Osana Äänekosken kaupungin aktiivista ilmasto- ja ympäristötyötä koulujen hävikkiruoka lahjoitetaan sitä tarvitseville

Äänekosken kaupungin ruokapalveluissa tehdään ansiokasta työtä joka päivä ruokien menekin arvioinnissa. Isojen koulujen ruoan menekkiä on erittäin haastavaa arvioida, joten ylijäämäruokaa jää lähestulkoon päivittäin. Osana Äänekosken kaupungin aktiivista ilmasto- ja ympäristötyötä koulujen ylijäämäruokaa ei heitetä biojätteeseen, vaan jo vuosien ajan se on lahjoitettu yhteistyökumppaneiden kautta sitä tarvitseville.
oppilaita tarjottimineen

Vaikka tähderuoka menee hyvään tarkoitukseen, ruokaa pyritään aina valmistamaan vain menekin mukaan. Ammattitaitoinen henkilöstö tekee menekin arviointia työssään jatkuvasti ja siinä on Äänekoskella onnistuttu hyvin. Haasteellisinta menekin arviointi on isoimmissa kouluissa ja niissä, joissa on isompia lapsia.

Avainasemassa ovat hyvää tekevät vapaaehtoiset yhteistyökumppanit

Tähderuoka jaetaan sitä tarvitseville äänekoskelaisille. Suolahden Työttömät ry hakee tähderuoan jakoon arkisin Suolahden yhtenäiskoululta. Kuntouttavan työtoiminnan väki hakee Koulunmäen yhtenäiskoulun tähderuoan maanantaista torstaisin. Heillä ole resurssia hakea ruokaa perjantaisin, ja silloin valmistettavan ruoan määrään kiinnitetäänkin erityisen paljon huomiota. Ääneseudun Ilona ry hakee tähderuoan Äänekosken lukiolta. Yhteistyökumppaneiden kanssa kaupungilla on kirjalliset sopimukset. 

Äänekosken kaupungin ruokapalveluissa ollaan todella tyytyväisiä siihen arvokkaaseen työpanokseen, jota vapaaehtoiset tekevät tähderuoan eteen.

Lahjoitettava ruoka on ollut jo linjastolla, mutta on hyvää ja hygieenistä. Elintarvikelainsäädännön mukaan linjastolla tarjolla ollutta ruokaa ei voi laittaa takaisin kylmiöön ja tarjoilla seuraavan päivänä uudestaan, joten ilman vapaaehtoista ruoanjakelua se menisi biojätteeseen. Keittiön henkilökunta pakkaa tähderuoan hygieenisiin ja asianmukaisiin astioihin. 

Kaikki ruoka, joka ei ole ollut vielä linjastolla, voidaan kouluilla ja päiväkodeilla tarjoilla seuraavana päivänä.

Joskus käy niin, ettei tähderuokaa jää lahjoitettavaksi - ja se on ykköstavoite, vaikka se hyvään tarkoitukseen meneekin. Verovaroin valmistettua ruokaa ei myydä eteenpäin, eikä sitä esimerkiksi jaeta henkilöstölle, vaan se annetaan sitä tarvitseville ihmisille.

Pienillä alle sadan lapsen tai oppilaan kouluilla ja päiväkodeilla tähderuoan kanssa ei ole samanlaisia haasteita kuin isommissa yksiköissä. Ruoan määrää pystytään paremmin ennakoimaan pienempien lasten kanssa.

puurolounas lautasmalli

Bioroskiin mahdollisimman vähän

Äänekosken koulujen ja päiväkotien keittiöillä yritetään kaikin keinoin välttää sitä, että biojätettä ylipäätään tulisi ja ruokaa heitettäisiin roskiin. Kouluilla järjestetään hävikkiruokatempauksia ja biojätteen yhteismäärän kertovia tiedotteita pidetään esillä. Vuosittain vietetään hävikkiviikkoa, jolloin ruokahävikkiin kiinnitetään erityistä huomiota.

Jokaisessa koulussa ja päiväkodissa on linjaston alussa esillä tarjottavan ruoan lautasmalli kuvana. Keittiön henkilökunta työskentelee ruokalinjastolla ja ohjaa lapsia ja nuoria ottamaan sen verran kuin jaksaa syödä. Ruokaa saa aina hakea lisää niin paljon kuin haluaa.  

– Meillä on ammattitaitoinen henkilöstö, ja meidän lapset ja nuoret ovat kyllä hyvin valveutuneita, ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen kiittää.

Myös laki jätteen ja biojätteen seurannasta on muuttunut ja nyt ministeriöstä on saatu tarkennettu ohjeistus jätteen mittaamisesta ja käytössä on uusi dokumentointijärjestelmä. Tarkoituksena onkin julkaista kevään aikana Äänekosken kaupungin verkkosivuilla koulujen ja päiväkotien ruokajätteen määriä. Tieto saadaan näkyville myös oppilaille isojen koulujen näytöille.

Äänekosken ruokapalvelut valmistaa ruokaa päivittäin noin 3 500 henkilölle ja henkilöstöön kuuluu nyt noin 40 työntekijää. Sote-muutoksen jälkeen kaupungin ruokapalveluilla on Ateriapalvelukeskus Lipstikka Suolahdessa, jossa tehdään Äänekosken, Suolahden, Konginkankaan ja Sumiaisten koulujen ja päiväkotien ruoat. 

Terveyskeskuksen kahvila-ravintola sekä Konginkankaan palvelukeskuksen keittiön ovat siirtyneet Keski-Suomen hyvinvointialueen toiminnaksi.

