Kulttuuri- ja liikuntapalkitsemiset

Äänekosken kaupunki palkitsee vuosittain ansioituneita kulttuurialan toimijoita sekä hyvin menestyneitä urheilijoita, valmentajia, ohjaajia sekä seuratyössä ja liikunnan parissa ansioituneita tunnustuspalkinnoilla. Kulttuuri- ja liikuntatoimi pyytää asukkailta ja yhteisöiltä ehdokkaita palkittavista. 

Tunnuspalkintojen lisäksi jaetaan stipendisäännön mukaisesti urheilijoille tai -joukkueille rahastipendit SM-tasolla menestymisestä. 

Kilpailullisen menestymisen ohella vaihtoehtoisena kriteerinä on osassa tunnustuspalkintoja, että valittava on omalla toiminnallaan edistänyt myönteisesti liikuntaa Äänekoskella sekä vienyt positiivisesti Äänekosken imagoa ja liikunnallisuutta maailmalle. 

"Vuoden Liikuntatateko" palkitaan Keski-Suomen Urheilugaalassa - Ehdotukset 29.11.2023 mennessä

Keski-Suomen Liikunta ry on vuosittaisessa Keski-Suomen Urheilugaalassa palkinnut kuntien liikuttajia ”Vuoden liikuntateko” palkinnolla. Kukin kunta ehdottaa tähän oman ehdokkaansa. Urheilugaala pidetään seuraavan kerran pe 26.1.2024 Scandic Laajavuoressa.  

Kulttuuri- ja liikuntatoimi pyytää kuntalaisilta ja yhteisöiltä ehdokkaita vuoden 2023 äänekoskelaiseksi liikuntateoksi. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta valitsee näiden joukosta joulukuun kokouksessaan Äänekosken ehdokkaan edustamaan Keski-Suomen Urheilugaalaan. Vuonna 2022 Äänekosken liikuntateoksi valittiin Suolahden Halloween-kävely.

Kriteerit: Vuoden Liikuntateko 2023 ehdokas voi olla äänekoskelainen henkilö tai omalla toiminnallaan Äänekoskella merkitsevästi liikuntaa edistänyt henkilö, järjestö tai tapahtuma.

Vuoden Liikuntateko 2023 -ehdotusten jättäminen on päättynyt keskiviikkona 29.11.2023 klo 23.59.

Muut liikunnan ja urheilun tunnustuspalkinnot
- Ehdotukset 31.12.2023 mennessä

Kulttuuri- ja liikuntatoimi pyytää urheiluseuroilta esitykset vuoden parhaista urheilijoista, valmentajista / ohjaajista / seuratoimihenkilöistä sekä liikunnan parissa ansioituneista henkilöistä. Lisäksi palkitsemiskategorioihin 1, 5 ja 6 kaikki kuntalaiset voivat ehdottaa toimijoita alla olevien verkkosivulinkkien kautta. 

Ehdotusten on oltava perillä ilmoitettuun määräaikaan mennessä. Kulttuuri- ja liikuntatoimisto ei kerää, eikä pidä kirjaa eri lajien saavutuksista. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta tekee päätökset palkittavista esitysten pohjalta. 

Mikäli johonkin kategoriaan ei tule esityksiä, palkintoa ei jaeta. 

Tunnustuspalkintojen palkitsemiskategorioissa urheilijoiden, joukkueiden sekä valmentajien / ohjaajien / seuratoimihenkilöiden tulee olla äänekoskelaisia JA edustaa äänekoskelaista urheiluseuraa. Ensisijaisena kriteerinä näissä kategorioissa on kilpailullinen menestys Suomessa merkittävässä asemassa olevassa urheilumuodossa.

Kriteerit: Katso Palkitsemissäännöt (pdf)

Ehdota Vuoden Urheiluteko 2023 verkkolomakkeella

Ehdota Vuoden Urheilija 2023 verkkolomakkeella

Ehdota Vuoden Reilun Pelin joukkue 2023 verkkolomakkeella

Urheilu- ja liikuntaseurat:
Ehdota kaikki tunnustuspalkintojen saajat tähän joulukuussa tällä paperilomakkeella tai seuroille erikseen sähköpostitse toimitettavan verkkolomakelinkin kautta. Mikäli ette käytä verkkolomakelinkkiä, toimittakaa ehdotukset:

 • sähköpostiin liikunta.hallinto@aanekoski.fi skannaamalla, sähköpostin otsikkoon merkintä "Vuoden 2023 urheiluehdotukset" tai
 • postitse kirjekuorella Äänekosken kaupunki, Kulttuuri- ja liikuntalautakunta, Kalevankatu 2, 44100 Äänekoski (Painotalo), kuoreen merkintä "Vuoden 2023 urheiluehdotukset"

Ehdotuksien oltava perillä sunnuntaihin 31.12.2023 klo 23.59 mennessä.

