Aikuisten liikunta

Mies pelaa jalkapalloa, näkyy jalat ja pallo.
Uusien valtakunnallisten liikuntapoliittisten linjausten ja Liikkuva aikuinen -ohjelman myötä Äänekoskella on käynnistetty vuoden 2022 alussa varhaisaikuisille, työikäisille ja eläkkeelle siirtyville kohdennettu terveyden edistämisen kolumivuotinen (2022-2024) kehittämishanke. Kaupunki tarjoaa maksutonta liikuntaneuvontaa sitä tarvitseville ja käynnistää työikäisille kohdennettuja liikuntaryhmiä.

Kesän matalan kynnyksen kesätreeniryhmät

Kunnossa kesälläkin. Tule hakemaan inspiraatiota, miten voisit kohentaa tai ylläpitää kuntoasi lähiliikuntapaikoilla. Eri kylillä, raiteilla, puistoissa, ulkokuntosaleilla ja kuntoportailla on aminioita treenauspaikkoja. Ei tarvitse olla aiempaa kokemusta näistä kohteista. Opetellaan yhdessä.

Ryhmät toteutetaan kesäkuussa ajalla 3.-28.6.2024

 • Maanantaisin klo 15.30-16.15 Kahvakuulajumppa (Äänekoski, Mikonpuiston monitoimiareena)
  oma kahvakuula suositellaan otettavaksi mukaan, ohjaajalla noin 10 kuulaa
 • Tiistaisin klo 10-11.30 Kesätreeni Hietaman ulkokuntoilupihalla ja pururadalla
 • Tiistaisin klo 12.30-14 Kesätreeni Honkolan ulkokuntoilupihalla ja kuntoportaissa
 • Tiistaisin klo 17-18.30 Kesätreeni Rantapuiston ulkokuntoilupihalla ja kuntoportaissa
 • Torstaisin klo 17-18.30 Kesätreeni Suolahden sataman ulkokuntoilupihalta Kukkumäen kuntoportaille

 Tulosta tästä muistilappu itsellesi. 

Kesätreenit

Aikuisille kunnan tarjoamaa yksilöllistä liikuntaneuvontaa 

 • Liikuntaneuvonnan tarkemmat kohderyhmät ovat kolmivuotisen hankkeen alussa esidiabetesta ja diabetesta sairastavat, painonhallinnan kanssa kamppailevat sekä erilaisista syistä mielenterveyden häiriöiden myötä liikkumistottumuksensa hylänneet ja uutta kipinää ja apua liikkeelle lähdössä kaipaavat. Neuvonnassa ei painotu pelkästään liikuntaneuvonta, vaan asiakkaan tilannetta tarkastellaan kokonaisuutena, tähtäimenä terveellinen elämäntapa. 
 • Kunnan liikuntaneuvontaan voi tulla Äänekosken terveysaseman liikuntalähetteellä joko diabetesneuvolasta, fysioterapiasta, sairaanhoidon vastaanotolta tai vaikka lääkärin vastaanotolta. Yhteistyökumppaninamme ovat myös Ilona ry ja Mehiläisen Äänekosken työterveysasema, joiden kautta kuntalainen voi saada lisää tietoa liikuntaneuvonnasta. Mutta myös oma yhteydenotto riittää, ja voi olla ensimmäinen askel terveellisempään elämäntapaan.
 • Liikuntaa ja liikkeelle lähtöä rakennetaan yhdessä asiakkaan kanssa. Puolen vuoden ajan projektityöntekijä saattelee asiakkaan matkaa ja pikkuhiljaa löydetään kullekin sopiva tapa lisätä askeleita arkeen. Tapaamisia on liikunnnaohjaajan kanssa puolen vuoden aikana 5-7 riippuen asiakkaan yksilöllisistä tarpeista. 

Mikäli koet, että liikuntaneuvonnasta voisi olla hyötyä juuri sinulle, ota yhteyttä liikunnanohjaajaan niin jutellaan lisää. 

Kuntopiiri-harjoittelu syksyllä 2024

 • Tiistaisin klo 16-17 Liikuntatalon Hurrikaani-salissa Äänekoskella suosittu kuntopiiriryhmä. 
 • Ajalla 27.8. - 10.12.2025
 • Hinta 35 € / lukukausi
 • Ryhmä on tarkoitettu terveytensä kannalta liian vähän liikkuville työikäisille ja juuri eläköityneille henkilöille.
 • Ilmoittautumiset ja tiedustelut liikuntaneuvojalta 1.8.2025 alkaen (yhteystiedot alempana).

Kuntosalistartti syksyllä 2024

 • Torstaisin klo 16.15-17.15 Suolahden uimahallin kuntosalilla Kuntosalistartti-ryhmä. 
 • Ajalla 5.9. - 12.12.2025
 • Hinta 35 € / lukukausi
 • Ryhmä on tarkoitettu terveytensä kannalta liian vähän liikkuville työikäisille ja juuri eläköityneille henkilöille.
 • Ilmoittautumiset ja tiedustelut liikuntaneuvojalta 1.8.2025 alkaen (yhteystiedot alempana).

XL-vesijumppa syksyllä 2024

 

 

Aikuisten terveysluennot, terveyden teemaviikot ja testauspäivät

Edellä mainittuun liikuntaneuvontaprojektiin liittyen Äänekoskella käynnistetään myös liikunnallisen elämäntavan edistämisen hengessä työikäisille suunnattuja terveysluentoja, joita on tarkoitus pitää vuosittain. Luentoja voi tulla kuuntelemaan paikan päälle tai liittyä mukaan virtuaalisesti. 

Joka syksy ja kevät järjestetään Äänekoski liikkeessä -teemapäivä, joissa on esimerkiksi erilaisia yhteisöjä esittelemässä omaa toimintaansa. Päivissä on mahdollisuus myös tehdä pienimuotoisia kuntotestauksia sekä tutustua erilaisiin liikuntalajeihin lyhyissä non stop -workshopeissa. Päivissä on myös aimo annos uusinta tietoa terveysliikunnan annostelusta ja kunnan sekä yhteisöjen meneillään olevasta toiminnasta terveyden edistämisen eteen.

Valtakunnalliset terveyden teemapäivät ja -viikot tullaan huomioimaan osana kunnan liikuntatoimintaa entistä järjestelmällisemmin vuosikellossa. Esimerkiksi huhtikuisesta opiskelijoiden mielenterveyspäivästä pyritään saamaan Äänekoskelle perinne ja eri terveysjärjestöjen teemaviikot ja -päivät, kuten valtakunnallinen diabetespäivä, halutaan saada näkyvämmäksi osaksi koko kunnan toimintaa

Luennoista ja muista tapahtumista tiedotetaan aina lisää aikataulujen tarkentuessa. Seuraa kaupungin tapahtumakalenteria.

Lisätietoja AIKUISTEN LIIKUNNASTA ja terveysliikuntaprojektista:

Äänekoski liikkeessä -terveysliikuntaprojekti
Liikuntaneuvoja
Anu Kaajalahti (lomalla 1.-31.7.2024)
040 190 2748
anu.kaajalahti@aanekoski.fi

Liikunta