Äänekosken Vanhustenviikon avajaispuhe

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jari Halttusen puhe Vanhustenviikon avajaistapahtumassa 3.10.2022

Vanhustenviikko ja -päivä ovat Suomessa yksi pisimpään juhlittu, valtakunnallinen teematapahtuma. Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina ja sitä seuraava viikko on vanhustenviikko. Valtakunnallinen vanhustenpäivän pääjuhla vietettiin eilen Savonlinnassa.

Tänä vuonna vanhustenviikon teemana on ”Yhdessä luontoon - joka iän oikeus”.

Teemaviikolla jokaiselle päivälle on oma teemansa, näin on myös täällä Äänekoskella, jossa teemaviikon ohjelmasta vastaa vanhusneuvosto. Luvassa on musiikkia ja laulua, letunpaistoa, hyvinvointihoitoja ja onpa Eläkeliiton keilailun piirinmestaruuskisatkin Pankkarilla. Torstain kauppa- ja ulkoilukierrokselle pääsee kätevästi mukaan kauempaakin kyläbussilla.

On hyvä, että vanhuksilla on oma teemaviikkonsa, mutta minun mielestäni vanhuksia on muistettava muulloinkin.

Jokainen iästä riippumatta kaipaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. On tärkeää, että vanhetessaan saa säilyttää niitä asioita, jotka kokee merkityksellisinä. Yksinäisyyttä voi kokea myös muiden ihmisten seurassa, vaikkapa palvelukodissa. Erilaisuuden ja ulkopuolisuuden kokemus voi tuntua erityisen kipeältä.

Liian usein kuulen, kuinka ikäihminen on yksinäinen ja ei tahdo selvitä päivärutiineistaan.  Tässä asiassa meidän vanhuuttamme vielä odottavien on syytä ryhdistäytyä. Puhumme usein, että pitäisi käydä tapaamassa taikka edes soittaa, mutta kun ei ehditä.  Miksemme ottaisi tavoitteeksemme, että kävisimmekin vanhuksen luona viikoittain? Taikka ottaisimme yhteyttä vaikkapa netin kautta esimerkiksi tabletilla. Kasvojen näkeminen on todella tärkeää ja se on puhelinsoittoa paljon ilahduttavampi tapa olla yhteydessä.

Oma mummoni halusi usein lähteä autoajelulle, kävimme yhdessä katsomassa tuttuja paikkoja ja mummoni kertoi mielenkiintoisia juttuja nuoruudestaan. Ne olivat mukavia hetkiä ja se oli meille molemmille tärkeää. Samalla tuli tietoa mummoni voinnista ja hoivan tarpeesta. 

Suomessa ikääntyneet voivat yleisesti ottaen hyvin. Usein tai jatkuvasti yksinäisyyttä kokee noin joka kymmenes yli 75-vuotias ja kaikkein vanhemmat tuntevat yksinäisyyttä muita useammin.

Vanhusten yksinäisyys ja syrjäytyminen on lisääntynyt korona-aikana. Palvelutaloissa on ollut sulkuja ja omaiset eivät ole saaneet tavata vanhempiaan. Myös kotona asuvien vanhusten luona vierailut ovat olleet haastavia, jotta vanhus ei saisi vahingossa virustartuntaa.

Minua huolestuttaa kovasti vanhuspalveluiden tilanne ja hoidon saaminen. Hoitajamitoitusta ollaan nostamassa portaittain 0,7 per asukas. Meillä on kuitenkin pulaa koulutetuista ja osaavista hoitajista, tähän asiaan on saatava parannus.

Poliisin työssäni tapaan toisinaan vanhuksia, jotka ovat olleet yksinäisiä vuosikausien ajan. Usein joudun sellaiselle tehtävälle, että omaiset soittavat hätäkeskukseen, kun eivät ole saaneet yhteyttä omaiseensa pitkään aikaan. Valitettavan usein viranomainen tuntuu olevan ainoa välittävä lähimmäinen yksin kotonaan asuvalle vanhukselle.

Itselläni on tapana viedä parille ikäihmiselle syksyn satoa metsästä, pieni ämpärillinen puolukoita suppilovahveroiden ja hirvenlihan kera on otettu aina ilolla vastaan ja samalla tulee kerrottua kuulumiset puolin ja toisin.  Voinkin sanoa, että vanhusten viikon teema, ”yhdessä luontoon”, toimii myös hyvin kohdallani vaikkapa ”luonnosta hyvää” -teemana.

Meistä jokainen voi kantaa kortensa kekoon Vanhustenviikolla, vaikkapa käymällä tervehtimässä iäkästä naapuria, käydä ulkoilemassa tuttavan kanssa ja keitellä vaikkapa päiväkahvit. Mutta eiköhän me voitaisi pitää huolta siitä, että meillä on vanhustenviikko joka viikko.

Kiitos kun sain tulla tänään puhumaan avaussanat ja toivotan kaikille hyvää vanhustenviikkoa!

Lisätietoja Vanhustenviikon vietosta Äänekoskella: 
https://www.aanekoski.fi/uutiset/vanhusneuvosto-puuhaa-aanekoskella-vanhustenviikon-tapahtumia

Muokattu 3.10.2022