Äänekosken kaupunki säästi talven aikana yli viisi prosenttia energiankulutuksestaan

Säästötoimia jatketaan edelleen

lamppu katossa
Äänekosken kaupunki osallistui viime talvena energiansäästötalkoisiin sähköpulan uhatessa Suomessa ja jotta sähköä riittäisi kaikille. Kaiken kaikkiaan kaupunki säästi peräti yli viisi prosenttia energiankulutuksestaan.

Ajalla 1.11.2022-31.3.2023 säästöä saatiin kaupungin omissa kiinteistöissä ja toiminnassa yhteensä 1 066 MWh verrattuna vuodentakaiseen kulutukseen. Vaikka säästötalkoiden tärkeimpänä tavoitteena oli, että sähkö riittäisi, niin myös rahallisestikin säästö oli merkittävä, yhteensä 122 000 euroa.

– Eniten säästöä syntyi lämmityskustannusten ja sähkön osalta. Säästöä saatiin pelkästään lämmityskustannuksissa 690 MWh, mikä on 5,4 prosentin säästö ja toi taloudellista säästöä 39 000 euroa, energiainsinööri Juha Saari kertoo.

– Huomaa kyllä, että myös kaupungin henkilöstö ja muut tilojen käyttäjät ovat upeasti huomioineet sähkönsäästön omassa toiminnassaan ja arjessaan, sillä rakennusten sähkönkulutusta säästettiin 235 MWh (-4 %), mikä tarkoittaa peräti 52 000 euron säästöä, Saari kiittää.

– Lisäksi energiaa säästettiin laajentamalla katuvalaistuksen yö sammutusaikajaksoja. Tällöin on käytössä kolmasosa valaistuksesta. Säästöä tuli 141 MWh (-15 %), mikä teki 31 000 euroa keveämmän laskun. Katuvalaistusta on säädetty yö sammutuksen aikana palamaan siten, että mm. risteyksissä ja suojateiden läheisyydessä valaistus olisi riittävä. Katuvalaistuksen häiriöistä voidaan ilmoituksia tehdä kaupungille palautepalvelun kautta.

Myös asukkaat osallistuivat yhteisiin energiansäästötalkoisiin. Äänekosken Energian mukaan energiasäästö on ollut noin 5-6 prosenttia aikaisempiin vuosiin nähden.

Säästötoimia jatketaan

Suomen energiatilanne on nyt vakaa ja kesällä kulutus on muutenkin pientä. Säästötoimenpiteitä jatketaan kuitenkin edelleen, koska Äänekosken kaupunki valmistelee talouden säästötoimenpiteitä taloustilanteen heikennyttyä.

Yhtenä Äänekosken talouden tasapainottamistoimenpiteenä on tälle vuodelle listattu katuvalojen laajennetun yösammutuksen jatkaminen. Juha Saari näkee, että viime talvesta jää varmasti jotain energiansäästökeinoja käyttöön jatkossakin, etenkin automaatio- ja IV-puolella. 

Äänekosken kaupunki on satsannut jo pidempään kestävään ilmastotyöhön: kuntien energiatehokkuussopimuksessa Äänekoski on jo saavuttanut asetetut tavoitteet ja Hinku-verkostossa Äänekoski on yhtenä edelläkävijänä kunnianhimoisten päästövähennystavoitteensa kanssa.

– Äänekosken kaupunki pyrkii laittamaan kaikkiin uudiskohteisiinsa aurinkopaneelit, ja seuraavaksi ne tulevat mahdollisuuksien mukaan Koulunmäen koulun uuteen rakennukseen sekä Koiviston uuteen päiväkotiin, Saari kuvailee.

– Kaupungin kiinteistöthän lämpiävät Äänekosken Energian kaukolämmöllä, joka tulee suurimmaksi osaksi tehtailta ja yli 90% on uusiutuvaa energiaa. Myöskään öljylämmitystä ole enää missään kaupungin kiinteistössä.

Äänekosken kaupunki suunnittelee parhaillaan sähköautojen latauspisteiden hankintaa, sillä laki velvoittaa vuoteen 2024 mennessä 20 autopaikan parkkipaikoille sähköautojen latauspisteet. Latauspisteitä on suunniteltu Äänekoskelle, Suolahteen, Konginkankaalle ja Sumiaisiin. Myös Äänekosken monitoimiaukion eli ”Saharan” puistorakentamisessa varaudutaan putkituksin mahdollisiin tuleviin kaupunkiliikenteen latauspisteisiin.

Äänekosken kaupungin katuvalaistuksen inventointi tehdään tänä vuonna. Vanhaa lampputekniikka, jota on varsinkin liikuntapuolella vielä paljon, vaihdetaan pikkuhiljaa lähivuosien aikana uusiin LED-valaisimiin. Lamppuinvestoinnit saadaan energiansäästönä takaisin.

Lisätietoja:

Energiainsinööri Juha Saari, 040 5729182, juha.saari@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 16.5.2023

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.