Ilmastotyöhön saatiin terästystä Elämän kestävä Äänekoski -hankkeesta

Luminen ilmakuva metsästä, jossa kävelee aikuinen ja lapsi.
– Ilmastonmuutos ja luontokato ovat moniulotteisia ongelmia ja niitä ratkaistessa pitää toimia yhdessä. Tässä tarvitaan vahvaa yhteistyötä asukkaiden ja yritysten kanssa, mutta myös sisäisesti kaupungin eri yksiköiden, tytäryhtiöiden ja päättäjien kesken. Elämän kestävä Äänekoski -hankkeen tavoitteena on ollut etenkin kaupungin sisäisen yhteistyön vahvistaminen, Äänekosken kaupungin ilmastokoordinaattori Juho Liimatainen kertoo.

Syyskuussa 2022 alkanut Elämän kestävä Äänekoski -hanke päättyy vuoden 2023 lopussa. Ympäristöministeriön rahoittaman hankkeen tarkoituksena on ollut kaupungin ympäristö- ja ilmastotyön jalkauttaminen pysyväksi osaksi Äänekosken kaupungin kaikkea toimintaa. Äänekosken kaupungin ympäristö- ja ilmasto-ohjelma valmistui vuonna 2022 ja kaupunkistrategiassa kestävä ympäristö on yksi kärkitavoite.

– Elämän kestävä Äänekoski -hankkeen tehtävänä on ollut jalkauttaa ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaa niin toimialoilla kuin päättäjienkin kesken. Toimialojen kanssa on käyty yhdessä läpi, mitä ohjelma heidän osaltaan tarkoittaa ja miten he voivat vaikuttaa, Liimatainen kertoo.

– Kun puhutaan ilmastotyöstä, sen pitäisi olla osa normaalia arkipäiväistä toimintaa, eikä päälle liimattu erillinen käsite. Äänekosken kaupungilla ja työntekijöillä on paljon osaamista ja ilmastotyö kiinnostaa. Äänekoskella on tehty ilmasto- ja ympäristötyötä jo pitkään ja hankkeessa toimintaa on ohjattu niin, että siitä tulisi vieläkin systemaattisempaa, ja että sille osoitetaan tulevaisuudessakin resursseja.

Yhteistyön on koettu vahvistuneen

Hankkeen aikana on mm. kaupungin ilmastotyötä tehty näkyväksi Ympäristö- ja ilmastovahti -palvelulla ja järjestetty päättäjien työpaja. Kuntien välinen yhteistyö ilmasto- ja ympäristöasioissa ollut erityisen tiivistä ja kuntien kesken on jaettu kokemuksia ja hyviä käytäntöjä. Äänekoski on suunnannäyttäjä muillekin kunnille ja esimerkiksi Keski-Suomen liiton tapahtumissa Äänekoski on toiminut malliesimerkkikuntana. Hankkeen aikana Äänekosken kaupunki on viestinyt aktiivisesti ympäristöasioista eri teemoin.

Hankkeen lopuksi toteutettiin kaupungin henkilöstölle kysely. Vastausten mukaan yhteistyö koetaan ympäristöasioiden osalta vahvistuneen ja kaupunki on saanut hyvin näkyvyyttä ympäristö- ja ilmastoasioihin liittyen.

– Hankkeen tavoitteet saavutettiin, mutta ilmasto- ja ympäristötyö on jatkuvaa kehittämistä. Ohjelma tarjoaa hyvät lähtökohdat, meillä on osaamista, innostusta ja hyvää yhteistyötä, mutta paljon on kuitenkin vielä kirittävää etenkin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen osalta, Liimatainen sanoo.

Kaupungin oma hiilijalanjälki on kuitenkin vain noin kymmenesosa koko alueen määrästä, joten on tärkeää saada asukkaat ja yritykset mukaan työhön. Pienilläkin teoilla on merkitystä, kun tarpeeksi moni osallistuu.

– On ollut mielenkiintoista tehdä töitä kaupungin yksiköiden kanssa. Täällä on tosi innostunut porukka ja avoin ja kannustava suhtautuminen ilmastoasioihin kaupungin johtoa myöten, Liimatainen kiittää.

Juho Liimatainen jatkaa vuoden alussa ilmastokoordinaattorina Pohjoisen Keski-Suomen kuntien ilmastosuunnitelman laatimisen parissa.

Ensi vuoden teemana kestävä liikkuminen

– Tieliikenteen päästöt ovat Äänekoskellakin yksi suurimmista päästöjen aiheuttajista, ja kehitys päästöjen vähentymisestä on tällä hetkellä aivan liian hidasta, jotta voisimme päästä kansallisiin tavoitteisiin vuoteen 2030 mennessä. Ensi vuosi tuleekin olemaan teemaltaan kestävä liikkuminen Äänekoskella ja siihen liittyen Äänekoskella onkin paljon tapahtumassa ensi vuonna, ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen kertoo.

Äänekosken kaupunki on saanut ympäristöministeriön rahoitusta Resurssiviisas Äänekoski - liikenteen päästövähennykset -hankkeelle. Hanke edistää biopolttoaineiden ja sähkölatausasemien kehittämistä Äänekoskella.

