Purkumateriaalin hyödyntäminen on ympäristöteko ja tuo säästöjä

Koulunmäen koulun C-rakennuksen purkumateriaalia, eli tiiltä ja betonia, on kuljetettu kaupungin omistamalle entiselle Nelostien alueelle Kotakennäälle. Purkumateriaalin väliaikaiselle varastoinnille ja käsittelylle entisellä Nelostien pohjalla on saatu asiaankuuluva lupa ympäristönsuojeluviranomaiselta.

Uuden Koulunmäen koulun rakennushankkeessa on otettu huomioon ympäristövastuullisuus mm. hyödyntämällä vanhan koulun purkumateriaaleja kiertotalouskäyttöön. Purkumateriaalin hyödyntämisellä saadaan säästöjä noin 230.000 euroa - sen sijaan, että materiaali olisi viety jätehuoltoon. Säästö syntyy mm. kuljetuskustannuksista, jätehuollon vastaanottomaksuista ja siitä, kun varastointi ja käsittely tapahtuu kaupungin omistamalla maa-alueella.

Tiili- ja betonimateriaali käsitellään Kotakennään entisellä tiepohjalla. Materiaalin käsittelyn ajaksi työmaa-alue tullaan sulkemaan tarvittavin osin. Koulun purkumateriaaleja tullaan hyödyntämään kaupungin rakennuskohteissa, mm. lumenkaatopaikan tieyhteyden rakentamisessa tänä vuonna. Materiaalit soveltuvat suunniteltuun jatkokäyttöön, eikä niissä ole haitta-aineita kuten asbestia tms.

Tavoitteena on, että purkumateriaali viedään alueelta pois ennen vuodenvaihdetta.

Nuorten turvallisuus on tärkeintä

Äänekoskella ei ole virallista moposuoraa. Entisellä Nelostien pätkällä Kotakennäällä ei ole huomioitu mitään moposuoran vaatimia turvallisuusseikkoja, eikä aluetta ole rakennettu moposuoralle sopivaksi.

Lainmukaisen moposuoran perustaminen on monimutkaisempi asia kuin ensin ajattelisi. Se vaatii mm. käytönaikaista valvontaa, ympäristöluvan, selkeät turvallisuussuunnitelmat ja -ohjeet, toimintaan soveltuvan alueen sekä vastuutahon, joka vastaa alueen ja sen käytön aikaisesta turvallisuudesta.

Virallisen ja lainmukaisen moposuoran toteuttaminen meluesteineen, aitoineen, valaistuksineen ja ympäristölupineen toisi Äänekosken kaupungille huomattavia lisäkustannuksia. Esimerkiksi pelkästään alueen aitaaminen maksaisi 100.000 euroa.

Vakavien ja epäselvien vastuukysymyksien vuoksi kunnat eivät ole toteuttaneet virallisia moposuoria. Tällä hetkellä entisen Nelostiealueen käyttö moposuoratoimintaan on luvatonta. Lasten ja nuorten turvallisuus on tässä kaikkein tärkeintä ja vastuu moposuoratoiminnan turvallisuudesta kuuluu aikuisille.

Lisätietoja:

Tekninen johtaja Tommi Rautjärvi, 0400 543 587, tommi.rautjarvi@aanekoski.fi

Ympäristöpäällikkö Hanna Ahonen, 0400 893 683, hanna.ahonen@aanekoski.fi

Uutinen julkaistu 23.8.2023

Uutisia Äänekoskelta

  • Kaikki
  • Asuminen ja ympäristö
  • Hallinto ja päätökset
  • Ikääntyneet
  • Kasvatus ja koulutus
  • Kulttuuri ja liikunta
  • Lapsiperheet
  • Nuoret
  • Työ ja yrittäminen
  • Uudet asukkaat

Äänekosken Vuoden Uusyrittäjä pääsi valtakunnalliseen finaaliin! – Äänestä suosikkisi voittoon!

Yrittäjänpäivänä julkaistu Äänekosken vuoden uusyrittäjä KX-Treeshears Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Tossavainen etenee valtakunnallisen kilpailun finaaliin. Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-8.10.2023.

26.9.2023

Tervetuloa Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuuteen

Äänekosken ja Kauniaisten kaupunki julkaisevat yhteistyössä Positive Education Oy:n kanssa kehitetyn hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman, joka lahjoitetaan vapaasti kaikkien Suomen koulujen käyttöön. Äänekosken HYVÄÄ KASVUA -hyvinvointitaitojen opetussuunnitelman julkaisutilaisuus järjestetään ke 20.9.2023 klo 14-16 kaupungintalon valtuustosalissa. Julkaisutilaisuuteen ovat kaikki kiinnostuneet tervetulleita mukaan ja mukaan pääsee myös etäyhteyksin!

22.8.2023

Äänekosken lukion urheiluakatemiatoiminnan tarjoamat mahdollisuudet - Tervetuloa Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian iltaan 5.9.2023

Äänekosken lukion ja Jyväskylän urheiluakatemian valmentajien ja vanhempien ilta järjestetään tiistaina 5.9.2023 klo 18-20 Äänekosken lukion liikuntasalissa. Lukion aulassa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa klo 17.30 alkaen. Paikalle ovat tervetulleita äänekoskelaisten urheiluseurojen edustajat ja valmentajat sekä toisella asteella opiskelevien urheilevien nuorten vanhemmat. Illan tarkoituksena on tuoda esille Äänekosken lukion tarjoamat mahdollisuudet urheiluakatemiatoiminnan kautta tapahtuvaan tavoitteelliseen harjoitteluun ja käydä keskustelua urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista.

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” on retrospektiivi ja kunnianosoitus edesmenneelle taiteilija, professori Antero Salmiselle

Äänekosken taidemuseon kesänäyttely ”Antero Salminen - katoamispistettä etsimässä” avataan 14.6.2023. Muistonäyttely arvostetusta taiteilijasta ja professorista Antero Salmisesta (1939-2003) peilaa hänen merkittävää tieteellistä ja taiteellista uraansa. Näyttelyssä - kuten Salmisen elämässäkin - kohtaavat tiede ja taide.

12.6.2023

Nuorten kesä Äänekoskella 2023 - Tule mukaan toimintaan!

Äänekosken kaupungin nuorisopalvelut järjestää kivaa tekemistä nuorille kesällä 2023! Luvassa on mm. nuorten leiri, yhdessä tekemistä ja pelaamista sekä lukuisia retkiä ja toimintapäiviä. Liikkuvan nuorisotyön Kesäkaara näkyy, kuuluu ja kulkee Äänekosken alueella arkisin, Etsivät nuorisotyö palvelee myös kesällä ja Suolahden nuorisotilat ovat avoinna myös kesällä. Ilmoittaudu ja tule mukaan kesätoimintaan!

31.5.2023