Huoleen on syytä, paniikkiin ei


Ensimmäisenä haluan kiittää henkilöstöä erinomaisesta sopeutumisesta tähän ennen näkemättömän vaikeaan tilanteeseen. Rauhan aikana ei Suomessa ole koskaan otettu käyttöön valmiuslakia, joten tilanne on meille kaikille uusi. Poikkeusoloihin ollaan suunnitelmissa ja harjoituksissa varauduttu, mutta nyt joudumme valitettavasti toteuttamaan suunnitelmiamme käytännössä. Kaupungin henkilöstö on osoittanut todella vankkaa sitoutumista, sopeutumista ja korkeaa moraalia kamppailussa korona-viruksen etenemistä vastaan. Nyt meidän kaikkien panosta ja joustamista tarvitaan. Erityisen koville ovat joutuneet sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen ja opetuksen rautaiset ammattilaiset, mutta me kaikki muutkin työntekijät olemme joutuneet sopeutumaan tilanteeseen. Tästä nöyrin kiitos kaikille!

Viruksesta liikkuu valtavat määrät tietoa, mutta valitettavasti myös huhuja. Kehottaisin kaikkia pitäytymään faktoissa eikä huhuille ja kuulopuheille saisi antaa valtaa. Varsinkin some-maailmassa mielikuvitus on mennyt järjen edelle. Kaupungin viralliset tiedotteet julkaistaan aina kaupungin omilla www-sivuilla ja henkilöstöä koskevat sisäiset tiedotteet kaupungin intrassa.

Tilanteen johtamiseksi on kaupunkiin perustettu kriisijohtoryhmä, joka on kokoontunut päivittäin. Johtoryhmässä tilannekuvaa muodostetaan kokonaisvaltaisesti kaikilta toimialoilta ja kaikki tiedotteet laaditaan/käsitellään tässä toimielimessä, joten työyksiköt eivät voi tiedottaa asioista omatoimisesti. Henkilöstön tulee myös kieltäytyä kaikista tiedotusvälineiltä tulevista haastattelupyynnöistä, mikäli lupaa haastattelun antamiseen ei ole saatu kriisijohtoryhmältä.

Varsinainen epidemiavaihe on vasta edessä, joten tähän saakka tehdyt toimenpiteet ja ratkaisut ovat olleet pääsääntöisesti vasta varautumista ja valmistautumista tulevaan. Lähiviikot ja -kuukaudet tulevat olemaan erittäin raskaita niin henkisesti kuin fyysisestikin. Huoli omasta ja läheisten terveydestä on kaikilla suuri, ja jaksamisen kanssa on meillä kaikilla varmasti haasteita. Epätietoisuus ja tuntemattoman odottaminen kalvaa mieltä ja syö voimavaroja. Me kuitenkin selviämme tästä, kun pidämme yhtä ja ajatuksemme olennaisessa. Venymistä tarvitaan nyt kaikilta, myös läheisimmiltämme. Huoleen on syytä - paniikkiin ei. Kaupunki on varautunut tilanteeseen huolellisesti ja henkilöstön osaaminen on erinomaisella tasolla. Keskitytään omiin töihimme, mutta kunkin meistä tulee valmistautua siirtymään hetkellisesti myös toisiin tehtäviin tilanteen niin vaatiessa. Voimavaroja suunnataan sinne, missä niitä eniten tarvitaan.

Tästä vaikeasta tilanteesta huolimatta, toivon vilpittömästi jaksamista kaikille.

Matti Tuononen

Kaupunginjohtaja