Kuntakokeilu täytti kolme vuotta

Hyviä oppeja on saatu myös tulevaa Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysaluetta varten

Ryhmäkuva aamupalakattauksen äärellä.
Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeilu täytti kolme vuotta ja sitä juhlistettiin eilen 7.3.2024 yhteisellä aamupalalla Äänekosken kaupungin työllisyyspalvelujen väen kesken. Äänekoskella kuntakokeilu on onnistunut monessa suhteessa hyvin.

Äänekoskella työllisyyspalveluja on tarjottu kasvotusten ja kaupungintalolla on voinut asioida joka päivä myös ilman ajanvarausta.

– Äänekoskella jokaisen asiakkaan tilanne kartoitetaan aina henkilökohtaisesti ja tehdään palveluntarvearvio asiakasta kuunnellen. Asiakas tietää parhaiten oman tilanteensa ja meidän omavalmentajat tukevat työn tai oikean palvelun löytymisessä, vastaava ohjaaja Anna Lyytikäinen kuvailee.

Äänekoskella aktivointiaste on ollut koko kuntakokeilualueen parhaimpia ja työnhakijat ovat tyytyväisiä palveluun. Asiakastyytyväisyyttä mitataan kuntakokeilussa asiakaskyselyllä, jossa Äänekoski on saanut kiitosta.

Aktivointiaste kuvaa koulutuksessa ja muissa palveluissa olevien työnhakija-asiakkaiden määrää. Aktivointiasteen prosenttiosuus lasketaan työttömien työnhakijoiden ja palveluiden piirissä olevien työnhakijoiden summasta. Tammikuussa Äänekosken aktivointiaste oli 35,7 %.

– Tuemme ja neuvomme asiakkaitamme työnhaussa ja työllistymisessä jokaista yksilöllisesti palvellen, Lyytikäinen kertoo.

– Jos asiakkaan työllistymisessä on hidasteita, ohjaamme heitä sopivaan palveluun, joka edistää työllistymistä tulevaisuudessa. Näin asiakas voi kehittyä, oppia uutta, täydentää osaamistaan ja siten parantaa työnhakuvalmiuksiaan.

Vuoden 2025 alusta alkaen työnhakijan ja työnantajan palvelut siirtyvät valtiolta kunnille. Uudistuksen tarkoitus on tukea kuntien omaa elinvoimatehtävää ja nopeuttaa työllistymistä.

– Kuntakokeiluvuosista voimme ottaa nyt hyviä käytänteitä tulevalle työllisyysalueelle. Kuntakokeilussa mukana olemisesta on ehdottomasti hyötyä myös, kun Äänekoski alkaa luotsaamaan 13 kunnan yhteistä Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysaluetta, Lyytikäinen iloitsee.

Vuoden 2025 alusta TE-toimistojen asiantuntijat siirtyvät työllisyyspalvelujen riveihin. Myös Äänekoskella valmistaudutaan vastaanottamaan Keski-Suomen TE-toimiston henkilöstöä vastaan. Esimerkiksi Äänekosken kaupungintalon 1. kerroksen remonttia suunnitellaan parhaillaan, jotta kaikille saadaan hyvät työpisteet.

– Saamme lisää ammattitaitoa ja osaamista taloon. Kun TE-palveluiden ja kuntakokeilukuntien voimat yhdistetään, voimme palvella asiakkaita ja työnantajia entistä paremmin. Otamme ilolla vastaan TE-toimistosta meille tulevat uudet työntekijät ja asiakkaat, Lyytikäinen sanoo.

Kuntakokeilun tammikuu 2024 lukuina.

Ukrainalaisista on saatu uutta työvoimaa

Äänekosken kuntakokeilussa myös ulkomaalaistaustaisten aktivointiaste on ollut korkea. Ulkomaalaisille työnhakijoille tarjotaan mm. kotoutumispalveluja, rekrytointitapahtumia ja CV-pajoja. Lisäksi Ukrainasta sotaa paenneille tarjotaan työllisyyspalveluja ilman ajanvarausta ja yksi omavalmentaja työskentelee venäjän kielellä.

Yksi tärkeimmistä kuntakokeilun tehtävistä on kohtauttaa kaikkia työnhakijoita ja työnantajia. Viimeksi Äänekosken työllisyyspalvelut järjesti 13 ukrainalaiselle terveysalan ammattilaiselle (lääkäreitä, fysioterapeutteja ja sairaanhoitajia) pienimuotoisen rekrytointitapaamisen hyvinvointialueen ja terveysalan yritysten kesken.

Tapaamisessa työnantajilta kartoitettiin, olisiko heillä tarjota työtä, työkokeilu- tai oppisopimuspaikkoja ukrainalaisille ennen kuin he oppivat suomen kielen ja saavat Valviralta luvan harjoittaa ammattiaan Suomessa.

– Äänekoskella on nyt tarjolla työntekijöiksi korkeasti koulutettuja terveydenhuoltoalan ammattilaisia Ukrainasta. He opiskelevat parhaillaan suomen kieltä ja motivaatio työntekoon on erinomainen. Suomen kielen taso osalla on jo hyvä ja pystyvät selviytymään arkipäivän keskusteluissa, Lyytikäinen kertoo.

– Toivon, että työnantajat näkevät potentiaalin ukrainalaisissa ja ottaisivat heitä työkokeiluun, jotta he voisivat näyttää osaamisensa työnantajille.

Ihmisiä valtuustosalissa.

Lisätietoja:

Vastaava ohjaaja
Anna Lyytikäinen
040 832 1172
anna.lyytikainen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 8.3.2024 klo 12:28

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.