Lintujen talviruokinta

Omalla pihalla lintuja saa ruokkia vapaasti. Jos lintuja aikoo ruokkia taloyhtiön alueella, kannattaa pelisäännöt sopia taloyhtiön ja naapureiden kanssa. Ruokinnasta ei saa aiheutua terveys- tai hygieniahaittaa naapureille tai lähiympäristölle. 

Yleisillä alueilla, kuten puistoissa tai virkistysalueilla, lintujen ruokintaan tarvitaan maanomistajan lupa. Taloyhtiö voi kieltää tai rajoittaa järjestyssäännöissään lintujen ruokintaa pihoilla, parvekkeilla tai ikkunalaudoilla. 

Ruokinnasta ei saa aiheutua terveys- tai hygieniahaittaa naapureille tai lähiympäristölle. Huolehdi, että rotat, hiiret tai haittalinnut eivät pääse ruokintapaikalle. Lopeta ruokinta, jos lähiympäristö likaantuu tai haittalinnut tai rotat lisääntyvät alueella. 

Ruokintapaikan sijoittamisessa on syytä ottaa huomioon tarpeeksi suuri etäisyys rakennuksista, etteivät linnut lennä ikkunoita päin. Tuuheat puut ja pensaat tarjoavat ruokintapaikalla kävijöille suojaa. Ruoki lintuja lintulaudalle, maassa olevat ruuat houkuttelevat paikalle rottia ja muita haittaeläimiä. Paikka kannattaa valita myös niin, etteivät kissat pääse nappamaan ruokailijoita.

Lintuja ei tarvitse ruokkia kesällä, koska ne löytävät luonnosta tarvitsemansa ravinnon. Kesällä tarjottu siemenravinto saattaa myös haitata pikkulintujen poikasten kasvua, sillä siementen ja talin ravintosisältö on erilainen kuin poikasten luontaisessa hyönteisravinnossa. Yksipuolinen ja väärä ravinto voi aiheuttaa poikasille parantumattomia ja lentämisen estäviä siipien luuston kehitysvaurioita. Lisäksi lämpimässä taudit leviävät ruokintapaikoilla herkästi.

Mitä linnuille voi antaa ravinnoksi?

Linnuille voi antaa esimerkiksi maapähkinöitä, auringonkukansiemeniä, talia, kauraa tai hirssiä. Ruokia valitessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia kotimaisia tuotteita. Kun talviruokinta on aloitettu, sitä ei pidä lopettaa ennen kevättä. Ruokintaa ei kuitenkaan pidä jatkaa enää pesimäkauden alkaessa.

Näin ruokit lintuja:

  • käytä ruokinta-automaattia tai lintulautaa  
  • anna vain lintujen ruokintaan soveltuvaa ravintoa 
  • älä anna linnuille elintarvikejätettä  
  • pidä ruokintapaikan alusta puhtaana 

LISÄTIETOJA:

BirdLife Suomi ry 

Ympäristötarkastaja
Anna Kervola
040 568 1470
anna.kervola@aanekoski.fi

Ympäristö ja luonto