Äänekosken kaupunki investoi erityisesti lasten ja nuorten uusiin ja toimiviin tiloihin

Äänekosken kaupungin tämän vuoden investoinnit ovat yhteensä kahdeksan miljoonaa euroa. Erityisesti panostetaan lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluihin sekä edelleen liikuntapaikkoihin. Summassa ei ole mukana leasing-rahoituksella toteutettavia Koulunmäen koulun uutta rakennusta, eikä Koiviston uutta päiväkotia. Viime vuonna 2022 Äänekosken kaupunki investoi 9,7 miljoonalla eurolla.
Koiviston päiväkoti suunnitelmakuva

Koiviston uuden päiväkodin suunnitelmakuva. Uusi hirsinen päiväkoti valmistuu Koiviston koulun yhteyteen jo ensi vuonna.

Loputkin koulut ja päiväkodit kuntoon

Äänekosken kaupungin investoinneista lähivuosien isoin hanke on Koulunmäen koulun C-rakennuksen rakentaminen. Kokonaiskustannusarvio on 21 miljoonaa euroa ja vanhan koulurakennuksen purkutyöt aloitetaan kesäkuussa 2023. Yläkoulun oppilaat aloittavat syksyllä koulun väistötiloilla Tekellä, jonka muutostöiden toteutus on tarkoitus alkaa kevään aikana.

Uusi Koulunmäen koulu on parhaillaan suunnittelijoiden pöydällä ja kaksikerroksinen rakennus on noin 5 500 neliön kokoinen. Sen ulkoasu on yhteneväinen muiden Koulunmäen uusien rakennuksien kanssa. Uuden yläkoulun yhteyteen saadaan uudet nuorisotilat Nuorisokeskus Spotin tilalle sekä uudet tilat myös musiikkiopistolle. Suunnitelmien mukaan uusi koulurakennus on valmis vuoden 2025 alussa.

Koiviston koulun viereen nousee uusi päiväkoti, jonka suunnittelutyöt ovat käynnissä. Suunnitelmissa on huomioitu myös päiväkodin ja koulun henkilökunnan toiveita. Hirsinen päiväkoti on Koiviston koulun kanssa yhteneväinen ja rakennukset ovat toisissaan kiinni yhdyskäytävällä. Noin 560 neliöisen päiväkodin mitoitus on noin 50 lapselle. Uusi päiväkoti lähtee rakentumaan kesäkuussa 2023 ja se valmistuu keväällä 2024, ja siihen asti päiväkoti toimii nykyisissä vuokratuissa väistötiloissa.

Koulun suunnittelukuva.

Lähivuosien suurin investointi on Koulunmäen koulun uusi C-rakennus. Vanhan koulurakennuksen purkaminen alkaa kesäkuussa.

Leikkiin ja liikkumiseen satsataan

Konginkankaan asukkaiden toiveesta Kirkkotielle koulun läheisyyteen rakennetaan tämän vuoden aikana lasten liikennepuisto.

Uusi lasten teemapuisto syntyy osallistamalla. Asukkaat ja varsinkin lapset ovat saaneet konkreettisesti vaikuttaa ensi kesän 2023 aikana rakennettavan uuden leikkipuiston teemaan ja sijaintiin. Idea teemapuistosta tuli äänekoskelaiselta lapselta. Asukaskyselyissä puiston voittajateemat olivat viidakko ja vedenalainen maailma, ja suosituimmat laitteet vaijeriliuku ja trampoliini. Teemapuisto valmistuu ensi kesän aikana Rantapuistoon. Enemmistö vastaajista kannatti Rantapuistoa sen rauhallisuuden, turvallisuuden ja monikäyttöisyyden ansioista. Teemapuistoa varten on varattu 400 000 euron määräraha.

Suojarinteen skeittihalli valmistui alkuvuodesta ja se tulee harrastajien käyttöön helmikuun alkupuolella. Entinen terapiatalon liikuntasali muokattiin skeittihalliksi 70 000 eurolla ja toimintaa pyöritetään paikallisen rullalautailijoiden yhdistyksen voimin.

Äänemäen kehittämishanke jatkuu myös vuonna 2023. Työn alla on kolmosrinteen muotoilu, uuden hissin asennus, sekä valaistuksen ja lumetuksen parantamiseen liittyviä toimenpiteitä. Määrärahaa hankkeelle on 200 000 euroa.  

Korjattu Pankkisilta on jo käytössä, ja sen puukansi tehdään kevään aikana valmiiksi.

Liikuntapuiston stadionin peruskorjaushankkeessa jatketaan jo syksyllä aloitettua pääkatsomon korjausta. Lisäksi alueen remontointia viimeistellään kevään ja alkukesän aikana.

Äänekosken kaupunginmuseo avannee ovensa 2025

Äänekosken taidemuseon naapurissa, tien toiselle puolella sijaitsevaa entistä tehtaan hallintokonttoria remontoidaan uudeksi Äänekosken kulttuurihistorialliseksi museoksi.

Tilojen vesikattoremontti, julkisivumaalaus ja vesi- ja viemäriputkien saneeraus on nyt tehty ja talo on tällä hetkellä ns. puretussa tilassa. Purkutöissä paljastui asbestia, mikä hidasti hieman töiden etenemistä, mutta muuten yllätyksiä ei ole tullut. Alkuperäinen upea portaikko on säilytetty ja muutenkin remontti tehdään vanhaa säästäen.

Vuoden 2023 ja 2024 töiden suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Tälle vuodelle remonttiin on varattu 400 000 euron määräraha ja ensi vuodelle noin 300 000 euroa. Vuoteen 2024 mennessä kaupunginmuseo pyritään saamaan rakennusteknisiltä osin valmiiksi ja näyttelytoiminta voisi varovaisen arvion mukaan alkaa vuonna 2025.

Äänekosken kaupunginmuseo remontoidaan ja näyttelytoiminnan voisi varovaisen arvion mukaan aloittaa vuonna 2025.

Äänekosken kaupunginmuseo remontoidaan ja näyttelytoiminnan voisi varovaisen arvion mukaan aloittaa vuonna 2025.

Kuntalan alueen kehittäminen, ”Sahara” ja katuja kuntoon

Hiskinmökin ja saunan remontit ovat pääosin valmistuneet. Wahlmanin talon yläkerran pintaremontti ja välipohjan korjaus tehdään sitten, kun talon käyttötarkoitus on päätetty. Kuntalan alueen kehittämistyöryhmä tekee esityksen kaupunginhallitukselle, joka tekee päätöksen kevään 2023 aikana.

Vielä rakentamattoman Äänekosken monitoimiaukion, lempinimeltään Saharan, suunnitelmat tulevat nähtäville helmikuussa. Aukio rakennetaan puistomaiseksi jatkaen viereisen kaupungintalon edustalla olevan puiston tyyliä. Aukiolle on suunniteltu myös istutuksia ja parkkitilaa.

Suunnitelmissa on varaus myös paviljonkityyppiselle rakennukselle, mutta sen rakentamisesta ei ole vielä tarkempia suunnitelmia, eikä sen toteutuminen ole vielä varmaa. Ilman paviljonkirakennusta monitoimiaukion rakentamiselle on varattu 500 000 euroa.

Kaupungin tiehankkeita tälle vuodelle on esimerkiksi Likolahdenkadun korjaus 420 000 eurolla ja Kirkkokatua korjataan 300 000 eurolla.

Lisätietoja:

Vs. tekninen johtaja Erika Räihä, 040 762 3811, erika.raiha@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 3.2.2023

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.