Osana Äänekosken kaupungin aktiivista ilmasto- ja ympäristötyötä koulujen hävikkiruoka lahjoitetaan sitä tarvitseville

Äänekosken kaupungin ruokapalveluissa tehdään ansiokasta työtä joka päivä ruokien menekin arvioinnissa. Isojen koulujen ruoan menekkiä on erittäin haastavaa arvioida, joten ylijäämäruokaa jää lähestulkoon päivittäin. Osana Äänekosken kaupungin aktiivista ilmasto- ja ympäristötyötä koulujen ylijäämäruokaa ei heitetä biojätteeseen, vaan jo vuosien ajan se on lahjoitettu yhteistyökumppaneiden kautta sitä tarvitseville.
oppilaita tarjottimineen

Vaikka tähderuoka menee hyvään tarkoitukseen, ruokaa pyritään aina valmistamaan vain menekin mukaan. Ammattitaitoinen henkilöstö tekee menekin arviointia työssään jatkuvasti ja siinä on Äänekoskella onnistuttu hyvin. Haasteellisinta menekin arviointi on isoimmissa kouluissa ja niissä, joissa on isompia lapsia.

Avainasemassa ovat hyvää tekevät vapaaehtoiset yhteistyökumppanit

Tähderuoka jaetaan sitä tarvitseville äänekoskelaisille. Suolahden Työttömät ry hakee tähderuoan jakoon arkisin Suolahden yhtenäiskoululta. Kuntouttavan työtoiminnan väki hakee Koulunmäen yhtenäiskoulun tähderuoan maanantaista torstaisin. Heillä ole resurssia hakea ruokaa perjantaisin, ja silloin valmistettavan ruoan määrään kiinnitetäänkin erityisen paljon huomiota. Ääneseudun Ilona ry hakee tähderuoan Äänekosken lukiolta. Yhteistyökumppaneiden kanssa kaupungilla on kirjalliset sopimukset. 

Äänekosken kaupungin ruokapalveluissa ollaan todella tyytyväisiä siihen arvokkaaseen työpanokseen, jota vapaaehtoiset tekevät tähderuoan eteen.

Lahjoitettava ruoka on ollut jo linjastolla, mutta on hyvää ja hygieenistä. Elintarvikelainsäädännön mukaan linjastolla tarjolla ollutta ruokaa ei voi laittaa takaisin kylmiöön ja tarjoilla seuraavan päivänä uudestaan, joten ilman vapaaehtoista ruoanjakelua se menisi biojätteeseen. Keittiön henkilökunta pakkaa tähderuoan hygieenisiin ja asianmukaisiin astioihin. 

Kaikki ruoka, joka ei ole ollut vielä linjastolla, voidaan kouluilla ja päiväkodeilla tarjoilla seuraavana päivänä.

Joskus käy niin, ettei tähderuokaa jää lahjoitettavaksi - ja se on ykköstavoite, vaikka se hyvään tarkoitukseen meneekin. Verovaroin valmistettua ruokaa ei myydä eteenpäin, eikä sitä esimerkiksi jaeta henkilöstölle, vaan se annetaan sitä tarvitseville ihmisille.

Pienillä alle sadan lapsen tai oppilaan kouluilla ja päiväkodeilla tähderuoan kanssa ei ole samanlaisia haasteita kuin isommissa yksiköissä. Ruoan määrää pystytään paremmin ennakoimaan pienempien lasten kanssa.

puurolounas lautasmalli

Bioroskiin mahdollisimman vähän

Äänekosken koulujen ja päiväkotien keittiöillä yritetään kaikin keinoin välttää sitä, että biojätettä ylipäätään tulisi ja ruokaa heitettäisiin roskiin. Kouluilla järjestetään hävikkiruokatempauksia ja biojätteen yhteismäärän kertovia tiedotteita pidetään esillä. Vuosittain vietetään hävikkiviikkoa, jolloin ruokahävikkiin kiinnitetään erityistä huomiota.

Jokaisessa koulussa ja päiväkodissa on linjaston alussa esillä tarjottavan ruoan lautasmalli kuvana. Keittiön henkilökunta työskentelee ruokalinjastolla ja ohjaa lapsia ja nuoria ottamaan sen verran kuin jaksaa syödä. Ruokaa saa aina hakea lisää niin paljon kuin haluaa.  

– Meillä on ammattitaitoinen henkilöstö, ja meidän lapset ja nuoret ovat kyllä hyvin valveutuneita, ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen kiittää.

Myös laki jätteen ja biojätteen seurannasta on muuttunut ja nyt ministeriöstä on saatu tarkennettu ohjeistus jätteen mittaamisesta ja käytössä on uusi dokumentointijärjestelmä. Tarkoituksena onkin julkaista kevään aikana Äänekosken kaupungin verkkosivuilla koulujen ja päiväkotien ruokajätteen määriä. Tieto saadaan näkyville myös oppilaille isojen koulujen näytöille.

Äänekosken ruokapalvelut valmistaa ruokaa päivittäin noin 3 500 henkilölle ja henkilöstöön kuuluu nyt noin 40 työntekijää. Sote-muutoksen jälkeen kaupungin ruokapalveluilla on Ateriapalvelukeskus Lipstikka Suolahdessa, jossa tehdään Äänekosken, Suolahden, Konginkankaan ja Sumiaisten koulujen ja päiväkotien ruoat. 

Terveyskeskuksen kahvila-ravintola sekä Konginkankaan palvelukeskuksen keittiön ovat siirtyneet Keski-Suomen hyvinvointialueen toiminnaksi.

Lisätietoja:

Ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen, 020 632 2019, raija.sallinen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 16.3.2023, muokattu 24.4.2023 klo 11:28

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023

Pohjoisen Keski-Suomen kunnat toivovat työllisyysalueen toteutumista ”Alueen perustamistyötä on tehty hyvässä yhteistyössä”

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta. Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa, Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski, ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023