Kotoutumisen edistäminen

Suomessa asuu paljon ihmisiä, jotka ovat muuttaneet muualta. Viranomaisten pitää huomioida maahanmuuttaneiden tarpeet ja toiveet palveluissa. Maahanmuuttaneet käyttävät samoja kunnan, hyvinvointialueen ja viranomaisten palveluita, kuin muutkin asukkaat. Osa maahanmuuttaneista voi tarvita kuitenkin enemmän tukea.

Maahanmuuttaneille tarkoitettuja palveluita kutsutaan kotoutumispalveluiksi. 

Kotoutumispalvelut edistävät maahanmuuttaneiden sopeutumista Suomeen. 

Maahanmuuttaneen pitää sitoutua kotoutumiseen. 

Kotoutuminen tapahtuu vuorovaikutuksessa suomalaisen yhteiskunnan kanssa.

Vuoden 2025 alusta alkaen kunnilla on kokonaisvastuu kotoutumisen edistämisestä. Kunta vastaa sekä työttöminä työnhakijoina että esimerkiksi kotona lapsia hoitavien (työvoiman ulkopuolella olevien) kotoutumisen edistämisestä. Palveluita voivat olla esimerkiksi kotoutumiskoulutus, päiväkoti ja koulu.

Kotoutumiskoulutus on maahanmuuttaneille järjestettävää opetusta. Kotoutumiskoulutus on tarkoitettu yli 18-vuotiaille työttömille maahan-muuttaneille.

Kotoutumiskoulutukseen voi kuulua

  • suomen tai ruotsin kielen opetusta
  • luku- ja kirjoitustaidon opetusta
  • opetusta suomalaisesta yhteiskunnasta
  • ammatin miettimistä
  • uran suunnittelua.

Kotoutumiskoulutus auttaa löytämään työpaikan tai opiskelupaikan.

Kotoutumiskoulutusta järjestetään suomeksi ja ruotsiksi.

Viranomaisten pitää suunnitella palvelut niin, että myös maahanmuuttaneet voivat käyttää niitä. Ei riitä, että palvelut ovat olemassa. Maahanmuuttaneet tarvitsevat tietoa siitä, millaisia palveluita ja millaista tukea he voivat saada. Näin he löytävät oikeaan paikkaan.

Kunnan kotoutumispalveluiden tavoitteena on helpottaa maahanmuuttaneiden pääsyä työelämään. Lisäksi tavoitteena on uudistuksen myötä parantaa etenkin maahanmuuttajanaisten kotoutumista.

Viranomaiset järjestävät palveluita myös yhteistyössä toisten viranomaisten ja järjestöjen kanssa. Myös monet järjestöt tukevat maahanmuuttaneita. Yhteistyö eri tahojen kanssa on siksi tärkeää.

Kotoutumislain kokonaisuudistuksen (KOTO24) myötä kuntien tulee laatia kotoutumisohjelma. Kotoutumisohjelma on uusi elementti, jossa on kuvattuna kaikki palvelut, mitä kunnalla tai kaupungilla on alkuvaiheessa tarjottavana maahanmuuttajille. Kotoutumisohjelmaa ei tehdä yksittäisille maahan-muttajille.

Tärkeimpiä kotoutumista edistäviä palveluita ovat esimerkiksi kunnan peruspalvelut, ohjaus- ja neuvontapalvelut, osaamisen ja kotoutumisen palvelutarpeen arviointi (entinen alkukartoitus), yksilöllinen kotoutumissuunnitelma, monikielinen yhteiskuntaorientaatio ja kotoutumiskoulutus.

Yhteiskuntaorientaatio on Suomeen muuttaneille suunnattu kurssi, joka tarjoaa perustavanlaatuista tietoa Suomessa asumisesta, elämisestä ja työskentelemisestä.