Työnhakijaksi ilmoittautuminen

Työmarkkinatorin mainoskuva
Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi mahdollisimman pian Työmarkkinatorin Oma asioinnissa. Ohjeet ilmoittautumiseen löydät Työmarkkinatorin sivuilta.

Täytäthän pyydetyt tiedot huolellisesti. Varmista, että työ- ja koulutustietosi sekä yhteystietosi ovat oikein. Kerro mahdollisimman tarkasti tilanteestasi, esimerkiksi aiemman työsuhteen päättymisestä, opinnoista tai yrittäjyydestäsi. Tämä nopeuttaa ilmoittautumisesi käsittelyä.Voit ilmoittautua työnhakijaksi ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa, jos sinulla on päivämäärä etukäteen tiedossasi. 

Ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, koska voit saada työttömyysturvaa vasta ilmoittautumispäivästä alkaen. Kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä. 

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia tai et ole EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, voit ilmoittautua TE-toimiston kautta työnhakijaksi puhelimitse tai käymällä TE-toimiston toimipisteessä.

Toimi näin kun haluat asioida työllisyyspalveluissa:

1. Ilmoittaudu työnhakijaksi Työmarkkinatorilla oma-asioinnissa.

2. Odota yhteydenottoamme.

Sinun ei tarvitse ottaa meihin erikseen yhteyttä, sillä olemme sinuun yhteydessä noin viiden arkipäivän sisällä ilmoittautumisestasi. Pääsääntöisesti ensimmäisen puhelunaikana tarkistetaan työttömyysturvaan liittyvät asiat ja sovitaan sinun kanssa alkuhaastattelusta.

3. Alkuhaastattelu.

Keskustelemme yhdessä, mitkä ovat seuraavat askeleet työllistymisesi tukemisessa. Käymme läpi tilannettasi ja palvelujesi tarvetta. Työllistymissuunnitelma laaditaan keskustelun pohjalta. Alkuhaastattelun yhteydessä sovittaan myös täydentävistä työnhakukeskusteluista kahden viikon välein tapahtuvaksi. Säännöllisillä keskusteluilla pyrimme siihen, ettei työttömyytesi pitkity. 

4. Hyväksy suunnitelma.

Hyväksyt itse sinulle tehdyn suunnitelman ja samalla sitoudut sen toteuttamiseen.  Suunnitelma hyväksytään Oma asiointi -palvelussa sähköisesti tai puhelimitse tai kasvotusten käydyn keskustelun yhteydessä vastuuasiantuntijasi kanssa. Kun olet hyväksynyt yhdessä laaditun työllistymissuunnitelman, tuemme sinua suunnitelmassa sovittujen tehtävien ja palveluiden toteuttamisessa.

5. Noudata suunnitelmaa.

Suunnitelma on voimassa kolme kuukautta. Näet kulloinkin voimassa olevan työllistymissuunnitelmasi helposti Oma asiointi -palvelusta. Saat suunnitelmasi myös tulostettuna tapaamisen yhteydessä vastuuasiantuntijaltasi tai käymällä neuvontapisteissämme.

Voit ilmoittaa suunnitelman tehtävien toteutumisesta helpoiten Oma asiointi -palvelussa.

6. Ilmoita muutoksista.

Sinun tulee ilmoittaa meille, jos tilanteesi muuttuu niin että suunnitelmaasi pitäisi päivittää. Muutoksilla voi olla vaikutusta muun muassa työttömyysturvaasi. Ilmoittamalla muutoksista hyvissä ajoin varmistat, ettei työttömyysturvasi maksuun tule yllättäviä katkoja. 

Ilmoituksen voit tehdä Oma asiointi -palvelussa.

Lisätietoa työttömyysturvasta löydät täältä.

7. Ole tavoitettavissa.

Pidämme sinuun yhteyttä seurataksemme ja päivittääksemme yhdessä suunnitelmassa sovittuja tehtäviä. Seuraa postia, puhelinta, tekstiviestejä ja sähköpostia. Saatamme olla yhteydessä sinuun jo ennen sovittua tapaamista.  Suunnitelmasi päivitetään kolmen kuukauden välein pääsääntöisesti kasvotusten tapahtuvissa tapaamisissa.  Käymme tällöin yhdessä läpi tilannettasi ja sovimme intensiivisemmästä tuesta ja palveluista.

Työnhakijapalvelut