Ilmiöteko: Nuoren kuntalaisen toiveesta lähtenyt idea johtaa teemapuistoon

Kaupunginjohtaja Matti Tuonosta lähestyttiin keväällä 2021 viestillä, johon oli pakko tarttua. Nuori kuntalainen, joka ei vielä itse osannut kirjoittaa, välitti viestin äitinsä avustuksella – kaupunkiin on saatava teemapuisto. Idea oli syntynyt lapsen vieraillessa Angry Birds-puistossa ja oma teemapuisto kotikaupunkiin olisi saatava. Ideaan tartuttiin Äänekosken kaupungin toimesta ja teemapuisto halutaan toteuttaa yhdessä kuntalaisten, erityisesti lasten kanssa.

Kyselyyn voit vastata täältä!

"Terve kaupunginjohtaja

Minulla olisi loistava idea Äänekoskelle, Angry birds puisto!  Puistossa olisi kiipeilyteline jossa olisi kuvina angry birds hahmoja, puistossa olisi myös luikuvaijeri, keinuja, kiipeilyseinä, kiipeilytelineistä tulisi myös seisoma hissi josta pidetään käsillä kiinni ja seisotaan jalustoilla joka laskeutuu alas. Liukumäkiä olisi myös kiva olla.  Tällainen puisto on Rovaniemellä, olen itse siellä käynyt. Aikuisille ja lapsille voisi olla tehty köysirata  tai sellainen joka on laajavuoressa ja tälle olisi hyvä paikka Äänemäen metsät koska siellä paljon puita. Autorata, jossa olisi autoja ja rataan tulisi punainen tunneli. Kioski olisi myös kannattava jotta voi ostaa palasta jos iskee hiuko,

 ” kirjoitti 5-vuotias äänekoskelainen.

Osallistavaa suunnittelua alusta loppuun

Teemapuisto suunnitellaan alusta loppuun osallistamisen keinoin. Ensimmäinen vaihe on jo toteutettu kesällä 2021, kun kuntalaiset pääsivät vaikuttamaan puiston sijaintiin. Vaihtoehtoina äänestettäviksi alueiksi olivat Toripuisto ja Rantapuisto. Ennen äänestystä kartoitettiin muita mahdollisia paikkoja, joista selkeästi parhaiksi vaihtoehdoiksi nousivat eri näkökulmista tarkasteltuina nämä kaksi vaihtoehtoa. Voittajapaikaksi valikoitui tuolloin äänestyksessä Häränvirran rantapuisto. Alueella sijaitsee jo valmiiksi muun muassa toiveessa mainittu ”kioski” eli ravintola ja lapsiperheille on tarjolla erilaisia aktiviteetteja. Äänestys toteutettiin Äänekosken kaupungin Facebook-tilillä, kaupungin verkkosivuilla ja Äänekoski-sovelluksessa.

Ensimmäinen äänestys otettiin hyvin vastaan ja siihen saatiin mukavasti vastauksia sekä kommentteja vanhemmilta. Äänestyksessä nousi esille erityisesti turvallisuus ja rauhallisuus, jonka vuoksi Rantapuiston alue koettiin paremmaksi vaihtoehdoksi.

 ”Rantapuisto. Kuulostaa hyvältä! Toivoisin, että myös nuoret otettaisiin huomioon puistosuunnittelussa. Eikä välttämättä juuri tässä hankkeessa, vaan ylipäätään.” -kommentti äänestykseen sijainnista

 ”No rantaan ehdottomasti Mukavampihan siellä on viettää aikaa kun liikenteen keskellä. Rannassa on enemmän tilaa, josta olis myös lyhyt matka välillä esim uimaan.” -kommentti äänestykseen sijainnista

Seuraavassa vaiheessa päästään teeman valintaan. Ensiksi teemapuisto idean läpivientiin valittu tiimi ideoi valmiiksi teemat, joista lapset pääsevät äänestämään suosikkinsa. Teemojen valintaa halutaan rajata valmiiksi, jotta päätöksen teko olisi lapsille helpompaa. Avoimiin kysymyksiin vastauksen tuottaminen voi olla haastavaa ja tämä voisi vähentää kyselyyn vastanneiden lasten määrää. Lisäksi huomioidaan brändättyjen teemapuistojen kuten edellä mainittu Angry Birds-puiston lisensiointiin vaaditut haasteet. Erottuvuuden näkökulmasta teeman olisi hyvä olla uniikki, jollaista suomessa ei vielä ole. Teeman äänestys tullaan toteuttamaan yhdessä koulujen ja päiväkotien kanssa, jolloin mahdollisimman monet lapset pääsevät vaikuttamaan äänellään.

Teeman selvittyä aloitetaan kilpailutusprosessi, jossa etsitään palveluntarjoajia toteuttamaan unelmien teemapuisto. Puistoon varattu budjetti on 400 000€. Leikkipuistosuunnittelua ja toteutusta tarjoavilta yrityksiltä pyydetään teeman mukainen alueelle sopiva ehdotus. Ehdotusten pohjalta valmistellaan tarjouspyyntö ja käynnistetään kilpailutus. Parhaiten toiveisiin vastaava suunnitelma valitaan kilpailutuksen pohjalta ja sen toteutus käynnistyy kevään 2023 aikana.

Lisätietoja: Kehityspäällikkö Tanja Sulin

tanja.sulin@aanekoski.fi

050 440 0813