Käyttömaksuhinnasto

Kaupungin tilojen käyttömaksut 1.6.2024 alkaen. Tilojen käyttömaksut on jaettu neljään hintatasoon käyttäjäryhmittäin. Alla olevat periaatteet koskevat kaikkien tilojen käyttömaksuja. Mahdolliset täydennykset periaatteisiin on kerrottu tilakohtaisten hinnastojen yhteydessä.

Sisäliikuntatilat

Äänekosken kaupunki tarjoaa monipuoliset liikuntapaikat eri liikuntamuotojen harrastamiseen. Oli lajina sitten koripallo, jääkiekko, uinti tai vaikka keilaaminen, on kaupungin ja yksityisten palveluntarjoajien tiloissa hyvä harrastaa. Tutustu sisäliikuntapaikkoihin

Sisäliikunta – käyttömaksut 

Ulkoliikuntatilat

Kaupungin ulkoliikuntapaikat mahdollistavat monipuolisesti niin kesäiset kuin talvisetkin harrasteet. Kaupungin ylläpitämät hiihtoladut kulkevat kaupungin eri taajamissa, jäällä ja maastossa. Kesällä on helppo aloittaa vaikkapa frisbeegolf. Tutustu ulkoliikuntapaikkoihin

Ulkoliikuntatilat – käyttömaksut 

Kulttuuritilat (myös Hiskin mökki ja sauna)

Tutustu kaupungin kulttuuritiloihin, täältä löydät myös Hiskin mökin ja saunan hinnaston. Näyttelytoiminta on ilmaista. Mikäli tilassa järjestetään tapahtuma, joka olisi periaatteiden mukaan maksullista, peritään käyttömaksua kaikkien tilojen osalta kiinteä päiväkohtainen 10 €:n (alv 0 %) maksu.

Kulttuuritilat – käyttömaksut 

Kokoustilat

Pieni kokoustila on alle 50 m² ja niitä löytyy mm. kaupungintalolta, Liikuntatalolta, Painotalolta, Liikuntapuiston huoltorakennuksesta ja Äänekoski Areena Pankkarista. Iso kokoustila on yli 50 m², esim. Kaupungintalon kokoushuone 115.

Kokoustilat – käyttömaksut 

Koulujen muut tilat

Kaupunki tarjoaa mm. kotitalouden, tekstiilityön, kuvaamataidon ja musiikin luokkatiloja. Maksuttomia ovat alle kouluikäisten lasten ilmaisen harrastustoiminnan vaatimat tilat. 

Koulujen muut tilat – käyttömaksut 

Puistot ja yleiset alueet

Puistojen ja yleisten alueiden käyttö on lähtökohtaisesti maksutonta. Käyttöoikeutta puistoissa ja yleisillä alueilla järjestettäviin tapahtumiin haetaan erillisellä lomakkeella. Järjestettäessä suurta tapahtumaa, noudatetaan käyttömaksuhinnaston suuren tapahtuman (alla lisää) periaatteita ja käyttömaksuja.

Leirintäalueet

Kangaslammen leirikeskuksen ja Kovalan majan käyttökausi alkaa vuosittain 1.5. ja päättyy 31.10. Käyttökauden aloitus ja lopetus ovat säävarauksella ja päivämääriin voi tulla muutoksia.

Leirintäalueet – käyttömaksut 

Venepaikat

Koko Äänekosken alueella on 12 satamaa, 47 vierasvenepaikkaa, 539 laituripaikkaa ja 222 soutuvenepaikkaa. Vierasvenelaiturit sijaitsevat Äänekosken, Kuhnamon, Suolahden, Sumiaisten ja Konginkankaan satamissa sekä Liimattalassa. Lue lisää

 Venepaikat – käyttömaksut 

Varastotilat – Kulttuurikeskus Painotalo

Äänekosken keskustassa sijaitseva Kulttuurikeskus Painotalo palvelee monenlaisia tapahtumajärjestäjien tarpeita. Tiloista peritään kiinteä maksu, joka on 2 € m² / kk sis. alv 24 % (1,61 € alv 0 %), sisältää sähkön ja lämmön, ei vettä). Lue lisää Painotalosta.

