Pölyttäjät ja luonnon monimuotoisuus

Pölyttäjä on eläin, joka pölyttää kasvin kuljettamalla siitepölyä. Suurin osa pölyttäjistä on hyönteispölyttäjiä. Pölyttäviä hyönteisryhmiä on useita. Kimalaiset ja mehiläiset ovat tärkeimpiä pölyttäjiä, mutta eri kasvit tarvitsevat eri lajeja. Pölyttäjinä voivat toimia myös kovakuoriaiset, perhoset tai muurahaiset. Suomessa yksi tärkeimmistä pölyttäjistä on mesipistiäinen.

Vaikka tarhamehiläisellä voi olla suuri merkitys paikallisesti, tarhamehiläinen voi hoitaa vain muutaman prosentin koko maan kasvien pölytystarpeesta. On siis erityisen tärkeää huolehtia ympäristömme omista erakkomehiläisistä, kimalaisista ja kukkakärpäsistä. Arvokkaat metsämarjamme ovat lähes täysin riippuvaisia luonnonvaraisista pölyttäjistä.

Pölyttäjät ovat meille elintärkeitä, sillä yli 75 % maapallomme tärkeimmistä ruokakasveista on riippuvaisia hyönteispölytyksestä. Ilman pölyttäjiä ruokavaliostamme puuttuisivat esimerkiksi marjat, hedelmät, useimmat vihannekset, pähkinät, mantelit, kahvi ja kaakao. Jos pölyttäjät vähenevät, ruoantuotanto vaarantuu kaikkialla maailmassa.

Luonnon monimuotoisuudella tarkoitetaan maapallon lajien ja eliöyhteisöjen kirjoa. Jokaisella kasvi- ja eläinlajilla on oma tehtävänsä luonnossa ja paikkansa ravintoketjussa.

Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on laaja asia, mutta itse kukin voi vaikuttaa siihen suosimalla kestäviä ekologisia arvoja arjessaan. Valitsemalla kotimaista luomutuotantoa voimme vaikuttaa maatalouteemme. Luomumaatalous on yksi keskeisimmistä tekijöistä pölyttäjien hyvinvoinnin kannalta. Voimme myös jättää elintilaa luonnonvaraisille kasveille omassa ympäristössämme. Siten tarjoamme helposti pölyttäjille ravintoa koko kasvukauden ajan. Niitty, pajukko, leikkaamaton nurmikko ja voikukat pihan reunassa ovat kädenojennus pölyttäjille.

Pörriäispuutarha on helppo jokamiehen keino lisätä monimuotoisuutta omassa pihassa. Kimalaiset, mehiläiset, ampiaiset ja perhoset viihtyvät runsaslajisessa puutarhassa, jossa on paljon kukkivia kasveja. Se houkuttelee paikalle pölyttäviä hyönteisiäkin. Pölyttäjät pitävät kurissa puutarhan tuholais- ja tautikantaa. Myös monet kukkivat rikkakasvit ovat pölyttäjille tärkeitä. Luonnonmukainen istutus hyödyttää sekä hyönteisiä että koko puutarhaa.