, kunnes kuume, kurkkukipu ja lihassärky ovat lieventyneet.
 • Mikäli sinulla on muun syyn vuoksi varattu aika kiireettömälle vastaanotolle, peru aikasi, jos sinulla on edes lieviä oireita tai olet ollut lähikontaktissa koronaviruksen saaneeseen.
 • Ota yhteyttä puhelimitse terveydenhuoltoon, jos sinulle tulee VAKAVIA oireita, kuten hengenahdistusta, korkea kuume tai yleistilasi laskee.

Hengitystieinfektiossa, johon liittyy vakavia oireita (hengenahdistus, korkea kuume, yleistilan lasku), SOITA aina ensin omalle terveysasemalle. Hoitaja tekee puhelimessa arvion tilanteestasi ja antaa lisäohjeita. Tarvittaessa hän antaa sinulle ajan Äänekosken terveysaseman epidemiavastaanotolle (tarkempi info vastaanotosta tiedotteen lopussa).

Äänekosken terveyskeskuksen päivystys palvelee joka päivä klo 8-18, puh 020 632 2470

Klo 18–08 välillä ota yhteyttä Keski-Suomen keskussairaalan Päivystysapuun, puh. 116 117.

Sairaanhoitopiiri on linjannut näytteenoton keskittämisen ryhmiin, joiden kohdalla tartuntojen selvittäminen on kriittisintä. Tällaisia ryhmiä ovat sairaalahoitoa vaativaa hengitystieinfektiota sairastavat sekä terveyden- ja sosiaalihuollon henkilöstöön kuuluvat sovituin kriteerein. Koronavirusinfektionäytteitä otetaan tällä hetkellä vain Keski-Suomen keskussairaalassa infektiolääkärin määräyksestä.

Yleistä koronavirustietoa kansalaiset saavat THL:N verkkosivuilta

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

sekä valtakunnallisesta puhelinneuvontanumerosta 0295 535 535 (numero palvelee ma-pe klo 8-21 ja la 9-15)

Voit myös arvioida hoidon tai palvelun tarvettasi digitaalisen sote-palvelun, Omaolon kautta: https://www.omaolo.fi/  

Huomioithan, että voit tehdä linkissä arvion hoidon tai palvelun tarpeestasi, mutta et voi varata k.o. järjestelmän kautta aikaa Äänekosken vastaanotoille. Vastaanoton epidemia-asioissa voit varata puh. 020 632 2470!

Äänekosken terveyskeskus käynnistää erillisen epidemiavastaanoton vakaviin hengitystieoireisiinsairastuneille 19.3.2020 alkaen

Erillinen epidemiavastaanotto on avoinna ma-pe klo 8-16. Vastaanotto palvelee ajanvarauksella. Aika varataan puhelimitse Äänekosken terveysasemalta epidemiavastaanoton aukioloaikana numerosta 020 632 2470. Saat puhelimitse tarkemmat ohjeet vastaanotolle saapumisesta.

Epidemiavastaanotto toimii pääovesta tullessa oikealla, opiskeluterveydenhuollon tiloissa. Älä ilmoittaudu erikseen palvelupisteellä tai itseilmoittautumispisteellä! Aulaneuvoja ohjaa sinut tarvittaessa oikeaan paikkaan. Odota rauhassa, kunnes sinut pyydetään vastaanottohuoneeseen. Mikäli vointisi heikkenee äkillisesti vuoroa odottaessasi, ilmoita siitä aulaneuvojalle.

18.3.2020       Äänekosken terveyskeskus

12.3.2020

Huomio! Koronavirustartuntojen leviämisen estämiseksi Äänekosken kaupungin terveyskeskussairaalassa ja vanhusten ympärivuorokautisissa yksiköissä on vierailut toistaiseksi kielletty 13.3.2020 alkaen!

Vierailukiellon peruste:Uuden koronaviruksen (COVID-19) riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin todettu perussairaus, kuten diabetes, sydän- tai keuhkosairaus.

Koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana, kun ihminen yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös tahrautuneiden käsien ja pintojen välityksellä.

Äänekosken terveyskeskus, 12.3.2020 Ylilääkäri Keijo Lukkarinen

5.3.2020

Julkisuudessa on nyt paljon kirjoittelua kausi-influenssasta ja koronaviruksesta. Kirjoittelut voivat herättää huolta, mutta terveysviranomaiset seuraavat tilanteen kehittymistä tarkasti ja antavat ohjeita. Äänekosken terveydenhuollon ammattilaiset tekevät yhteistyötä Keski-Suomen keskussairaalan infektiosairauksien asiantuntijoiden kanssa.

Suomessa on tällä hetkellä varmistettu kaksitoista koronavirustapausta. Näistä seitsemän liittyy suoraan matkailuun ja viisi ovat jatkotartuntoja. Kaikki Suomessa todetut tapaukset ovat olleet oireiltaan lieviä. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) seuraa kansainvälistä koronavirustilannetta ja päivittää sivuillensa ohjeistusta sekä ajantasaista tietoa esim. epidemia-alueiksi luettavista alueista, joita tällä hetkellä ovat Manner-Kiina, Etelä-Korea, Iran ja Italia. Tilannetta tarkastellaan jatkuvasti ja sivuille päivittyy myös ajantasainen tieto Suomessa todetuista koronavirustartunnoista. Lisätietoa saat sivulta:https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Oireet ovat hyvin samanlaisia kuin muissakin hengitystieinfektioissa: kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.

