Äänekosken ilmanlaadun mittausasemalla tehtiin kevään kalibroinnit

”Äänekoskella on ollut hyvin maltillisia pitoisuuksia”

miehet seisoo mittausaseman edessä
Ilmatieteen laitoksen ilmanlaadun asiantuntijat Matias Saunamäki ja Toni Mattila kävivät tekemässä viime viikolla määräaikaiskalibroinnit Äänekosken paloaseman mittausasemalla.

– Äänekosken ilmanlaatua on seurattu jo lähes 20 vuoden ajan. Seuranta alkoi Hiskinmäellä vuonna 2004 ja vuodesta 2020 alkaen se on järjestetty paloaseman piha-alueella. Ilmanlaadun seurantaa hoidetaan Äänekoskella ns. yhteistarkkailuna, johon osallistuvat Metsä Fibre Oy, Äänekosken kaupunki, Metsä Wood, Nouryon Chemicals Finland Oy, Kumpuniemen Voima Oy, Valio Oy, Valtra Oy ja Äänekosken Energia, Äänekosken kaupungin ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen kertoo. Nykyinen sopimus Ilmatieteenlaitoksen kanssa on voimassa 2024 loppuun asti.

auto ja paloasema

Laadunvarmistus on tärkeä osa mittaustoimintaa ja kalibroinnit tehdään mittausasemalla neljän kuukauden välein. Nyt kevään katupöly näkyy mittaustuloksissa, eikä vielä kannata vaikkapa pestä ikkunoita. Äänekosken tilannetta ja suotuisampaa ikkunapesuaikaa voi seurata reaaliajassa Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta https://ilmanlaatu.fmi.fi/aanekoski/ . Sieltä näkee hyvin esimerkiksi katupölyajan, joka on kuitenkin melko lyhyt.

Käytössä olevilla mittalaitteilla mitataan mm. seuraavia ilman epäpuhtauksia: typenoksidien, hengitettävien hiukkasten kuten katupölyn, rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuuksia. Typenoksideja ja hengitettäviä hiukkasia vapautuu erityisesti autoliikenteestä ja rikkidioksidia ja haisevia rikkiyhdisteitä puolestaan teollisuuden tuotantoprosesseista. Ilmanlaadun mittausten tavoitteena on kartoittaa näiden ilmansaasteiden pitoisuustasoja ja hetkellistä vaihtelua.

– Mittaustuloksia seurataan reaaliajassa, ja jos jokin arvo pomppaa, niin siihen reagoidaan. Äänekoskella on ollut hyvin maltillisia pitoisuuksia, Matias Saunamäki sanoo.

mittareita

Pitoisuuksia mitataan jatkuvatoimisilla automaattisilla analysaattoreilla. Ulkoilma imetään mittalaitteisiin kontin katolla sijaitsevien näytteenottimien läpi. Ilmanlaatumittausten tulosten tulkintaa varten asemalla mitataan myös säätietoja ja katolla on myös säänmittausanturi.

Sensorit ovat herkät ja tuloksista näkee, jos vaikka ajaa autolla mittausaseman viereen, vaikka piste sijaitsee vilkkaan Äänekoskentien varrella. Mittalaitteet rekisteröivät, jos esimerkiksi tehtailta tulee hajuja, vaikka haju sinänsä on subjektiivinen kokemus. Siitepölyjä käytössä olevat mittarit eivät mittaa.

Reaaliaikaisia ilmanlaadun mittaustuloksia voi seurata Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla Äänekosken lisäksi Heinolassa, Kemissä ja Raumalla.

Lisätietoja:

Ympäristöpäällikkö
Hanna Ahonen
0400 893 683
hanna.ahonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 24.4.2023

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023

Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta 19.4.2023

Osana Koskelan 80-vuotisjuhlaviikkoa kaupungintalolla vietettiin 19.4.2023 ”Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta” -tapahtumaa! Ympäristötoimen väki esitteli Äänekosken kaupungin tekemää kunnianhimoista ja strategista ilmastotyötä. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, mikä on viisi vuotta edellä kansallisista tavoitteista. Ympäristö- ja ilmastovahtisivustolle on koottu kaikki konkreettiset toimenpiteet, mitä ilmaston eteen on tehty, mitä on suunniteltu ja mitkä ovat kesken.

24.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen Äänekosken kouluterveydenhuollon tiedot (15.2.2023)

Kouluterveydenhoitaja on terveyden edistämisen asiantuntija koulussa. Hän vastaa hoitotyön asiantuntijuudesta opiskeluhuollossa. Terveydenhoitajan tehtävät liittyvät kouluyhteisöön ja ympäristöön, yksittäiseen oppilaaseen ja perheeseen sekä monialaiseen yhteistyöhön. Kouluterveydenhoitaja osallistuu opiskeluhuoltoryhmiin, opiskeluhuoltosuunnitelman laatimiseen sekä kouluyhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseen ja seurantaan.

15.2.2023

Asukkaat olivat yksimielisiä kaavoittamisen iltapäivässä Suolahdessa: Kukkulanmäen alue on oikea helmi

Äänekosken kaupungin kaavoittamisen iltapäivän 8.2.2023 työpajan aiheena oli Suolahden Kukkulan ja lähiympäristön asemakaavan muutos. Tavoitteena on saada tämän vuoden aikana alueesta kaavaluonnokset ja vanhat kaavamääräykset päivitetään ajantasaisiksi. Äänekosken kaupunki halusi hyvissä ajoin jo ennen luonnosten laatimista osallistaa asukkaita ja kuulla heidän toiveitaan, joita alueen kaavoittamisessa otetaan huomioon.

10.2.2023

Äänekoski-lisän myöntämisen perusteita yhdenmukaistettiin muiden kuntakokeilukuntien kanssa: ”Näemme pienissä yrityksissämme kasvupotentiaalin”

Jyväskylän työllisyyden kuntakokeilun kunnat, eli Äänekoski, Jyväskylä, Laukaa ja Muurame, yhdenmukaistivat työllistämisen kuntalisän myöntämisen periaatteensa. Äänekoskella muutokset astuvat voimaan 1.3.2023 alkaen. Muutokset aiempaan ovat kuntakokeilun kunnissa melko pieniä. Merkittävin muutos on kuitenkin se, että jatkossa yksinyrittäjien on helpompi palkata yrityksensä ensimmäinen työntekijä.

9.2.2023