Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelu

Pankkisilta.
Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski ovat perustaneet kuntien yhteisen Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen, jonka vastuukuntana on Äänekosken kaupunki. 

TE-palveluista tulee kunnan palveluita 1.1.2025 

Ensi vuoden alusta lähtien TE-palvelut siirtyvät kuntien tehtäväksi ja valtion työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan. Työvoimapalveluista tulee osa jokaisen kunnan peruspalveluja, samaan tapaan kuin esimerkiksi sivistys- tai yhdyskuntarakentamiseen liittyvät palvelut. 

Työvoimapalvelujen avulla sekä henkilö- että yritysasiakkaat saavat neuvontaa ja ohjausta työnhakuun ja työntekijöiden rekrytointiin sekä osaamisen kehittämiseen. Järjestämme työvoimapalvelut yhdessä vastuukunta Äänekosken sekä Hankasalmen, Kannonkosken, Karstulan, Kinnulan, Kivijärven, Konneveden, Kyyjärven, Laukaan, Pihtiputaan, Saarijärven, Uuraisten ja Viitasaaren kanssa ja muodostamme Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen.  

Mitä muutos tarkoittaa? 

Jos olet jo TE-palvelujen asiakas, sinun ei tarvitse tehdä mitään erityistä, vaikka palveluntarjoaja vaihtuu vuoden vaihteessa. Tiedotamme mahdollisista muutoksista tällä sivustolla ja otamme sinuun yhteyttä tarvittaessa myös henkilökohtaisesti.  

Töitä tai työntekijöitä hakiessasi sinun tulee kirjautua aina Työmarkkinatorille, joka toimii töiden ja tekijöiden kohtaamispaikkana. Työmarkkinatorilta löydät työelämään liittyvää tietoa, palveluita ja avoimia työpaikkoja. Kun kirjaudut Työmarkkinatorille, pääset luomaan esimerkiksi työnhakuprofiilin tai työpaikkailmoituksen. Työmarkkinatorilta löydät myös kattavasti ohjeita asiointia varten. 

Mikäli tarvitset työvoimapalvelua ensimmäistä kertaa, voit ensi vuoden 2025 alusta aina kääntyä oman kuntasi puoleen ja me autamme ja ohjaamme sinua eteenpäin. Lisätietoa ja ohjausta työhakuun tai työntekijöiden rekrytointiin saat oman kuntasi palvelupisteestä, työllisyysalueen vastuukunnan Äänekosken kaupungin verkkosivuilta tai Työmarkkinatorilta.  

Uudistus tuo palvelut lähemmäs asiakkaita

Julkiset työvoima- ja yrityspalvelut (TE-palvelut) siirretään kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palvelujen siirtoa on valmisteltu yhteistyössä ministeriöiden, TE-palvelujen, ELY-keskusten, KEHA-keskuksen, kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa.

Uudistuksen keskeinen tavoite on tuoda palvelut lähemmäksi asiakkaita. Kunnat voivat helpommin tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja. Tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta. Uudistuksessa huomioidaan palvelujen yhdenvertainen saatavuus. TE-palveluiden tehtävänä on tarjota asiakkaille työnhakua ja työllistymistä sekä yritystoimintaa tukevia palveluja.

Keski-Suomessa työ- ja elinkeinopalveluiden uudistuksen valmistelua on tehty kolmella työllisyysalueella. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueella, Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueella sekä Jyväskylä-Muuramen työllisyysalueella.

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen perustamistyötä on tehty 13 kunnan kesken tiiviissä yhteistyössä Äänekosken kaupungin vetovastuulla. Vastuukuntana Äänekoski vastaa yhteistoiminnan hallinnosta, palveluiden järjestämistä, tuottamisesta ja organisoinnista. Kaikissa 13 kunnassa valtuustot hyväksyivät työllisyysalueen perustamiseen liittyvän kuntien välisen sopimuksen ja palveluiden järjestämissuunnitelman syksyllä 2023. Valtioneuvosto hyväksyi Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen 22.3.2024.