Suuret tapahtumat

Suuren tapahtuman, johon osallistuu yli 200 henkilöä, järjestämiseen haetaan tilan käyttöoikeutta erillisellä lomakkeella

Suuret tapahtumat – käyttömaksut

Tapahtuma katsotaan suureksi, kun: 

  • osallistujamäärä ylittää 200 henkilöä; tai 
  • mikäli tilaisuuden luonne tai järjestämispaikka edellyttää toimenpiteitä järjestyksen tai turvallisuuden ylläpitämiseksi tai sivullisille ja ympäristölle aiheutuvan haitan estämiseksi taikka erityisiä liikennejärjestelyjä. 
  • tapahtuman järjestäminen vaatii erityisjärjestelyjä 

Tämä ei koske kuitenkaan normaaleja sarjapelejä, konsertteja tai teatteri-/ tanssiesityksiä. 

Suuria tapahtumia voidaan järjestää: 

  1. Puistoalueet, torialueet, keskusaukio, uimarannat, urheilukentät ja muut kentät, satamat, Wanhan Aseman ympäristö (ulkoalueet). 
  2. Painotalo muussa kuin esityskäytössä, Liikuntatalo, Äänekoski Areena Pankkari, lukio. 

Koko käyttömaksuhinnasto yhtenä dokumenttina

Käyttömaksujen periaatteet

Tilojen käyttömaksut on jaettu neljään hintatasoon käyttäjäryhmittäin. Alla olevat periaatteet koskevat kaikkien tilojen käyttömaksuja. Mahdolliset täydennykset periaatteisiin on kerrottu tilakohtaisten hinnastojen yhteydessä. Muut tilat ja rakennukset, joita ei ole tässä hinnastossa mainittu, ei ole tarkoitettu julkiseen käyttöön.

Käyttäjäryhmä 1 - juniorit Äänekoskelaisten rekisteröityjen yhdistysten alle 19-vuotiaat
Käyttäjäryhmä 2 - seurat,  yhdistykset Äänekoskelaisten rekisteröityjen yhdistysten 19-vuotta täyttäneet ja sekaryhmät, yksityiset päiväkodit
Käyttäjäryhmä 3 - oppilaitokset 2.asteen oppilaitokset, yksityishenkilöt
Käyttäjäryhmä 4 - Muut käyttäjät Hyvinvointialueet, yritykset, ammatinharjoittajat ja muut käyttäjät (esim. muualle kuin Äänekoskelle rekisteröityneet yhdistykset)

Päivitetyt hinnat astuvat voimaan 1.6.2024 alkaen. 

Äänekoskelaisella rekisteröidyllä yhdistyksellä tarkoitetaan sellaista yhdistystä, jonka yhdistysrekisteriin merkitty kotipaikka on Äänekosken kaupunki. 

Sotiemme veteraanit voivat käyttää liikuntatiloja maksutta. Sotiemme veteraaneilla tarkoitetaan henkilöitä, joilla on rintamasotilas-, rintamapalvelus- tai rintamatunnus tai ulkomaalaisen rintamasotilastunnus. 

Käyttäjäryhmään 1 luetaan myös perusopetuksen luokat silloin, kun luokka järjestää toimintaa vanhempaintoimikuntavetoisesti koulu- tai nuorisotiloissa. 

Käyttäjäryhmien maksuttomat vuorot, joihin osallistuvat maksavat osallistumis- tai kurssimaksun, ovat maksullisia (ei koske järjestöjen normaaleja jäsen- tai lisenssimaksuja). Maksun perusteena on tällöin Käyttäjäryhmän 2 maksusta 50 % ja käyttömaksu peritään vain varsinaisen tapahtuman keston ajalta. Hakijan on osoitettava hakemuksessaan, että vuoro on tarkoitettu alle 19-vuotiaille. 

