Yhteishankintakoulutus

Yhteishankintakoulutus on työvoimaviranomaisen ja yrityksen yhdessä järjestämää työvoimakoulutusta.

Yhteishankintakoulutus on työvoimakoulutusta, jota työvoimaviranomainen voi järjestää yhdessä työnantajan, yrittäjäksi aikovan henkilön toimeksiantajan tai yrittäjyysoikeudet luovuttavan yrityksen kanssa siten, että tämä osallistuu koulutuksen rahoittamiseen.

Työnantajana voit järjestää työvoimakoulutusta nykyisen tai tulevan henkilöstön ammatillisen osaamisen ja valmiuksien lisäämiseksi. Voit järjestää yhteishankintakoulutusta silloin, kun koulutus kohdentuu palveluksessasi oleville työntekijöille tai vuokratyöntekijöille, palvelukseesi palkattaville henkilöille tai palveluksestasi lomautetuille tai irtisanotuille henkilöille.

Yhteishankintakoulutus voi olla myös suunnattu sinulle yrittäjänä, kun olet aloittamassa yritystoimintaa.

Yhteishankintakoulutus on on harkinnanvarainen työllisyysalueen palvelu. Työvoimaviranomainen selvittää, täyttyvätkö koulutuksen edellytykset ja onko koulutukselle tarvetta.

Yhteishankintakoulutuksen järjestäminen edellyttää, että yritys osallistuu koulutuksen kustannuksiin. Työnantajan ja työvoimaviranomaisen maksuosuudet koulutuksen kokonaishinnasta määräytyvät sen mukaan, kenelle koulutus on suunnattu.

Jos yhteishankintakoulutus on suunnattu työnantajan palveluksessa oleville työntekijöille tai vuokratyöntekijöille, joiden tarkoitus on jatkaa työnantajan palveluksessa, maksuosuudet koulutuksen kokonaishinnasta ilman arvonlisäveroa määräytyvät työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden määrän ja työnantajan vuosiliikevaihdon tai taseen perusteella.

Yhteishankintakoulutuksena ei rahoiteta tavanomaista perehdytys- ja henkilöstökoulutusta, jotka kuuluvat työnantajan kustannettaviksi tai koulutusta, jota työnantajat järjestävät noudattaakseen kansallisia koulutusnormeja.

Yrittäjäksi aikovana voit järjestää yhteishankintakoulutusta yrittäjävalmiuksien lisäämiseksi itsellesi, jos sinulla olisi yrittäjänä harvalukuisia toimeksiantajia tai tarkoituksesi on hankkia yrittäjyysoikeudet toiselta yritykseltä.

Ota yhteyttä alueesi työvoimaviranomaiseen. Tee esitys yhteishankintakoulutuksesta. Käytä ensisijaisesti sähköistä lomaketta. Jos sähköisen lomakkeen toimittaminen ei ole mahdollista, täytä tulostettava lomake ”Työnantajan esitys yhteishankintakoulutuksesta” ja toimita lomake työvoimaviranomaisellesi. Esityksesi käsittelijä arvioi kanssasi henkilöstön koulutustarpeet ja tekee alustavan koulutussuunnitelman. 

Jos koulutus on suunnattu työnantajan palvelukseen palkattaville henkilöille, on työnantajan maksuosuus koulutuksen kokonaishinnasta ilman arvolisäveroa 30 prosenttia ja työvoimaviranomaisen osuus 70 prosenttia.

Jos koulutus on suunnattu työnantajan palveluksesta lomautetuille tai irtisanotuille henkilöille, on työnantajan maksuosuus koulutuksen kokonaishinnasta ilman arvolisäveroa 20 prosenttia ja työvoimaviranomaisen osuus 80 prosenttia.


Työ- ja elinkeinopalvelut (Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue)