Päiväkotiruokailu

Äänekosken kaupungin ruokapalvelut tarjoaa päivittäin  n. 540:lle päivähoidossa olevalle lapselle aamupalan, lounaan ja iltapäivän välipalan. Vuorohoidossa oleville lapsille tarjotaan myös päivällinen ja iltapala. Päiväkotiruokailun tavoitteena on tarjota lapselle riittävät ja monipuoliset ateriat, ylläpitää ravitsemuksen avulla lapsen fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia sekä ohjata ja kasvattaa lasta terveellisiin ruokailutottumuksiin.

Tuottaessamme päivähoidon ruokapalveluja otamme huomioon Valtion ravitsemisneuvottelukunnan ravitsemussuositukset, joissa kiinnitetään huomiota suolan, sokerin ja rasvan määrään, rasvan laatuun sekä kuidun käyttöön. Ruokapalvelujen suunnittelua ja toteuttamista ohjaavat Sosiaali- ja terveysministeriön päivähoitoruokailun järjestämisen suositukset. Päivähoidon aterioiden tulee kattaa kokopäivähoidossa 2/3 ja puolipäivähoidossa 1/3 lapsen päivän ravinnontarpeesta. Alle yksi-vuotiaan ruokavaliossa on rajoituksia/vältettäviä ruoka-aineita.

Äänekosken kaupungin päiväkodeissa toimii sekä valmistuskeittiötä että jakelukeittiötä. Lounas ja iltapäivän välipalan pääosa kuljetetaan valmistuskeittiöiltä. Valmistuskeittiöissä otetaan huomioon pienet lapset asiakkaina mm. ruoan rakenteessa ja maustamisessa. Aamu- ja välipalat valmistetaan kunkin päiväkodin keittiössä. Hyvä aamu- ja välipala sisältää puuroa tai leipää, marjoja tai hedelmiä sellaisenaan tai ruokana, maitoa tai maitovalmistetta ja kasviksia.

Erityisruokavaliot

Kun lapsi tarvitsee erityisruokavaliota joko lääkärin todistuksen tai uskonnollisen vakaumuksen perusteella, tulee vanhempien täyttää ilmoitus erityisruokavaliosta ja palauttaa se päiväkodin henkilöstölle. Ruokapalveluhenkilöstö valmistaa kaikki lasten erityisruokavalioateriat ilmoitusten mukaisesti. Erityisruokavaliota tarvitsevan lapsen poissaoloista on ilmoitettava päiväkotiin.

Päivähoitoruokailu on osa lasten perushoitoa, jonka eteen päiväkotien hoitohenkilökunta ja ruokapalvelut tekevät yhteistyötä yhdessä vanhempien kanssa. Vanhemmat ovat tervetulleita tutustumaan päiväkodin ruokailuun. Ruokailuun liittyvissä asioissa voitte aina ottaa suoraan yhteyttä päiväkodin ruokapalvelusta vastaavaan henkilöön.

Muokattu 13.1.2023