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmisteluun määräaikaiseksi projektijohtajaksi ajalle 15.1.- 31.8.2024 on valittu Äänekosken kaupungin työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen. Työllisyysaluevalmistelun projektikoordinaattoreiksi vuoden 2024 loppuun saakka on valittu Merja Sihvonen  ja Anja Rein

Kuntien yhteisenä toimielimenä työllisyyspalvelujen järjestämiseksi toimii Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysaluelautakunta, joka on sijoitettu Äänekosken kaupungin organisaatioon.

Valtion TE-palveluiden henkilöstöä siirtyy 65 työntekijää liikkeenluovutuksessa vastuukuntaan Äänekoskelle vuoden 2025 alusta alkaen. Äänekosken kaupungilla työskentelee noin 750 työntekijää, joista työllisyysalueella tulee työskentelemään noin 70 henkilöä. 

Järjestämissuunnitelma (pdf)

Sopimus Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueesta (pdf)

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelun tiedotteet: 

Uutiskirjeet:

  • Yrittäjien uutiskirje 7.5.2024:

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista!

– Uudistuksen tavoitteena on, että työllisyyspalvelut olisivat jatkossa lähempänä kuntalaisia ja työnantajia. Haluamme on tehdä entistä tehokkaampaa työnvälitystä ja luoda parhaat edellytykset työnantajien ja työntekijöiden kohtaamiselle. Sitä kautta saamme yrityksille osaavaa työvoimaa ja kasvatamme yhdessä alueen elinvoimaa, työllisyysaluevalmistelun projektijohtaja Riikka Hytönen kertoo. 

– Alueellamme on paljon hyviä työnantajia ja yrityksiä, mikä on ehdoton voimavaramme, Hytönen kiittää.

Keski-Suomessa työ- ja elinkeinopalveluiden uudistuksen valmistelua on tehty kolmella työllisyysalueella: Pohjoisen Keski-Suomen, Eteläisen Keski-Suomen sekä Jyväskylä-Muuramen työllisyysalueella. Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski ovat perustaneet omaa, kuntien yhteistä Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana on Äänekosken kaupunki.Tämän vuoden aikana Äänekoskella valmistaudutaan työllisyysalueen alkamiseen ensi vuoden 2025 alusta. Valmistelua tehdään tällä hetkellä mm. TE-toimistosta kuntiin siirtyvän henkilöstön, tilojen, hankintojen, tietojärjestelmäasioiden ja viestinnän osalta.

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue aloittaa vuoden 2025 alusta alkaen. Silloin työnhakija- ja työnantaja-asiakkaat saavat palvelut Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta.

Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet 4.6. ja 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan! 

Lisätietoja:

Projektijohtaja
Riikka Hytönen
040 194 6100
riikka.hytonen@aanekoski.fi

Projektikoordinaattori
Anja Rein
040 357 5090
anja.rein@aanekoski.fi

Projektikoordinaattori 
Merja Sihvonen
040 677 2151
merja.sihvonen@aanekoski.fi

TE-palvelut 2024 -uudistus (TEM)

TE-palvelut 2024 -uudistus (Kuntaliitto)

Työ ja yrittäminen

Nuoret kesäyrittäjät 2024

Äänekosken kaupungin kesäyrittäjyysseteli myönnetään kesällä 2024 noin 90 nuorelle. Kaupunki tukee 14-18-vuotiaita nuoria kesäyrittäjiä tarjoamalla kesäyrittäjyyssetelin vaihtoehdoksi kesätöille. Tältä sivulta löydät Äänekosken nuorten kesäyrittäjien palvelut ja sähköpostiosoitteet. Osa nuorista yrittäjistä on esillä myös Äänemessuilla 24.-25.5.2024. Tue äänekoskelaisten nuorten kesäyrittäjyyttä käyttämällä heidän palveluitaan!