Sairastumistapauksissa soita aina ensin omalle terveysasemalle. On syytä välttää lähtemistä päivystyksen odotustiloihin, jotta muiden tartuntariskiä ei tarpeettomasti lisätä. Hoitaja tekee puhelimessa arvion tilanteestasi ja antaa lisäohjeita.

Äänekosken terveyskeskuksen puhelinnumero 020 632 2470 palvelee joka päivä klo 8-18.

Klo 18–08 välillä ota yhteyttä Keski-Suomen keskussairaalaan puhelimitse numeroon 116 117.

Terveysviranomaisten julkaisemat kriteerit koronavirusepäilyn jatkotutkimuksille ovat: 

Näytteitä otetaan jatkossa (13.3.2020):

 • Päivystyspotilaista, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio, ja joilla epäillään keuhkokuumetta.
 • Oireilevalta terveyden- ja sosiaalihuollon työntekijältä.
 • Erikoissairaanhoidon potilaalta tai pitkäaikaishoidon asiakkaalta, jonka akuutin hengitystieinfektion oireille ei löydy selitystä.
 • Yli 65-vuotiailta tai perussairailta, joilla on hengitystieinfektion oireita.
 • Kotikaranteenissa olevilta, jotka saavat hengitystieoireita.
 • Lisäksi näytteitä voidaan ottaa oireilevilta opettajilta ja oppilaitosten työntekijöiltä, jos henkilö on ollut ulkomailla 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Nämä näytteet otetaan mikäli resurssit sen sallivat.

Enää ei siis testata kaikkia koronavirusepäilyjä.

Epäily koronavirustartunnasta ei ole syy soittaa päivystykseen tai terveysasemille.

Jos henkilö epäilee koronavirustartuntaa tai influenssaa, tulee hänen pysyä kotona vähintään viikon ajan oireiden alkamisesta.

Päivystykseen tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi huononee niin, ettei kotihoito-ohjeilla pärjää.

Parhaat keinot suojautua kausi-influenssalta ja muilta hengitystieinfektioilta sekä korona- tai vatsatautiviruksilta ovat hyvä käsi- ja yskimishygienia. 

Pese kätesi aina, kun tulet ulkoa sisälle, ennen ruokailua ja ruuan laittoa, wc-käynnin ja vaipan vaihdon jälkeen sekä niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen ja kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö. Kädet pestään saippualla ja vedellä ainakin 20 sekunnin ajan.  Pesun jälkeen kuivaa kädet yleisissä tiloissa mieluiten kertakäyttöpyyhkeisiin ja vältä mahdollisuuksien mukaan kestokäyttöisien käsipyyherullien käyttöä. 

Yski niin, ettet levitä mikrobeja. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. 

Ohjeita käsienpesuun ja yskimiseen löytyy THL:n sivuilta:https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

Vierailukielolla suojataan potilaita ja asukkaita

Tiedote 13.3. 

Koronavirus COVID-19 – infektio on määritelty tartuntatautilain mukaiseksi yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Tämänhetkisen tiedon mukaan uusi koronavirus on riski erityisesti ikääntyneille sekä pitkäaikais- ja monisairaille. Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana ja läheisissä kontakteissa, mutta kaikkia leviämistapoja ei vielä varmuudella tunneta. Uusi koronavirus on tarttunut erityisen herkästi suljetuissa tiloissa, joissa on oleskellut samaan aikaan paljon ihmisiä.

Varmistaaksemme potilaidemme, asukkaidemme ja työntekijöittemme turvallisuuden, olemme asettaneet vierailukiellon 13.3.2020 alkaen Äänekosken terveyskeskussairaalaan (3.krs), arjen tuen ympärivuorokautisiin yksiköihin sekä asumispalveluihin. Mikäli mahdollista, olkaa puhelimitse suoraan yhteydessä läheiseenne. Muissa tapauksissa voitte ottaa yhteyttä sen yksikön hoitohenkilökuntaan, missä läheisenne on hoidossa tai asuu. Toivomme teille ymmärrystä, jos puhelimeen ei vastata nopeasti – silloin henkilökuntamme on hoitamassa läheistänne ja estynyt sen vuoksi vastaamaan. Lisähenkilökunnan saatavuus on rajallista, eikä yksiköissä ole mahdollista vapauttaa henkilöstöä pelkästään puhelinpalveluun.

Kaupungin perusturvan järjestämät tapahtumat ja ryhmätoiminnot perutaan toistaiseksi. Tämän vuoksi esimerkiksi ensi viikolle suunniteltu kansalaistilaisuus vanhusten asumis- ja laitospalveluista perutaan. Seniorikeskuksessa ei järjestetä toimintaa maanantaista 16.3.2020 alkaen. Intervalli- ja lomapaikoilla olevien asiakkaiden tilanne arvioidaan yksilöllisesti, pääasiassa k.o. hoitojaksot perutaan. Terveyskeskuksen Älykuntosali on suljettu.

Toimintaohjeet ja käytännöt muuttuvat hyvinkin nopeasti infektiotilanteen etenemisen mukaisesti, joten pyrimme tiedottamaan oleellisista muutoksista pikaisesti.

Muokattu 5.3.2021