Äänekosken ilmanlaadun mittausasemalla tehtiin kevään kalibroinnit

”Äänekoskella on ollut hyvin maltillisia pitoisuuksia”

miehet seisoo mittausaseman edessä
Ilmatieteen laitoksen ilmanlaadun asiantuntijat Matias Saunamäki ja Toni Mattila kävivät tekemässä viime viikolla määräaikaiskalibroinnit Äänekosken paloaseman mittausasemalla.

– Äänekosken ilmanlaatua on seurattu jo lähes 20 vuoden ajan. Seuranta alkoi Hiskinmäellä vuonna 2004 ja vuodesta 2020 alkaen se on järjestetty paloaseman piha-alueella. Ilmanlaadun seurantaa hoidetaan Äänekoskella ns. yhteistarkkailuna, johon osallistuvat Metsä Fibre Oy, Äänekosken kaupunki, Metsä Wood, Nouryon Chemicals Finland Oy, Kumpuniemen Voima Oy, Valio Oy, Valtra Oy ja Äänekosken Energia, Äänekosken kaupungin ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen kertoo. Nykyinen sopimus Ilmatieteenlaitoksen kanssa on voimassa 2024 loppuun asti.

auto ja paloasema

Laadunvarmistus on tärkeä osa mittaustoimintaa ja kalibroinnit tehdään mittausasemalla neljän kuukauden välein. Nyt kevään katupöly näkyy mittaustuloksissa, eikä vielä kannata vaikkapa pestä ikkunoita. Äänekosken tilannetta ja suotuisampaa ikkunapesuaikaa voi seurata reaaliajassa Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta https://ilmanlaatu.fmi.fi/aanekoski/ . Sieltä näkee hyvin esimerkiksi katupölyajan, joka on kuitenkin melko lyhyt.

Käytössä olevilla mittalaitteilla mitataan mm. seuraavia ilman epäpuhtauksia: typenoksidien, hengitettävien hiukkasten kuten katupölyn, rikkidioksidin ja haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuuksia. Typenoksideja ja hengitettäviä hiukkasia vapautuu erityisesti autoliikenteestä ja rikkidioksidia ja haisevia rikkiyhdisteitä puolestaan teollisuuden tuotantoprosesseista. Ilmanlaadun mittausten tavoitteena on kartoittaa näiden ilmansaasteiden pitoisuustasoja ja hetkellistä vaihtelua.

– Mittaustuloksia seurataan reaaliajassa, ja jos jokin arvo pomppaa, niin siihen reagoidaan. Äänekoskella on ollut hyvin maltillisia pitoisuuksia, Matias Saunamäki sanoo.

mittareita

Pitoisuuksia mitataan jatkuvatoimisilla automaattisilla analysaattoreilla. Ulkoilma imetään mittalaitteisiin kontin katolla sijaitsevien näytteenottimien läpi. Ilmanlaatumittausten tulosten tulkintaa varten asemalla mitataan myös säätietoja ja katolla on myös säänmittausanturi.

Sensorit ovat herkät ja tuloksista näkee, jos vaikka ajaa autolla mittausaseman viereen, vaikka piste sijaitsee vilkkaan Äänekoskentien varrella. Mittalaitteet rekisteröivät, jos esimerkiksi tehtailta tulee hajuja, vaikka haju sinänsä on subjektiivinen kokemus. Siitepölyjä käytössä olevat mittarit eivät mittaa.

Reaaliaikaisia ilmanlaadun mittaustuloksia voi seurata Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla Äänekosken lisäksi Heinolassa, Kemissä ja Raumalla.

Lisätietoja:

Ympäristöpäällikkö
Hanna Ahonen
0400 893 683
hanna.ahonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 24.4.2023

Uutisia Äänekoskelta

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023