Nepsy-nurkka

Kaikissa Äänekosken kirjastoissa on oma nepsy-hylly, josta löytyy aiheeseen liittyviä kirjoja, lainattavia apuvälineitä, ja tietoa nepsy-asioista. 

Äänekosken pääkirjaston nepsy-hylly löytyy kirjastosalin keskiaukiolta. Suolahden kirjaston nepsy-hylly löytyy läheltä selkokirjojen ja isotekstisten hyllyä. Sumiaisten ja Konginkankaan kirjastoissa nepsy-hylly on tietokirjaosastolla hyllyn päädyssä.

Kuva Äänekosken pääkirjaston nepsy-hyllystä.

Mikä ihmeen nepsy?

Nepsy on lyhenne, joka viittaa neuropsykiatriseen erilaisuuteen, ja neuropsykiatrisiin erityisvaikeuksiin. Näitä ovat esimerkiksi ADHD, tourette ja autismikirjo. Nepsy-piirteet ilmenevät jokaisella yksilöllisesti, mutta vaikeudet ovat usein samankaltaisia. Nepsynurkan tarkoitus on auttaa nepsy-piirteisiä ja heidän läheisiään tiedon ja apukeinojen äärelle.

Lisätietoa ja tukea

Erilaiset yhdistykset ja toimijat voivat antaa vinkkejä selviytymiseen nepsy-piirteiden tuomien haasteiden kanssa, sekä tarjota vertaistukea ja apuvälineitä. 

https://www.nepsyarki.com/ Erityisesti lapsiperheille suunnattu sivu, perustietoa ja apukeinojen esittelyä. Sivulla myös ladattavia materiaaleja.

https://naenepsy.fi/ Perustietoa, vertaistukea ja kokemuksia. 

Autismikirjon häiriöt

https://autismiliitto.fi/ 

https://www.autismisaatio.fi/

https://ksautismi.yhdistysavain.fi/

ADHD

https://adhd-liitto.fi/

https://www.adhd-aikuiset.fi/

https://keskisuomenadhd.com

Muita linkkejä

https://www.aivoliitto.fi/kehityksellinenkielihairio/

https://tourette.fi/

https://sity.fi/sensorinen-integraatio/

Kirjastojen nepsy-hyllyt

 

Valokuva Sumiaisten kirjaston nepsy-hyllystä.

Apuvälineitä

Kaikissa kirjaston nepsy-hyllyissä on myös lainattavia apuvälineitä, sekä vinkkejä niiden käyttöön. Välineiden laina-aika on 14 päivää, eikä niitä voi varata tai uusia, ja ne tulee palauttaa samaan kirjastoon, josta ne on lainattu.

Kaikista kirjastoista on lainattavissa 

  • kuulonsuojaimet
  • painopussi
  • ajastin
  • erilaisia hypistelyleluja

 Lisäksi Äänekosken pääkirjastolta voi lainata ilmatäytteisen nystyrästepperin.

Nepsy-aiheisia kirjoja

Äänekosken kirjaston nepsy-aiheiset kirjalistat

Kirjalistoille on koottu nepsy-aiheisia teoksia. Listoilta löytyy sekä kauno- että tietokirjoja. Kaikki kirjat ovat saatavissa Keski-Kirjastoista maksutta. Listojen kirjat ovat tarkoitettu ensisijaisesti nepsyille itselleen, ja läheisille tarkoitetut kirjat ovat omana listanaan. Lasten listalta löytyy kuvakirjoja ja lapsille tarkoitettuja tietokirjoja. 

Aikuisille

Läheisille 

Nuorille 

Lapsille 

Onko lukeminen vaikeaa?

Kirjasto tarjoaa myös selkokirjoja. Selkokirjat on kirjoitettu selkokielellä. Selkokieli on tavallista kirjakieltä helpompaa lukea. 

Selkokirjat löytyvät verkkokirjastosta hakusanalla selkokirjat. Kirjastoista selkokirjat löytyvät erillisestä hyllystä.

Tutustu myös saavutettavuuskirjasto Celiaan. Celia tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman äänikirjoja. Asiakkaaksi liittyminen on ilmaista.

Kirjastot