Palkitsemiskategoriat 

1. VUODEN URHEILIJA

 • Hyvin menestynyt vuoden urheilija toimii hyvänä kilpaurheilijan esikuvana
 • Vuoden urheilija -tittelin voi saada vain yhden kerran
2. VUODEN NUORI URHEILIJA
 • Esitetyn nuoren urheilijan tulee olla iältään 14-17-vuotias
 • Arvioinnissa huomioidaan myös lajin kilpailutoiminnan laajuus
 • Perusteluissa huomioidaan lisäksi nuoren positiivisuus, päättäväisyys, yhteistyökyky ja myönteinen asenne elämää kohtaan
3. VUODEN VETERAANIURHEILIJA
 • Esitetyn urheilijan tulee kilpailla veteraanisarjoissa
 • Hän toimii hyvänä esikuvana oman kunnon vaalijasta myös myöhemmällä aikuisiällä
4. VUODEN VALMENTAJA / OHJAAJA / SEURATOIMIHENKILÖ
 • Valmentajan valmennettava urheilija / joukkue menestyy ja kehittyy
 • Ohjaaja tai seuratoimihenkilö on ansioitunut äänekoskelainen urheiluseuratoimija
 • Valmentajan/ohjaajan/seuratoimihenkilön panos on ollut merkittävä urheilijan tai joukkueen tai seuran menestymisen saavuttamiseksi
5. VUODEN REILUN PELIN JOUKKUE
 • Reilun Pelin joukkue noudattaa Reilun Pelin sääntöjä, jotka perustuvat ajatukseen jokaisen ihmisen yhtä suuresta ihmisarvosta ja luottamuksesta pelaajien ja toimijoiden kesken.
6. VUODEN URHEILUTEKO
 • Palkinto voidaan myöntää henkilölle, järjestölle tai tapahtumalle, joka on kuluneen vuoden aikana saavuttanut merkittävän kilpailullisen urheiluteon.
 • Palkinnon voi saada useamman kerran.

Urheilijastipendit
- Ehdotukset 31.12.2023 mennessä

Kaupunki jakaa tunnuspalkintojen lisäksi stipendisäännön mukaisesti urheilijoille tai joukkueille rahastipendit SM-tasolla menestymisestä. Olympia-, maailmanmestaruus-, Euroopanmestaruus- ja Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa ansioituneet palkitaan erikseen harkinnanvaraisilla stipendeillä.

Kulttuuri- ja liikuntatoimi pyytää urheiluseuroilta esitykset urheilijastipendin saajiksi. Kulttuuri- ja liikuntatoimi ei kerää eikä pidä kirjaa eri lajien saavutuksista. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta tekee päätökset palkittavista esitysten pohjalta. Mikäli johonkin kategoriaan ei tule esityksiä, palkintoa ei jaeta. 

Stipendisäännöissä on mainittu myös stipendien suuruudet. Suuruudet ovat voimassa toistaiseksi. Edellytyksenä stipendin myöntämiselle on, että kulttuuri- ja liikuntalautakunnalla on käytettävissään siihen määräraha. 

Kriteerit: Katso urheilijastipendien stipendisäännöt ja stipendien suuruudet tästä

Urheilu- ja liikuntaseurat:
Muistakaa ilmoittaa kaikki potentiaaliset urheilijastipendin saajat. Ehdottakaa urheilijastipendin saajat oheisella paperilomakkeella tai seuroille vielä erikseen sähköpostitse toimitettavan verkkolomakelinkin kautta. Toimittakaa lomake-ehdotukset

 • sähköpostiin liikunta.hallinto@aanekoski.fi skannaamalla, sähköpostin otsikkoon merkintä "Vuoden 2023 urheilustipendiehdotukset" tai
 • postitse kirjekuorella Äänekosken kaupunki, Kulttuuri- ja liikuntalautakunta, Kalevankatu 2, 44100 Äänekoski (Painotalo), kuoreen merkintä "Vuoden 2023 urheilustipendiehdotukset"

Ehdotuksien oltava perillä sunnuntaihin 31.12.2023 klo 23.59 mennessä.

Kulttuuripalkinnot - Ehdotukset 31.12.2023 mennessä

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta palkitsee vuosittain ansioituneita kulttuurialan toimijoita Äänekosken kaupungin kulttuuripalkinnolla. 

Palkinto on myönnetty usein keskisuomalaisen kuvataiteilijan teoksena tai rahapalkintoa. Arvo on ollut 500-1000 euroa. 

Kulttuuri- ja liikuntatoimi pyytää sähköisellä lomakkeella kuntalaisilta ehdotuksia Vuoden Kulttuuripalkinnon saajaksi. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta valitsee ehdotusten pohjalta Vuoden Kulttuuripalkinnon saajan.

Kulttuuripalkinnon ovat vuodesta 2007 alkaen saaneet seuraavat:

2007 Ritva ja Risto Lehmusoksa
2008 Jani Sohlman
2009 Kosken Laulu
2010 Erik Relander
2011 Duo Tornado
2012 Kari Dahlblom
2013 Hannu Wacklin
2014 Kömin Teatteri ja Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta
2015 Timo Hytönen
2016 Äänekosken Teatteri
2017 Vanhan Äänekosken kotiseutuyhdistys
2018 Marie Finne-Bray ja Piers Bray
2019 Olga Kolari
2020 Klassikkoteatteri, Ville-Veikko Liekkinen ja Äänekosken Taidepuisto
2021 Pilvi Honka
2022 Marjo Steffansson

Ehdota vuoden 2023 kulttuuripalkinnon saajaa verkkolomakkeella

Ehdotuksien oltava perillä sunnuntaihin 31.12.2023 klo 23.59 mennessä.

Kannustusstipendit

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta jakaa kannustusstipendit á 100 euroa nuorille taiteentekijöille.

Kulttuuri- ja liikuntatoimi pyytää Ala-Keiteleen musiikkiopistolta, Koskelan kuvataidekoululta, Koskelan Tanssilta ja Äänekosken Teatterin Varjolapsilta esitykset ehdokkaiksi. 

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta päättää ehdotusten pohjalta Vuoden Kulttuurin kannustusstipendien saajat.

Lisätietoja:

Vs. kulttuuri- ja liikuntajohtaja
Jukka-Pekka Pohjolainen
0400 189 263
jupe.pohjolainen@aanekoski.fi

Avustukset