Haku, varaukset ja omat lainat

Kirjastokortti.
Aineistoa voi tilata maksuttomalla varauksella mistä tahansa oman kunnan kirjastosta tai Keski-kirjastosta lähinnä olevaan kirjastoon. Varauksen voit tehdä verkkokirjastossa (tarvitset Keski-kirjastokortin ja PIN-koodin) tai pyytää henkilökuntaa tekemään varauksen puolestasi. Saapuneesta varauksesta ilmoitetaan tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeellä valintasi mukaan. 

Aineistohaku, varaukset ja omat lainat 

Keski-kirjastojen e-aineistopalvelut

Täältä löydät kirjat, äänikirjat, musiikin ja lehdet, joita voi käyttää verkossa kirjastossa tai kotona kirjastokortilla ja PIN-koodilla.

eKirjasto

Varaukset

Keski-kirjastoilla on käytössä kaksi erilaista varaustyyppiä. Kun teet varausta verkkokirjastossa, voit valita joko normaali- tai seutuvarauksen. Ilmoitathan aina kirjastoon muuttuneen osoitteen, sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron!

Varauksen teko-ohje

Normaali varaus kohdistuu noutopaikaksi valitun kunnan kaikkien toimipisteiden aineistoon.

Seutuvaraus kohdistuu kaikkien Keski-kirjastojen aineistoihin ja se kuljetetaan valitsemaasi noutopaikkaan. Seutuvarauksen voi kohdistaa vain hyllyssä olevaan aineistoon. Seutuvarauksen voi kohdistaa vain aineistoon, jonka tila on lainattavissa verkkokirjastossa. Seutuvarauksella ei voi varata joidenkin kuntien lukioiden kirjoja eikä hankalasti kuljetettavia esineitä, kuten liikuntavälineet. Seutuvarauksen kuljettaminen valittuun noutopaikkaan kestää muutamasta päivästä yli viikkoon.

Varausten noutoaika on 7 arkipäivää

Kaikissa Äänekosken kirjastoissa on käytössä avoin varaushylly, josta aineiston voi noutaa omatoimisesti noutoilmoituksessa näkyvällä henkilökohtaisella varausnumerolla. Muistathan aina myös lainata varaushyllystä noutamasi aineiston lainausautomaatilla tai tiskillä!

Varauksen viimeinen noutopäivä on nähtävissä noutoilmoitusviestissä. Jo saapuneen varauksen voi perua maksutta vielä noutoaikana ilmoittamalla kirjastoon. Noutamattomasta ja perumattomasta varauksesta peritään 2,00€ maksu.

Lainat ja uusiminen

Keski-kirjastojen kirjastokortti käy kaikissa Keski-kirjastoissa. Laina-ajoissa ja -rajoituksissa voi olla kirjastokohtaisia vaihteluja (mm. kirjastoautoilla). Lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjaston Lainat-sivulta.

Kirjaudu Keski-Finnan sivustolle

Yleisimmin laina-ajat vaihtelevat viikosta neljään viikkoon:

  • 4 viikkoa: kirjat, äänitteet, nuotit, kielikurssit, CD-ROM-levyt
  • 2 viikkoa: aikakauslehdet, pikalainat, esineet, konsoli- ja lautapelit, DVD- ja Blu-Ray-levyt
  • 1 viikko: viikkolainat, kausikortit

Viimeistään eräpäivänä laina on palautettava kirjaston aukioloaikana, tai se on uusittava. Voit palauttaa lainasi mihin tahansa Keski-kirjastoon. Myöhässä palautetuista tai myöhässä uusituista lainoista peritään myöhästymismaksu. Verkossa uusinta on tehtävä ennen vuorokauden päättymistä. Lainoja voi uusia viisi kertaa, jos niistä ei ole varauksia. Viikkolainoja ja kausikortteja ei voi uusia.

Joissakin Keski-kirjastoissa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu lainaajan omalla vastuulla. Luukun kautta palautetut teokset rekisteröityvät palautetuiksi vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Elokuvien, televisio-ohjelmien ja digitaalisten pelien lainauksessa kirjastot noudattavat KAVI:n asettamia ikärajoja (avautuu uudessa välilehdessä). Kirjasto ei ole korvausvelvollinen, mikäli lainattu tallenne vahingoittaa asiakkaan laitteita.

Menetät lainausoikeutesi kaikissa Keski-kirjastoissa, jos jätät lainat palauttamatta tai maksut maksamatta.

Voit saada ilmaiseksi sähköpostiisi muistutuksen lähestyvästä eräpäivästä 1 - 5 päivää ennen eräpäivää, jos ilmoitat sähköpostiosoitteesi kirjastoon tai tallennat sen omiin tietoihisi verkkokirjastossa. Eräpäivämuistutus on lisäpalvelu, jonka saapumatta jääminen esim. teknisen ongelman vuoksi ei poista velvollisuuttasi huolehtia lainojen uusimisesta tai palauttamisesta ennen eräpäivää. Olet itse vastuussa myös kertyneistä myöhästymismaksuista

Kaukopalvelu

Kirjaston kaukopalvelu välittää muista kirjastoista ja arkistoista aineistoa, jota Keski-kirjastojen kokoelmista ei ole saatavilla. Palvelemme sekä yksityishenkilöitä että toisia kirjastoja. 

Voit tilata kaukolainan, mikäli olet rekisteröitynyt Äänekosken kirjaston asiakas. Muistathan tarkistaa ensin, ettei Keski-kirjastojen kokoelmissa ole haluamaasi aineistoa! Huomioithan, että maksuttomalla seutuvarauksella voit tilata hyllyssä olevaa aineistoa muista Keski-kirjastoista. Kaukolainoista peritään maksuna 4,00€. Lisää kaukopalvelusta

Kirjastot