Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelu on edennyt sujuvasti

Tavoitteena on saada kuntiin lähipalvelua kasvokkain

Syksyinen metsä, ilmakuva.
Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä.

Työllisyydentehtävät hoitavalla alueella tulee olla vähintään 20 000 henkilön työvoimapohja. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa (Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski) ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Työllisyysalue on tarkoitus perustaa kuntien välisellä sopimuksella. Sopimuksessa sovittaisiin mm. työllisyysalueen hallinnosta, päätöksenteosta ja yhteistoiminnan taloudenpidon periaatteista. Työllisyysaluetta johtaisi työllisyysaluelautakunta, johon tulisi edustus jokaisesta kunnasta.

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen toteutuessa Äänekosken kaupungille siirtyy liikkeenluovutuksella TE-toimiston, ELY-keskuksen ja KEHA-keskuksen henkilöstöä arviolta 64 henkilötyövuotta. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen vuoden 2025 alustava talousarvio noin 9,5 miljoonaa euroa. Kulujen kattamiseen osallistuu kaikki mukana olevat kunnat.

– Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelulla tavoittelemme alueelle työllisyydenhoitoon aitoa lähipalvelumallia. Tämä tarkoittaa sitä, että osa siirtyvästä henkilöstöstä työskentelee kunnissa ja palvelua saa kasvotusten. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueella on työttömiä työnhakijoita vajaa 4 000 henkilöä, Äänekosken työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen sanoo.

– Pohjoisessa Keski-Suomessa on ollut poikkeuksellista, että valmistelua on tehty jo syksystä 2022 asti. Meillä valmistelu on mennyt yllättävän sujuvasti ja tärkeäähän on, että jatkossakin yhteistyö on avointa ja toimivaa, Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen kertoo.

Muutosta valmistellaan kunnissa nyt vauhdilla. Tällä viikolla kuntien välistä sopimusta ja järjestämissuunnitelmaa käydään läpi valtuustojen iltakouluissa. Kaikissa 13 kunnan valtuustoissa tehdään päätös yhteistoiminta-alueen perustamisesta lokakuun aikana. Jos kunta ei lähde mukaan Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueeseen, se voi jäädä odottamaan valtioneuvoston päätöksentekoa siitä, mihin työllisyysalueeseen kunta liitetään.

Valtioneuvoston päätökset työllisyysalueista saadaan helmikuun 2024 loppuun mennessä.

Lisätietoja:

Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen, 040 572 3239, matti.tuononen@aanekoski.fi

Äänekosken työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen, 040 194 6100, riikka.hytonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 5.10.2023

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.