Ensi vuonna laaditaan Äänekoskelle myös kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma.

Äänekosken kaupunki liittyy vuonna 2024 Jyväskylän Linkki-kaupunkiliikennealueeseen, mikä tulee mm. helpottamaan äänekoskelaisten kulkemista Äänekosken, Jyväskylän ja muiden Linkki-kuntien välillä.

Myös sähköautojen latausasemia saadaan lisää Äänekosken ja Suolahden taajama-alueille.

Lisätietoja:

Ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, 0400 893 683, hanna.ahonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu , muokattu 18.12.2023 klo 13:00

Uutiset

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Hyvinvointi ja tuki
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Muutoksia apuvälinepalveluiden puhelinnumeroihin ja palveluaikoihin

Keski-Suomen hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toiminnan kehittämisen johdosta maanantaina 6.5. pohjoiseen Keski-Suomeen tulee apuvälinepalveluille uusi puhelinnumero, Kyllön ja Palokan terveysasemien apuvälinepalveluiden puhelinnumerot yhdistyvät sekä Keuruun apuvälinepalveluiden palveluajat muuttuvat. Kehitystyön tavoitteena on pala palalta yhdenmukaistaa ja parantaa hyvinvointialueen apuvälinepalveluiden toimintaa, saavutettavuutta ja laatua.

Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu

Maahanmuuttovirasto on kilpailuttanut vastaanottotoimintaansa. Toimintansa päättävien vastaanottokeskusten sopimukset irtisanotaan ja suorahankittujen vastaanottokeskusten toimintaa siirretään osaksi jo aiemmin kilpailutettujen keskusten toimintaa. Maahanmuuttovirasto siirtää myös Äänekosken vastaanottokeskuksen toiminnan nykyiseltä Hemcare Oy:ltä kilpailutetulle toimijalle. Äänekosken vastaanottokeskuksen toimija vaihtuu viimeistään huhtikuun lopussa.

Äänekoskella on luvassa vilkas kaavoitusvuosi

Äänekoskella on luvassa seuraaville kolmelle vuodelle kaikkiaan 17 asemakaavahanketta, jotka ovat kaavoitusprosessin eri vaiheissa. Yleiskaavahankkeita kaavoituskatsauksessa esitetään yksi eli Mämmen osayleiskaava II, jota on tavoitteena valmistella eteenpäin vuoden 2024 aikana. Lähiaikoina vireille saatettavina uusina hankkeina kaavoitusohjelmassa esitetään neljä asemakaavahanketta: Asemakaavan muutos Viiskulmasta Äänekosken sillalle, Sirkkaharjun asemakaavan muutos ja laajennus, Hirvaskankaan länsipuolen asemakaavan muutos ja Honkalan Sörkänmäen asemakaavan muutos ja osittainen kumoaminen.

SM-hiihdot Äänekoskella 22.-23.3.2024: Huiman hiihtojaosto haluaa yrittäjiä mukaan yhteistyöhön

Vuonna 2019 Äänekoskella hiihdettiin SM-kisat, jotka olivat erittäin onnistuneet niin kilpailijoiden, yleisön, yhteistyökumppaneiden kuin järjestäjien näkökulmasta. Yleisöä paikalla oli lähes 11 000 henkeä. Hyvän edellisen kokemuksen ansiosta Äänekosken Huiman hiihtojaosto on saanut jälleen SM-hiihdot järjestettäväkseen. Kisat hiihdetään liikuntapuiston maisemissa 22.-23.3.2024. Huiman hiihtojaosto toivoo yrittäjiä mukaan yhteistyöhön.

Uudistettu laskettelukeskus Äänemäki on nyt auki!

Äänekosken kaupungin laskettelurinne Äänemäki avattiin 16.12.2023 ensimmäistä kertaa kolmen rinteen vahvuudella. Rinteessä riitti avajaispäivänä runsaasti kävijöitä koko aukiolon ajan. Äänekosken kaupunki on investoinut Äänemäkeen uuden rinteen ja hissin. Uusi rinne on reilusti pidempi kuin kaksi muuta rinnettä ja sopii entistä paremmin aloittaville laskijoille. Äänekosken Urheilijat vastaa kaupungin laskettelurinteen toiminnasta talvikaudella.

Äänekoskelle Keski-Suomen Vuoden yrittäjyyskasvattaja 2023 -palkinto

Vuoden 2023 parhaat yrittäjyyskasvattajat palkittiin ja Keski-Suomen palkinto tuli Äänekoskelle kaupungin yrittäjyyskasvatuksen vastuuopettaja Mika Matilaiselle! Suomen merkittävin yrittäjyyskasvatustoimija YES-verkosto palkitsee vuosittain on suomalaisia toimijoita työstään yrittäjyyskasvatuksen edistämisessä. Palkitut Vuoden 2023 YES Agentit ovat tavoitteellisesti edistäneet yrittäjyyskasvatusta omissa verkostoissaan.

11.12.2023

Koulunmäen uusi C-rakennus on malliesimerkki modernista koulurakentamisesta

Vuonna 2025 valmistuu Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus, joka on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

24.10.2023