Äänekosken kaupunki säästi talven aikana yli viisi prosenttia energiankulutuksestaan

Säästötoimia jatketaan edelleen

lamppu katossa
Äänekosken kaupunki osallistui viime talvena energiansäästötalkoisiin sähköpulan uhatessa Suomessa ja jotta sähköä riittäisi kaikille. Kaiken kaikkiaan kaupunki säästi peräti yli viisi prosenttia energiankulutuksestaan.

Ajalla 1.11.2022-31.3.2023 säästöä saatiin kaupungin omissa kiinteistöissä ja toiminnassa yhteensä 1 066 MWh verrattuna vuodentakaiseen kulutukseen. Vaikka säästötalkoiden tärkeimpänä tavoitteena oli, että sähkö riittäisi, niin myös rahallisestikin säästö oli merkittävä, yhteensä 122 000 euroa.

– Eniten säästöä syntyi lämmityskustannusten ja sähkön osalta. Säästöä saatiin pelkästään lämmityskustannuksissa 690 MWh, mikä on 5,4 prosentin säästö ja toi taloudellista säästöä 39 000 euroa, energiainsinööri Juha Saari kertoo.

– Huomaa kyllä, että myös kaupungin henkilöstö ja muut tilojen käyttäjät ovat upeasti huomioineet sähkönsäästön omassa toiminnassaan ja arjessaan, sillä rakennusten sähkönkulutusta säästettiin 235 MWh (-4 %), mikä tarkoittaa peräti 52 000 euron säästöä, Saari kiittää.

– Lisäksi energiaa säästettiin laajentamalla katuvalaistuksen yö sammutusaikajaksoja. Tällöin on käytössä kolmasosa valaistuksesta. Säästöä tuli 141 MWh (-15 %), mikä teki 31 000 euroa keveämmän laskun. Katuvalaistusta on säädetty yö sammutuksen aikana palamaan siten, että mm. risteyksissä ja suojateiden läheisyydessä valaistus olisi riittävä. Katuvalaistuksen häiriöistä voidaan ilmoituksia tehdä kaupungille palautepalvelun kautta.

Myös asukkaat osallistuivat yhteisiin energiansäästötalkoisiin. Äänekosken Energian mukaan energiasäästö on ollut noin 5-6 prosenttia aikaisempiin vuosiin nähden.

Säästötoimia jatketaan

Suomen energiatilanne on nyt vakaa ja kesällä kulutus on muutenkin pientä. Säästötoimenpiteitä jatketaan kuitenkin edelleen, koska Äänekosken kaupunki valmistelee talouden säästötoimenpiteitä taloustilanteen heikennyttyä.

Yhtenä Äänekosken talouden tasapainottamistoimenpiteenä on tälle vuodelle listattu katuvalojen laajennetun yösammutuksen jatkaminen. Juha Saari näkee, että viime talvesta jää varmasti jotain energiansäästökeinoja käyttöön jatkossakin, etenkin automaatio- ja IV-puolella. 

Äänekosken kaupunki on satsannut jo pidempään kestävään ilmastotyöhön: kuntien energiatehokkuussopimuksessa Äänekoski on jo saavuttanut asetetut tavoitteet ja Hinku-verkostossa Äänekoski on yhtenä edelläkävijänä kunnianhimoisten päästövähennystavoitteensa kanssa.

– Äänekosken kaupunki pyrkii laittamaan kaikkiin uudiskohteisiinsa aurinkopaneelit, ja seuraavaksi ne tulevat mahdollisuuksien mukaan Koulunmäen koulun uuteen rakennukseen sekä Koiviston uuteen päiväkotiin, Saari kuvailee.

– Kaupungin kiinteistöthän lämpiävät Äänekosken Energian kaukolämmöllä, joka tulee suurimmaksi osaksi tehtailta ja yli 90% on uusiutuvaa energiaa. Myöskään öljylämmitystä ole enää missään kaupungin kiinteistössä.

