Voimassa olevat rajoitukset Äänekoskella (päivitetty 6.6.2022)

Äänekosken kaupungin maskisuositus kaikille yli 15-vuotiaille äänekoskelaisille 6.6.2022 alkaen.

Maskia suositellaan edelleen käytettäväksi julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos

  • hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
    • tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja

Maski suojaa maskityypistä riippuen jonkin verran myös kantajaansa. Vaikka rokotukset suojaavat erinomaisesti vakavalta taudilta, voit yhä saada tartunnan.

Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vakava koronatauti, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti. Riskiryhmiin kuuluvan kannattaa harkita maskin käyttöä, vaikka hän olisi täysin rokotettukin

Suosituksen päivityksestä huolimatta jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Suosituksen päivitys ei koske työpaikkoja ja työskentelytilanteita, joissa maskien käyttö perustuu työsuojeluun ja asiakasturvallisuuteen.

Julkisilla tiloilla tarkoitetaan laajasti mm. kauppoja ja ostoskeskuksia, posteja, pankkeja, kirjastoja ja muita vastaavia sisätiloja. Liikuntaa ja urheilua seuratessa katsomoissa on suositeltava käyttää maskeja.

Muita julkisiksi tiloiksi luettavia ovat mm. uimahallien yleiset tilat ja pukeutumistilat, kansalaisopiston kurssit (ei liikunnan kurssit), kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat, konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat sekä teatterit, elokuvateatterit ja muut esittävien taiteiden esittämiseen käytettävät tilat sekä museot ja galleriat jne.

THL:n ohjeen mukaisesti maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai on muita terveyteen liittyviä syitä, jotka estävät maskin käytön.

Kasvomaskien jakaminen vähävaraisille on päättynyt ainakin toistaiseksi

Äänekosken koronajohtoryhmä linjasi 3.6.2022, että  kaupunki luopuu maskien jakamisesta ainakin toistaiseksi, sillä tarvetta ja yleistä maskisuositusta ei enää ole. Maskivelvoite koskee sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa.

Maskien käyttö on pakollista kaupungin työntekijöille seuraavissa tehtävissä: 

- terveyspalveluissa ja kaupungin terveyskeskuksessa 30.7.2021 alkaen toistaiseksi

- ikääntyneiden ja muiden riskiryhmien kotiin annettavissa palveluissa sekä riskiryhmien asumispalveluissa toistaiseksi

Yleisötilaisuuksien järjestäminen Äänekosken kaupungin sisä- ja ulkotiloissa 21.2. alkaen 

Äänekosken kaupungin linjauksen mukaisesti yleisötilaisuuksien järjestämisen edellytyksenä Äänekosken kaupungin sisä- ja ulkotiloissa on, että kaikki tapahtumanjärjestäjät:

1. Noudattavat tartuntatautilain 58 c § mukaisia toimenpiteitä covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi Linkki lakitekstiin

2. Noudattavat tapahtuman aikana voimassa olevaa maskisuositusta Linkki maskisuositukseen

3. Suunnittelevat ja toteuttavat sisä- ja ulkotiloissa järjestetyissä tapahtumissa asiakkaiden ja osallistujien oleskelun sillä tavoin väljästi, kuin se on kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen mahdollista ja mitoittavat tapahtuman yleisö- ja katsomokapasiteetin sen mukaisesti

4. Noudattavat tapahtumassa OKM:n ja THL:n 31.5.2021 antamaa ohjetta koronatartuntojen torjuntaan liittyen

Linkki ohjeeseen

Tilat 

Äänekosken kaupungin kirjastot, kulttuuritilat, liikuntasalit, uimahallit, kuntosalit, avantouimakopit ja ProAveran omistama jäähalli pysyvät avoinna, mutta niiden käytössä on noudatettava voimassa olevia koronan torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn liittyviä ohjeita, maskisuositusta, turvavälejä ja käsihygieniaa sekä lajiliittojen laatimia koronaohjeita. 

Yksityistilaisuudet

Äänekosken kaupunki on linjannut, että kunnan alueella suositellaan yksityistilaisuuksissa noudatettavan samoja rajoituksia ja varotoimia, joita em. mainitulla tavalla sovelletaan yleisötilaisuuksiin ja julkisiin kokoontumisiin.

Suositukset harrastustoimintaan

Äänekosken kaupunki on linjannut Äänekosken koronatartuntatilanteen huomioiden, että kulttuuri- ja liikuntalajien harrastustoimintaa voidaan kaupungin hallinnoimissa tiloissa jatkaa noudattamalla koronaturvaohjeita kuten maskisuositusta, turvavälejä ja käsihygieniaa, sekä lajiliittojen laatimia koronaohjeita. Omalla käyttövuorolla tapahtuvassa lasten, nuorten ja aikuisten ohjatussa harrastustoiminnassa ei tällä hetkellä rajoiteta osallistujamääriä.

Ottelut, turnaukset ja leirit Joukkue- ja kontaktilajien ottelu- ja kilpailutoiminta sekä leiritoiminta on sallittua noudattamalla tartuntatautilain 58c § vaadittuja toimenpiteitä, sekä muita edellä mainittuja Äänekosken kaupungin ja aluehallintoviraston tekemiä linjauksia tapahtumien järjestämiseen ja koronaturvallisuuteen liittyen.

Yli 70-vuotiaat ja muut riskiryhmät

Erityisesti yli 70-vuotiaiden pitäisi välttää altistumista koronavirukselle, sillä heillä on selvästi muita suurempi riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Riskiryhmään kuuluvat myös pitkäaikaissairaat. 

Ikärajaan perustuvaa suositus fyysisten kontaktien välttämisestä ei ole enää voimassa. Lähikontakteissa on kuitenkin hyvä noudattaa pidättyvää linjaa yksilöllistä harkintaa käyttäen ja riskitekijät huomioiden. 

Kaikkien on tärkeää noudattaa yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi. Tartuntoja voi ehkäistä huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta, välttämällä lähikontakteja, käyttämällä kasvomaskia, jos lähikontakteja ei voi välttää sekä menemällä koronavirustestiin, jos saa lieviäkään koronavirukseen sopivia oireita.

Matkustaminen

Matkustamista epidemian leviämisvaiheen alueille ei suositella.

 

Muokattu 6.6.2022