Valtioneuvosto hyväksyi Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen

Työnhakijan ja työnantajan palvelut siirtyvät TE-toimistosta työllisyysalueelle 1.1.2025  

Naiset seisovat portaissa.
Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy TE-toimistoilta kunnille 1.1.2025 alkaen ja TE-toimistot lakkautetaan.

Valtioneuvosto hyväksyi Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen, jonka vastuukuntana toimii Äänekosken kaupunki. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueeseen kuuluu lisäksi Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen ja Viitasaari.

– Uudistuksen tavoitteena on, että työllisyyspalvelut olisivat jatkossa lähempänä kuntalaisia ja työnantajia, työllisyysaluevalmistelun projektijohtaja Riikka Hytönen sanoo.

Hyvässä yhteistyössä

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelua on tehty vuodesta 2022 alkaen tiiviissä yhteistyössä 13 kunnan kanssa. Tämän vuoden aikana Äänekoskella valmistaudutaan työllisyysalueen alkamiseen ensi vuoden 2025 alusta.

Valmisteluun määräaikaiseksi projektijohtajaksi ajalle 15.1.- 31.8.2024 valittiin Äänekosken kaupungin työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen. Työllisyysaluevalmistelun projektikoordinaattoreina toimii vuoden 2024 loppuun saakka Merja Sihvonen ja Anja Rein.

Valmisteluun tullaan mahdollisesti rekrytoimaan lisää henkilöstöä loppuvuoden 2024 aikana.

Valmistelu vaatii paljon työtä

TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä, uusi lakisääteinen tehtävä.

Valmistelua tehdään tällä hetkellä mm. TE-toimistosta kuntiin siirtyvän henkilöstön, tilojen, hankintojen, tietojärjestelmäasioiden ja viestinnän osalta.

Lakkautettavista TE-toimistoista siirtyy henkilöstö työllisyysalueille. Äänekosken kaupungin palvelukseen siirtyy Keski-Suomen TE-toimiston, ELY-keskuksen ja KEHA-keskuksen henkilöstöä arviolta 60 henkilötyövuotta. Suurin osa siirtyvästä henkilöstöstä tulee työskentelemään Äänekosken kaupungintalolla ja osa työllisyysalueen muissa kunnissa.

Ministeriöltä saadaan Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmisteluun ja muutoskulujen korvaamiseen kunnille alustavan laskelman mukaan 819 000 euroa. Valmistelurahalla katetaan valmisteluun liittyviä kustannuksia ja lisäksi hankitaan myös mm. siirtyvän henkilöstön tilat, työvälineet ja ohjelmistot.

Tehokkaampaa työvälitystä ja elinvoimaa

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalue aloittaa vuoden 2025 alusta alkaen. Silloin työnhakija- ja työnantaja-asiakkaat saavat palvelut Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta.

– Tavoitteena on tehdä entistä tehokkaampaa työnvälitystä. Haluamme luoda edellytyksiä työnantajien ja työntekijöiden kohtaamiselle ja sitä kautta saada yrityksille osaavaa työvoimaa ja kasvattaa alueen elinvoimaa, Riikka Hytönen kertoo.

– Emme unohda kuitenkaan heikommassa asemassa olevia työnhakijoita, vaan tarjoamme heille jatkossakin koulutusta ja erilaisia työllistymistä tukevia palveluja, projektikoordinaattori Merja Sihvonen sanoo.

Paikallista palvelua

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueella on tällä hetkellä noin 4 500 työnantajaa ja 7 300 työnhakijaa, joista työttömänä työnhakijana on noin 4 000 henkilöä.

– He kaikki ovat työllisyysalueen asiakkaita ja palvelemme heitä kaikkia, Riikka Hytönen sanoo.

Asiakkaille tarjotaan palvelua aitona lähipalveluna kasvotusten omassa kunnassa ajanvarauksella. Lisäksi kunnissa tullaan järjestämään paikallisia tapahtumia työnvälitykseen ja koulutukseen liittyen.

Myös yritykset saavat rekrytointiin ja yrityksen kasvuun liittyvät palvelunsa kuntien työllisyysalueelta vuoden 2025 alusta alkaen. Työllisyysalue vastaa myös lakisääteisistä työnhakijoina olevien maahanmuuttajien kotoutumis- ja työllistymispalveluista.

– Työnhakija- ja yritysasiakkaille palvelut tulevat löytymään oman kunnan verkkosivuilta ja Työmarkkinatori-sivustolta. Valmistelun ajankohtaisista kuulumisista tulemme tiedottamaan säännöllisesti, projektikoordinaattori Anja Rein kertoo.

Ihmisiä kokouspöydän ääressä.

Lisätietoja:

Projektijohtaja
Riikka Hytönen
040 194 6100
riikka.hytonen@aanekoski.fi

Projektikoordinaattori
Anja Rein
040 357 5090
anja.rein@aanekoski.fi

Projektikoordinaattori
Merja Sihvonen
040 677 2151
merja.sihvonen@aanekoski.fi

Kuntaliiton sivuilla on tietoa TE-palveluiden uudistuksesta: https://www.kuntaliitto.fi/talous-ja-elinvoima/tyollisyys/te-palvelut-2024-uudistus

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelua voi seurata tällä sivulla.

Uutinen julkaistu , muokattu 27.2.2024 klo 13:00

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.