Tietotekniikkapalvelut

Kirjastot tarjoavat asiakaskäyttöön pöytätietokoneita sekä mahdollisuudet tulostukseen, kopiointiin ja skannaukseen. Skannaus on maksutonta, kopiot ja tulosteet maksullisia (hinnasto alempana.)

Kirjastojen yleisökäyttöön tarkoitetuilla työasemilla on Windows 10 -käyttöjärjestelmä. Perusohjelmistona koneilla on verkkoselaimet (Firefox, Edge) sekä avoimen lisenssin tekstin- ja kuvankäsittelyohjelmat (LibreOffice, Paint.net). Kirjastoissa voi käyttää vain www-pohjaisia ilmaisia sähköpostipalveluja. Osalla koneista on viivakoodinlukijat.

Pääkirjastossa on kaksi pikakonetta (käyttöaika 15 minuuttia), joita voi käyttää ilman ajanvarausta. Suolahden kirjastossa on yksi pikakone. Muille yleisökoneille on käytössä ajanvaraus (1 tunti/päivä/asiakas). Käyttöajan voi varata etukäteen (ks. kirjastot). Jos varaat ajan, saavuthan ajoissa. Käyttämätön aika voidaan luovuttaa seuraavalle käyttäjälle 15 minuutin kuluttua varauksen alkamisesta.

Pääkirjastossa omatoimituntien (klo 10.00 - 12.00) aikana kaikkia yleisökoneita voi käyttää ilman varausta. Huomioithan kuitenkin, että koneet saattavat olla kirjastossa vierailevien koululaisryhmien käytössä.

Käytön rajoitukset

Henkilökunta voi puuttua häiritsevään tai epäasialliseen käyttöön.

Tietotekniikka- ja verkkopalveluopastus kirjastoissa

Kirjastojen henkilökunta opastaa pääasiallisesti Keski-kirjastojen verkkokirjaston ja e-aineistopalvelujen käytössä.

Yleisökoneiden ja yleisökopiokoneen käyttö tapahtuu omatoimiperiaatteella, mutta tiskipalveluaikana opastamme tarvittaessa tulostuksessa, kopioinnissa ja skannauksessa. Ohjelmistojen (tekstinkäsittely ym.) ja muiden kuin Keski-kirjastojen omien verkkopalveluiden käytössä opastamme mahdollisuuksien mukaan. Kirjaston oma henkilökunta ei pääsääntöisesti anna laitetukea omien mobiililaitteiden käyttöön.

Tulostus- ja kopiohinnasto

Pääkirjastossa tulosteet ja kopiot voi maksaa omatoimiaikana (klo 10.00 - 12.00) tasarahalla itsepalvelukopiokoneen vieressä olevaan laatikkoon.

Tulosteet ja kopiot

 • A4 - 0,20€ / sivu  (sis. alv.)
 • A3 - 0,30€ / sivu (sis. alv.)

Skannauksesta ei peritä erillistä maksua

Mobiililaitteiden latauspisteet

Äänekosken ja Suolahden kirjastoissa on USB-latauspisteet asiakaslaitteille (iOS ja Android).

Suolahden kirjastossa latauskaapelin saa tiskiltä. Lataus on maksutonta, mutta huolehdithan itse omaisuudestasi.

Henkilökunta ei valvo lataukseen jätettyjä laitteita!

Tilat omalla laitteella työskentelyyn

Kirjastoissa voi työskennellä omalla kannettavalla tietokoneella useissa eri tiloissa.

Pääkirjastossa käytettävissä ovat:

 • kirjastosalin ja nuortenosaston lukupaikat
 • hiljaiseen työskentelyyn tarkoitettu tila alakerran musiikkiosastolla (ei ajanvarausta)
 • tutkijanhuone (alakerrassa, käyttö ajanvarauksella)

Huom! Tulostaminen omista laitteista kirjaston tulostimille ei toistaiseksi ole mahdollista, vain kirjastojen yleisökoneet ovat käytettävissä tulostukseen.

Langattomat WLAN-yleisöverkot kirjastoissa

Äänekosken, Suolahden, Sumiaisten ja Konginkankaan kirjastoissa on maksuton langaton verkko (WLAN) kannettavalla tietokoneella tai mobiililaitteilla käytettäväksi.

Verkot ovat käytettävissä myös ulkona kirjastorakennuksen välittömässä läheisyydessä. Verkon salasana on näkyvillä kirjaston sisätiloissa.

Kirjasto ei vastaa mahdollisista ongelmista tai vahingoista verkon käytön yhteydessä. Asiakkaan on huolehdittava oman laitteensa tietoturvasta.

Keski-kirjastojen tarjoamaa kotimaisten sanomalehtien Epress-lehtipalvelua voi käyttää omalla laitteella kirjaston langattomassa verkossa.

Digitointipiste

Pääkirjaston musiikkiosastolla on itsepalveluperiaatteella toimiva digitointipiste, jossa voi muuttaa omia analogisia tallenteita digitaaliseen muotoon.

Käyttö on maksutonta ja digitointi tehdään omille tallennusvälineille.Ääni- ja videotallenteiden digitointiin kuluva aika on sama kuin alkuperäisen tallenteen kesto. Kopiosuojattuja ostotallenteita ei tekijänoikeussyistä voi digitoida.

Digitointipiste toimii itsepalveluperiaatteella, mutta ensimmäiseksi käyttökerraksi kannattaa sopia opastuksesta laitteiden käyttöön.

Ajanvaraukset pääkirjaston neuvonnasta.

Pisteessä voi digitoida:

 • LP-levyjä
 • C-kasetteja
 • VHS-nauhoja (VHS- ja VHS-C-kasetit, ei HI8-nauhat)
 • valokuvia
 • negatiiveja ja dioja
 • musiikki: USB-muistitikku/ulkoinen USB-kovalevy/CD-R/W-lev
 • VHS-nauhat: USB-muistitikku / ulkoinen USB-kovalevy / DVD-R/W-levy (4,7Gb DVD-levylle voi digitoida n. 1,5h VHS-materiaalia, pidempiin nauhoihin tarvitaan DVD-R/W DL -levy)
 • diat/valokuvat: USB-muistitikku/ulkoinen kovalevy 

Tuo mukana omat tallennusvälineet!

Tyhjiä DVD-levyjä tallennukseen voi ostaa kirjastosta:

 • DVD-R/W -levy (4,7Gb) 2,00€
 • DVD-R/W DL -levy (8,5Gb) 4,00€

 

 

Kirjastot