Lisätietoja:

Ruokapalvelupäällikkö Raija Sällinen, 040 705 8460, raija.sallinen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 16.3.2023, muokattu 14.5.2024 klo 08:07

Uutiset

 • Kaikki
 • Asuminen ja ympäristö
 • Hallinto ja päätökset
 • Hyvinvointi ja tuki
 • Ikääntyneet
 • Kasvatus ja koulutus
 • Kulttuuri ja liikunta
 • Lapsiperheet
 • Nuoret
 • Työ ja yrittäminen
 • Uudet asukkaat

Arviointikertomus: Äänekosken kaupungin toiminta ja talous ovat hyvässä kunnossa

Äänekosken kaupunginvaltuusto hyväksyi 10.6.2024 tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2023. Arviointikertomus osoittaa, että Äänekosken kaupungin toiminta on sujunut hyvin, vaikka kunnissa ja valtakunnallisesti on eletty haastavien olosuhteiden keskellä. Raportti tuo esiin kaupungin onnistumisia, mutta myös joitakin kehitettäviä osa-alueita ja tunnistettuja riskejä. Erityisen positiivista on, että tarkastuslautakunta on kuunnellut myös nuorten arvokkaita näkemyksiä kaupungin yhteiseen päätöksentekoon.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen

Keski-Suomen maakuntavaltuusto hyväksyi Keski-Suomen liiton vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen yksimielisesti ja kiitosten kera. Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Riitta Mäkinen iloitsi Äänekosken lukiolla järjestetyn kokouksen avaussanoissaan Keski-Suomen liiton kautta viime vuoden aikana myönnetystä poikkeuksellisen suuresta aluekehitysrahoituksesta. Hän kantoi samalla erityistä huolta Keski-Suomen työllisyystilanteesta ja kuntien taloustilanteesta.

Vuoden 2025 alusta työnantajat saavat palvelua Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueelta - Tervetuloa infotilaisuuteen!

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille 1.1.2025 alkaen. TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä. Tavoitteena on edistää tehokkaasti työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamista! Järjestämme uudistuksesta kaikille avoimet, samansisältöiset infotilaisuudet ti 4.6. ja ke 5.6.2024 klo 10 etäyhteyksin. Myös alueen yrittäjät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Karhunlähteen päiväkoti täyttää 50 vuotta

Karhunlähteen päiväkodilla vietettiin viime viikolla päiväkodin viisikymppisiä ja nykyinen rakennus täyttää 40 vuotta. Koko talon väki ja perheet ovat juhlineet monin tavoin. Henkilökunta kokosi jumppasaliin upean näyttelyn, joka on läpileikkaus päiväkodin eri vuosikymmeniltä 70-luvulta tähän päivään. Esillä on eri aikakausilta tuttuja leluja, kirjoja, lehtileikkeitä ja valokuvia sekä muuta päiväkodin esineistöä. Lapset vanhempineen saivat tutustua näyttelyyn jäätelötarjoilun kera.

Äänekoski etenee kohti kestävämpää elämää

Suomen Ympäristökeskus julkaisu vuoden 2022 kasvihuonepäästöt. Tilastojen mukaan Äänekoskella kasvihuonepäästöt ovat laskeneet keskivertoa enemmän. Vuoden 2006 huippuvuodesta päästöt ovat laskeneet maanlaajuisesti 36% ja Hinku-kuntien keskimääräinen päästövähennys oli 40%, kun Äänekosken päästöjen vähennys on jopa 44%. Keski-Suomesta suurimpiin päästövähennyksiin ylsi Jämsä ja jaetulle kakkossijalle Äänekoski pääsi yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa.

Kouluruualle tunnustusta - Äänekoskella lapset syövät ”diplomiruokaa”!

Äänekosken kaikille seitsemälle peruskoululle on myönnetty Kouluruokadiplomit. Äänekoskella on hyvää yhteistyötä ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien välillä. Tätä yhteistyötä halutaan kehittää edelleen ja on tärkeää, että kaikki aikuiset lasten ja nuorten ympärillä osallistuvat ruokakulttuurin kehittämiseen ja arvostamiseen. Äänekoskella on erittäin laadukas kouluruoka ja diplomi on myös kunnianosoitus pitkäjänteiselle ja arvokkaalle työlle. Ensi viikolla diplomeita juhlitaan jokaisessa peruskoulussa herkkujälkkärillä!

Asukaskyselyn mukaan Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kaupungin peruspalveluihin

Äänekosken kaupungin uudistettu asukaskysely toteutettiin nyt toista kertaa. Äänekosken Kiinteistönhoito Oy:n ja kaupungin yhdessä tuottamiin palveluihin oltiin edellisvuotta tyytyväisempiä. Peruspalveluiden järjestämisessä ja jätteiden lajittelumahdollisuuksissa on onnistuttu hyvin. Lisäksi Äänekoskella ollaan tyytyväisiä kattaviin harrastusmahdollisuuksiin. Asukaskyselyllä kaupunki saa arvokkaita kehitysehdotuksia ja suuntaviivoja toimintaansa ja palvelujen kehittämiseen.

Julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekoskella

Äänekosken tehdasalueen toimijoiden ja Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkinen turvallisuustiedote jaetaan kotitalouksiin Äänekosken seudulla 8.5.2024. Kotitalouksiin jaetaan yhteensä lähes 11 000 turvallisuustiedotetta, minkä lisäksi tiedotteita jaetaan Äänekosken kouluihin, kauppoihin, hyvinvointialueen toimipisteisiin, kaupungintalolle sekä kaupungin infopisteisiin, kuten Äänekosken kirjastoille. Turvallisuustiedote sisältää tietopaketin suuronnettomuusvaroista, väestön varoittamisesta, turvallisuustoimenpiteistä sekä toimintaohjeet kansalaisille suuronnettomuustilanteessa.

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.