Kuntien yhteistoiminta

Äänekosken kaupunki osallistuu laajasti kuntien väliseen yhteistoimintaan. Osa kuntien yhteistoiminnasta on lakisääteistä, osa vapaaehtoista. Yhteistoiminta voidaan järjestää erilaisilla oikeudellisilla muodoilla. Muodoista on säädetty kuntalaissa.

Kuntayhtymät

Äänekosken kaupunki on jäsenenä seuraavissa kuntayhtymissä:

Kuntayhtymien toiminnasta kerrotaan niiden omilla www-sivuilla. Sivuilta on saatavilla myös kunkin kuntayhtymän perussopimus, jossa on sovittu mm. jäsenkuntien osallistumisesta päätöksentekoon.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän toiminta päättyi 31.12.2022. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä ja tuottamisesta vastaa 1.1.2023 lukien Keski-Suomen hyvinvointialue. Hyvinvointialue ei ole kuntayhtymä eikä Äänekosken kaupungilla ole muutakaan asemaa hyvinvointialueen päätöksenteossa tai taloudenpidossa.

Muu yhteistoiminta

Äänekosken kaupunki on osapuolena seuraavissa kuntien välisissä yhteistoimintasopimuksissa:

Joukkoliikenne

Jätehuolto

Maaseutuelinkeinot ja maaseutuhallinto

Pelastustoimi (Keski-Suomen pelastuslaitos)

Pelastustoimen yhteistoimintasopimuksen mukainen toiminta päättyi 31.12.2022. Pelastustoimen järjestämisestä ja tuottamisesta vastaa 1.1.2023 lukien Keski-Suomen hyvinvointialue.

Pelastustoimen palveluista Keski-Suomessa kerrotaan myös sisäministeriön ylläpitämillä pelastustoimen valtakunnallisilla www-sivuilla.

Työllisyyspalvelut (te-palvelut)

  • Sopimus Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueesta (Hankasalmen kunta, Kannonkosken kunta, Karstulan kunta, Kinnulan kunta, Kivijärven kunta, Konneveden kunta, Kyyjärven kunta, Laukaan kunta, Pihtiputaan kunta, Saarijärven kaupunki, Uuraisten kunta, Viitasaaren kaupunki ja Äänekosken kaupunki. Vastuukuntana Äänekoski)

Edellä oleva kuntien välinen sopimus tulee voimaan 1.1.2025, jolloin työllisyyspalvelut siirtyvät valtiolta kuntien vastuulle.

Ympäristöterveydenhuolto

Lisätietoja

Hallintojohtaja
Aleksi Heikkilä
040 823 7921
aleksi.heikkila@aanekoski.fi

Hallinto ja talous