Aikuisten ja junioreiden sekaryhmät ovat maksullisia. Mikäli haettu ja myönnetty vuoro osoittautuu vuoron myöntämisen jälkeen sekaryhmäksi, peritään käytöstä käyttömaksu takautuvasti. Mikäli tilojen käytöstä aiheutuu ylimääräisiä siivous-, kiinteistönhoitaja-, avainten/ovien ohjelmointi- tai muita kustannuksia, maksaa tilan käyttäjä kustannukset. Tilan käyttäjä on vastuussa ylimääräisistä kustannuksista myös silloin, kun tilan käyttö on muuten maksutonta. 

Siivouskustannusten osalta poikkeuksen muodostavat elokuun alusta toukokuun loppuun myönnetyt vakiovuorot sekä yksittäiset viikonloppuvuorot, joiden osalta mahdollisia ylimääräisiä siivouskustannuksia ei veloiteta käyttäjiltä, vaan kaupunki vastaa näistä kustannuksista. 

Tilan käyttäjälle annetaan veloituksetta yksi avain tai taataan ovien aukiolo. Mikäli tilan käyttöaika muuttuu tai käyttäjä tarvitsee useita avaimia, vastaa tilan käyttäjä kustannuksista. 

Tilan käyttäjällä on mahdollista käyttää tilassa olevia äänentoistolaitteita ja valotekniikkaa, mikäli käytön luonne sitä edellyttää. Asiasta on sovittava erikseen teknisen hallinnon tai kulttuuri- liikuntatilojen osalta kulttuuri- ja liikuntatoimen kanssa. Äänentoiston ja valotekniikan käyttäminen edellyttää aina tapahtumateknikon työpanosta ja/tai läsnäoloa, joka laskutetaan erikseen toteutuneen mukaan. Painotalolla ja Suolahtisalissa tapahtumateknikon on oltava paikalla varauksen ajan. 

Suurten tapahtumien ja otteluiden/turnausten osalta arvioidaan tapahtumakohtaisesti vahtimestarin tai kiinteistönhoitajan paikallaolon tarve tapahtumien aikana (ei koske ulkoalueita). Vahtimestarin tai kiinteistönhoitajan paikallaolon tarve määritellään varauksen yhteydessä. Tapahtuman luoneesta ja kohteesta riippuen vahtimestarin tai kiinteistönhoitajan paikallaolo voidaan katsoa välttämättömäksi, jolloin kulut laskutetaan hinnaston mukaisesti. 

Varatuille vuoroille tulee saapua vasta varauksen alettua ja vuoroilta tulee poistua sovittuna aikana. Mikäli liian aikaisesta saapumisesta tai myöhäisestä poistumisesta aiheutuu hälytys, laskutetaan vartijan hälytyskäynnin kulut hinnaston mukaisesti. 

Käyttömaksu ja ylimääräiset kustannukset laskutetaan käytön jälkeen. Vakiovuorot laskutetaan varauksen mukaan kuukausittain, ellei myönnettyä vuoroa ole peruutettu ohjeiden mukaisesti. 

Mikäli tilaan tarvitsee levittää suojamatto tai asentaa pelilaitoja (salibandy), ja tähän kuluu vuorosta enemmän kuin 15 minuuttia, ei valmisteluun/purkamiseen 15 minuuttia ylittävältä osalta peritä käyttömaksua. Tästä tulee sopia erikseen tilojen käytöstä päättävän tahon kanssa. Messumatotuksen ja salibandymatotuksen asennuksesta peritään erillismaksu, matotuksien tarve arvioidaan varausten yhteydessä. 

Esimerkki: Käyttäjälle on myönnetty kahden tunnin vuoro salibandyharjoituksiin. Käyttäjältä kuluu puoli tuntia laitojen asentamiseen ja purkamiseen. Käyttäjältä laskutettava aika on tunti ja 45 minuuttia. 