Äänekosken kaupunki suunnittelee parhaillaan sähköautojen latauspisteiden hankintaa, sillä laki velvoittaa vuoteen 2024 mennessä 20 autopaikan parkkipaikoille sähköautojen latauspisteet. Latauspisteitä on suunniteltu Äänekoskelle, Suolahteen, Konginkankaalle ja Sumiaisiin. Myös Äänekosken monitoimiaukion eli ”Saharan” puistorakentamisessa varaudutaan putkituksin mahdollisiin tuleviin kaupunkiliikenteen latauspisteisiin.

Äänekosken kaupungin katuvalaistuksen inventointi tehdään tänä vuonna. Vanhaa lampputekniikka, jota on varsinkin liikuntapuolella vielä paljon, vaihdetaan pikkuhiljaa lähivuosien aikana uusiin LED-valaisimiin. Lamppuinvestoinnit saadaan energiansäästönä takaisin.

Lisätietoja:

Energiainsinööri Juha Saari, 040 5729182, juha.saari@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 16.5.2023

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023

Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta 19.4.2023

Osana Koskelan 80-vuotisjuhlaviikkoa kaupungintalolla vietettiin 19.4.2023 ”Äänekoskella ilmastotekojen äärellä – Tietoa ja taidetta” -tapahtumaa! Ympäristötoimen väki esitteli Äänekosken kaupungin tekemää kunnianhimoista ja strategista ilmastotyötä. Tavoitteena on 80 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, mikä on viisi vuotta edellä kansallisista tavoitteista. Ympäristö- ja ilmastovahtisivustolle on koottu kaikki konkreettiset toimenpiteet, mitä ilmaston eteen on tehty, mitä on suunniteltu ja mitkä ovat kesken.

24.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen Äänekosken kouluterveydenhuollon tiedot (15.2.2023)

Kouluterveydenhoitaja on terveyden edistämisen asiantuntija koulussa. Hän vastaa hoitotyön asiantuntijuudesta opiskeluhuollossa. Terveydenhoitajan tehtävät liittyvät kouluyhteisöön ja ympäristöön, yksittäiseen oppilaaseen ja perheeseen sekä monialaiseen yhteistyöhön. Kouluterveydenhoitaja osallistuu opiskeluhuoltoryhmiin, opiskeluhuoltosuunnitelman laatimiseen sekä kouluyhteisön terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseen ja seurantaan.

15.2.2023

Asukkaat olivat yksimielisiä kaavoittamisen iltapäivässä Suolahdessa: Kukkulanmäen alue on oikea helmi

Äänekosken kaupungin kaavoittamisen iltapäivän 8.2.2023 työpajan aiheena oli Suolahden Kukkulan ja lähiympäristön asemakaavan muutos. Tavoitteena on saada tämän vuoden aikana alueesta kaavaluonnokset ja vanhat kaavamääräykset päivitetään ajantasaisiksi. Äänekosken kaupunki halusi hyvissä ajoin jo ennen luonnosten laatimista osallistaa asukkaita ja kuulla heidän toiveitaan, joita alueen kaavoittamisessa otetaan huomioon.

10.2.2023

Äänekoski-lisän myöntämisen perusteita yhdenmukaistettiin muiden kuntakokeilukuntien kanssa: ”Näemme pienissä yrityksissämme kasvupotentiaalin”

Jyväskylän työllisyyden kuntakokeilun kunnat, eli Äänekoski, Jyväskylä, Laukaa ja Muurame, yhdenmukaistivat työllistämisen kuntalisän myöntämisen periaatteensa. Äänekoskella muutokset astuvat voimaan 1.3.2023 alkaen. Muutokset aiempaan ovat kuntakokeilun kunnissa melko pieniä. Merkittävin muutos on kuitenkin se, että jatkossa yksinyrittäjien on helpompi palkata yrityksensä ensimmäinen työntekijä.

9.2.2023