Tilan käyttömaksu on pääsääntöisesti €/tunti. Maksuihin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero. Arvonlisäveron määrittelyssä noudatetaan voimassa olevaa arvonlisäverolainsäädäntöä. Mikäli tila varataan kokonaan, on tunnin maksu kunkin käyttäjäryhmän perushinta. Mikäli tila jaetaan, on puolikkaan salin maksu 1/2 käyttömaksusta ja 1/3 salin maksu 1/3 käyttömaksusta. Tila on oltava jaettavissa lohkoihin olemassa olevalla laskettavalla väliverholla kahteen tai useampaan lohkoon. 

Käyttövuoroja myönnettäessä ensisijalla on järjestäytynyt toiminta. 

Kaupungin henkilöstöä edustavilla ammattijärjestöillä on oikeus käyttää maksutta tiloja työsuhdeasioiden ja järjestötehtävien hoitamista varten. Huomioitavaa on, ettei kaikki tilojen käyttö esimerkiksi koulutustoiminnan osalta ole maksutonta, vaan maksuttomuus riippuu tilaisuuden sisällöstä. Kaupunki osoittaa soveltuvan tilan. Tilojen käytöstä ei saa aiheutua haittaa työnantajan toiminnalle. 

Tilaisuudet, joissa on ministeritason vieraita, ovat maksuttomia, mikäli paikalla on kaupungin virkamiesedustaja. 

Hinnastossa esitetyt vuorokausihinnat ovat pääosin klo 12.00 - seuraava vuorokausi klo 12.00. Tarvittaessa tilan varausta voidaan muokata tapauskohtaisesti. 

Tekninen johtaja voi tilatyöryhmän ehdotuksen perusteella tarvittaessa määritellä hinnan tapauskohtaisesti erityistilaisuuksille tai –vuoroille, joille ei löydy hinnastosta hintaa. 

Varausten peruutukset 

Myönnetyt vuorot tulee perua seitsemän (7) vuorokautta ennen vuoron alkua. Määräajassa perutuista vuoroista ei peritä maksua. Perumiset ja muutokset pitää aina vahvistaa kirjallisesti käyttövuoron myöntäjälle. Kaikista määräajan jälkeen perutuista vuoroista peritään hinnaston mukainen maksu. Myös perumatta jätetyistä ja käyttämättömistä vuoroista peritään hinnaston mukainen maksu. 

Kangaslammen leirikeskuksen osalta myönnetyt vuorot tulee perua 14 vuorokautta ennen vuoron alkua. Määräajassa perutuista vuoroista ei peritä maksua. Perumiset ja muutokset pitää aina vahvistaa kirjallisesti käyttövuoron myöntäjälle. Kaikista määräajan jälkeen perutuista vuoroista peritään hinnaston mukainen maksu. Myös perumatta jätetyistä ja käyttämättömistä vuoroista peritään hinnaston mukainen maksu. 

Ottelut, turnaukset, kilpailut ja tapahtumat 

Otteluihin, turnauksiin ja kilpailuihin varattavien vuorojen maksukerroin on 1,5 suhteessa kyseisen käyttäjäryhmän ja tilan harjoitusvuoron maksuun. Käyttäjäryhmän 1 turnaukset ovat maksuttomia ulkokentillä. Ottelut, turnaukset ja kilpailut ovat sisätiloissa maksuttomia käyttäjäryhmän 1 kohdalla, mikäli ottelusta/turnauksesta/kilpailusta ei peritä osallistumis- tai pääsymaksua. 

Merkittävät kansallisen ja kansainvälisen tason kilpailut (esim. SM-kilpailut) ovat maksuttomia, pois lukien sarjapelit (koripallo, salibandy, tikanheitto tmv.). Maksuttomuutta haetaan erillisellä lomakkeella ja maksuttomuuden hyväksyy tekninen johtaja. 

Pienten tapahtumien maksukerroin on 1,5, suhteessa kyseisen käyttäjäryhmän ja tilan maksuun. Pienissä tapahtumissa sovelletaan tarpeellisin osin suurten tapahtumien periaatteita. Suuret tapahtumat määritelty erikseen aiemmin tällä sivulla.